15 °

max 23 ° / min 13 °

Utorak

18.05.

23° / 13°

Srijeda

19.05.

23° / 12°

Četvrtak

20.05.

19° / 14°

Petak

21.05.

22° / 11°

Subota

22.05.

22° / 11°

Nedjelja

23.05.

23° / 13°

Ponedjeljak

24.05.

23° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PSSE nema odgovore na pitanja Antene M o svojim ciničnim zaključcima povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Politika

Comments 11

PSSE nema odgovore na pitanja Antene M o svojim ciničnim zaključcima povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Autor: Antena M

  • Viber
Poslije višednevnog čekanja na odgovor/re, u ponedjeljak popodne smo od šefice Kabinata predsjednika PSSE gospodina Demsa, Liri Kopaci Di Mišel, umjesto eksplicitnog odbijanja, pristanka na intervju, ili odgovora na postavljenja pitanja, dobili odgovor da je na naša pitanja je skrenuta pažnja ko-izvjestiocima...

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PACE/PSSE) pozdravila je u drugoj polovini aprila u Rezoluciji 2374 (2021) usvajanje izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti od 28. decembra prošle godine, kao rješenja kojima se  "poštuje demokratija i vladavina zakona i fokusira na kontroverzne odredbe, dok se zadržavaju one koje predstavljaju istinski napredak" (11.4).

PSSE je takođe u izvještaju “Post-monitoring dijalog sa Crnom Gorom” navela da su u potpunosti svjesni razumljive zabrinutosti Srpske pravoslavne crkve, s obzirom na veliki opseg  mogućeg prijenosa imovine crkve na državu Crnu Goru, na bazi „kulturne baštine“, što možda znači većinu svih sagrađenih vjerskih dobara prije 1918. godine“ (11.3).

Povodom ova dva navoda Rezolucije 2374 Antena M je poslala zahatjev za intervju i pitanja na više adresa u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evope, među ostalim i predsjedniku ove institucije, Riku Demsu (Deams), kao i izvjestiocu za ovaj izvještaj Emanuelisu Zingerisu.

 Evo pitanja na koja smo tražili odgovore:

  1.  Da li  Vam  je poznato da Srpska pravoslavna crkva, koja je osnovana 1920. nije imala pravo svojine na sakralnim objektima ni u Kraljevini SHS/ Jugoslaviji, ni u SFRJ, niti u Crnoj Gori, kako poslije 2006., tako ni prije 1918., odnosno, da su sakralni objekti bili vlasništvo države (Kraljevine Crne Gore do 1918, potom Kraljevine SHS/Jugoslavije, a od 1945. u drugoj Jugoslaviji vlasništvo SR Crne Gore)?
  2. Da li Vam je poznato da je Ustavom SPC iz 1931. prvi put konstutuisana Mitropolija crnogorsko-primorska, a da je eparhija Nikšićko-budimljanska konstituisana tek 2001. godine?
  3. Srpska pravoslavna crkva je crkva države Srbije, njeno sjedište u Beogradu, a ključni programski zadatak rad na duhovnosti srpskog naroda (čl. 11 st. 1 i 2 Zakona o crkvama i verskim zajednicama, “Službeni list Rep. Srbije”, 36/2006). Zbog čega PSSE smatra da je pravno i istorijski utemeljeno da sakralni objekti na teritoriji Crne Gore, koji predstavljaju kulturnu baštinu, svjedočanstvo o istorijskom trajanju crnogorskog naroda i države, treba da postanu vlasništvo države Srbije?
  4. Je li Vam poznato da vjernici i sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve, koja je nekanonski ukinuta ukazom Aleksandra Karađorđevića 1920, a obnovljena na tradicionalan način 1993., svoje duhovne potrebe mogu da zadovolje isključivo pod vedrim nebom?
  5. Da li su poslanici PSSE upoznati sa istorijskim činjenicama o crkvenom pitanju u Crnoj Gori i aktuelnom stanju stvari u toj oblasti, da bi mogli valjano da razumiju problem, prije nego su se izjašnjavali o zaključku koji se odnosi na Zakon o slobodi vjeroispovijesti?
  6. Da li Vam je poznato da Srpska pravoslavna crkva u CG, u dokumentima koja izdaje krštenim i vjenčanim vjernicima, odbija da u rubrici nacionalnost upiše - Crnogorac? I da je u vjerske objekte zabranjeno unošenje državne zastave Crne Gore? Ali je, zato, dozvoljeno unošenje zastave Srbije i Rusije!?
  7. Da li je, u svijetlu navedenih, neoborivih istorijskih fakata i primjera iz vremena sadašnjeg, PSSE donijela zaključak koji je na fonu poštovanja ljudskih, vjerskih prava Crnogoraca i prava i obaveze države Crne Gore da štiti i njeguje kulturnu baštinu, što je Ustavom propisana obaveza državnih organa?

Poslije višednevnog čekanja na odgovor/re, u ponedjeljak popodne smo od šefice Kabinata predsjednika PSSE gospodina Demsa, Liri Kopaci Di Mišel (Di-Michele) umjesto eksplicitnog odbijanja, pristanka na intervju, ili odgovora na postavljenja pitanja dobili sljedeći odgovor:

“Zahvaljujemo na Vašem interesu za debatu o post-monitoring dijalogu s Crnom Gorom i pitanjima koja ste nakon toga uputili predsjedniku. Na vaša pitanja je skrenuta pažnja ko-izvjestiocima, jer će oni nadgledati hoće li implementacija Zakona o slobodi vjeroispovjesti biti u skladu s evropskim standardima, kao i preporukama Venecijanske komisije, kako je odlučila Skupština prilikom usvajanja Rezolucije 2374 (2021) o post-monitoring dijalogu sa Crnom Gorom”, piše u odgovoru šefice Kabineta predsjednika PSSE Rika Demsa, na naših 7 pitanja.

Želimo da vjerujemo da će pitanja Antene M inspirisati poslanike u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope da ponešto nauče o prošlosti Crne Gore, kako i ubuduće ne bi donosili cinične zaključke u vezi sa aktuelnim zbivanjima u našoj maloj državi, izloženoj brutalnim pokušajima razgradnje njenog državnog suvereniteta i asimilacije većinskog, crnogorskog naroda, na čemu, uz propagandnu, političku i finansijsku podršku Srbije i Rusije, predano radi Srpska pravoslavna crkva i njoj podložna Vlada Zdravka Krivokapića.

Zaključci, poput onih PSSE o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti samo ohrabruju nastavak realizacije njihove anticrnogorske politike.   

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Marina

@okupacija Da.OVA PITANJA BI SVAKAKO TREBALO POSLATI NA STO VISE ADRESA DA BI ISTINA BILA STO VIDLJIVIJA !!! VAZNO JE IZMEĐU OSTALOGA I ZATO DA NEUPUCENOST SJUTRA NE BI MOGLA DA BUDE IZGOVOR ONIMA KOJI SU MORALI REAGOVATI NA VRIJEME,A NIJESU .

Zoran

EU nije sposobna da razumije ni sopstvene probleme, a mi ih zanimamo malo manje od lanjskog snijega...U suprotnom, ne bi se nad nama izivljavali trecerazredni cinovnici bez legitimiteta,predstavnici proskribovanih politickih programa,mediokriteti bez ikakvog iskustva u bilo cemu...

Deni

Vazno je kontaktirati EU ali sta je sa Ustavnim sudom CG koji bi trebao da ponisti novoizglasani Zakon o vjeroispovjesti.