27 °

max 27 ° / min 15 °

Subota

21.05.

27° / 15°

Nedjelja

22.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

23.05.

25° / 16°

Utorak

24.05.

26° / 16°

Srijeda

25.05.

27° / 18°

Četvrtak

26.05.

28° / 19°

Petak

27.05.

30° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PEN centar: Vulinova izjava zastrašujuća najava novog prekrajanja granica na Balkanu

Politika

Comments 10
Saopštenje Crnogorskog PEN centra

PEN centar: Vulinova izjava zastrašujuća najava novog prekrajanja granica na Balkanu

"Izostao je odgovor Vlade Crne Gore."

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina kako trenutne geopolitičke i međunarodne okolnosti ne idu na ruku ujedinjavanju svih prostora na kojima žive Srbi u jedinstvenu državnu zajednicu, uz očekivanje da "će se to desiti, za deset, dvadeset ili pedeset godina", zastrašujuća je najava novoga prekrajanja granica na Balkanu, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra.

"Činjenica da se od ove izjave nije ogradila vlada čiji je Vulin jedan od ministara, potvrda je teze da nije riječ o neodgovornom stavu pojedinca, već o strateškoj politici Republike Srbije.

Kad se sve to uzme u obzir, sigurno ne može biti onih koji su se začudili da aktuelna Vlada Crne Gore, njen premijer, ministarka odbrane i ministar unutrašnjih poslova, niti bilo koja od partija iz parlamentarne većine nijesu reagovali na skandaloznu agresiju na državni suverenitet Crne Gore i crtanje novih granica na Balkanu koje je najavio srpski ministar unutrašnjih poslova.

Ćutnja iz redova Vlade Crne Gore vjerovatno je odraz činjenice što su njenome sastavljanju kumovali kako Srpska pravoslavna crkva sa śedištem u Beogradu, tako i srpska Vlada koja kontroliše najsnažnijeg konstituenta nove crnogorske vlasti – Demokratski front.

Pozivajući se na lažni podatak da svi Njemci danas žive u jednoj državi uprkos tome što su iz dva svjetska rata izašli kao gubitnici, Vulin poručuje da će Srbi – kao pobjednici oba svjetska rata – živjeti u jedinstvenoj državnoj zajednici", piše u saopštenju.

Kako navode, takva je izjava jasna najava ataka na državni integritet i suverenitet Crne Gore, najava agresije i novoga rata na Balkanu.

"Javno ispoljenim ugledanjem na nacističku Njemačku, Vulin je drsko i bezobzirno s pozicije srpskoga ministra iskazao ne samo nepoštovanje prema Crnoj Gori kao nezavisnoj državi i članici NATO saveza, već i jasne agresorske namjere prema crnogorskoj državi.

Izostao je odgovor Vlade Crne Gore. Nadamo se, međutim, da neće izostati jasan stav relevantnih evropskih adresa i NATO čelnika – kako prema namjerama koje pokazuje Republika Srbija i njeni zvaničnici, kao i njihove marionete u crnogorskoj vlasti, koje rizikuju radikalizaciju nemira u Crnoj Gori.

Suočeni s jasno izraženom prijetnjom po vitalne državne i nacionalne interese Crne Gore, a u odsustvu reakcije zvaničnika naše Države, obraćamo se međunarodnoj javnosti da spriječi reprizu tragičnih događanja s početka 90-ih i onemogući realizaciju velikodržavnih planova na Balkanu. Bez pravovremene i odlučne reakcije međunarodne zajednice plašimo se da Crna Gora, ali i cijeli region, mogu ponovo postati novo žarište sukoba s nesagledivim posljedicama.

Jer oni koji negiraju genocid u Srebrenici u paktu s onima koji sudbinu svoje države porede s nacističkom Njemačkom zasigurno priželjkuju nove sukobe", navodi se u saopštenju.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Babo

A kad i gdje je njegovo mislenje imalo vagu i uzimalo se ozbiljno? Oni vec stoljecima imaju pretenzije prema susijednim zemljama, a nikad nista nisu uradili, jer své pokusavaju ucinjeti otimacinom i ratom, a známo da su izgubili i bílí poučení i ponížení u svakom ratu kojí su poceli. Pí.

Partizan

Opšte poznata jedinica za mjerenje GLUPOSTI je 1 Vulin =100 Vučića.

Dana

Bolje Srbija i civilizovana i necivilizovana nije zaslužila ničim. A naši "veseljaci" se pale i podržavaju tu niskost - dno dna. Koji blam od toga Vulina! Samo mu proanalizirajte lik (facu), sve će vam se kazati.