8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Varhelji o miješanju Srbije u unutrašnje stvari CG: Nikada ne bih ohrabrio nijednu zemlju da se miješa u unutrašnju politiku druge države

Politika

Comments 13

Varhelji o miješanju Srbije u unutrašnje stvari CG: Nikada ne bih ohrabrio nijednu zemlju da se miješa u unutrašnju politiku druge države

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji odgovarao je danas na pres konferenciji i na pitanja Antene M.

Podsjetili smo Komesara da je Vlada CG proglasila 28. 11. tadašnjeg ambasadora Srbije za personu non grata, jer je nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu, na kojoj je Crna Gora izbrisana sa popisa suverenih država i pripojena Srbiji, opisao kao "oslobođenje" Crne Gore. Podsjetili smo ga i na njegovo reagovanje, kada je pozvao Vladu CG da povuče taj potez i kazao da su "poštovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja kamen temeljac proširenja EU i procesa stabilizacije i pridruživanja". Upitan da li je miješanje ambasadora u unutrašnje stvari zemlje domaćina primjer dobrosusjedskog odnosa, Varhelji napominje da je to bila njegova poruka na Tviteru.

"U diplomatiji ako ambasadora nazovete personom non grata to je najoštriji potez u bilateralnim potezima zato sam mislio da je važno da se uključimo u debatu i da se situacija smiri. Srbija i Crna Gora su susjedi. Ne želim da komentarišem na primjedbe koje su date od strane ambasadora, to nije bio razlog zašto sam ja kazao to što sam kazao, ja sam to rekao na osnovu potrebe da se smire a ne da eskaliraju tenzije", odgovorio je Varhelji.

Upitan da li je brutalno miješanje Srbije u unutrašnje stvari CG, koje traje već godinu i po, za njega i EK prihvatljivo, kaže da nikada ne bi ohrabrio nijednu zemlju da se miješa u unutrašnju politiku bilo koje druge države Zapadnog Balkana.

"Svaki put kad vidim da se tenzije rađaju ja pokušavam da reagujem i mislim da je moja pozicija jasna", naveo je on.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

On ne poznaje ni sopstvenu istoriju! Vojvodina se priključila Srbiji, skoro, na isti način kao CG, tj. u Vojvodini je bilo 30% Srba koji su organizovali nekakvu skupštinu i pripojiše se Srbiji, a Mađari su morali ćutati pošto su rat izgubili! Mi smo bili saveznici, ali nas saborci izdadoše!

mr

Imam informaciju da su ga ova pitanja prilično nategla, i da je poslije ovoga konferencija za medije okončana. Čestitke novinarki Antene na odvažnosti i dostojanstvenosti!

Orlov krš

Ne bi ohrabrio,ali se ne bi ni protivio što si pokazao u više navrata prema Crnoj GoriTo su evropske demokrate ,koje treba da odlučuju o nama i da nam dijele lekcije o pravu,pravdi,ljudskim pravima!