10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić: Podrška DPS jedna od alternativa za budućnost. Abazović tražio da ne potpišem Temeljni ugovor. Pripremali mi hapšenje kao veleizdajniku!

Politika

Tag Video
Comments 34

Krivokapić: Podrška DPS jedna od alternativa za budućnost. Abazović tražio da ne potpišem Temeljni ugovor. Pripremali mi hapšenje kao veleizdajniku!

Autor: Antena M

  • Viber

Dvije tačke sporne u Nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom tiču se vjerskih praznika i imovinskih pitanja, kazao je premijer Zdravko Krivokapić u emisiji "Načisto".

"Taj član je podrazumijevao da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno", naveo je on.

Kako je kazao, predložena su tri nova praznika koja je trebalo da se slave u Crnoj Gori: Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški.

Drugi sporni član se, kako je naveo, odnosio na neusklađenost i tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani.

Planirana politička stupica, možda i hapšenje

Kako je naveo, iako je vjernik, imao je obavezu da štiti državu. Dodaje da je nekoliko dana prije odlaska u Beograd, iz tri izvora dobio informaciju da će biti proglašen izdajnikom crkve i odgovornim za nečiji neizbor ili odgađanje izbora...

Krivokapić je potvrdio da mu je, pred polazak u Beograd, Dritan Abazović jasno kazao da ne treba da potpiše Temeljni ugovor. Takođe, otkrio je da je razgovarao i sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Na pitanje da li mu je političku stupicu spremao predsjednik Srbije Aleksandar Vučići njegovi partneri u Crnoj Gori, Krivokapić kaže:

- Ja sada ne mogu da imam pouzdane dokaze, ali mogu da indirektno imam neki vid nagađanja koji govori da to uopšte nije moglo da se desi slučajno".

Krivokapić otkriva da je danas čuo "nevjerovatnu činjenicu" da mu se toga dana pripremalo hapšenje kao veleizdajniku, jer je potpisao protivustavan Temeljni ugovor! Logicira da je to mogao da uradi Specijalni državni tužilac. 

Ne planiram rekonstrukciju Vlade, Mitroviću sam dao još jednu šansu

Krivokapić je kazao da ne planira rekonstrukciju Vlade te da u Vladi u kojoj je on premijer neće biti nikog osim eksperata. Odbacio je spekulacije da će Miodrag Lekić ući u Vladu, kao i one o povećanju broja ministarstava i ulasku predstavnika partija manjinskih naroda u njegov kabinet.

Premijer kaže da nikoga od članova Vlade ne brani, pa ni ministra Mitrovića, kojem je "dao jš jednu šansu" jer sporni objekat na moru nije gradio u vrijeme kad je bio ministar. Ipak, premijer je zaključio da će ministar urbanizma "shvatiti poruku nakon ove emisije".

Krivokapić je dodao da će na sjednici Vlade biti stavljen moratorijum na DUP "Busva Centar" i "Bečići". Kaže da nije znao ni da je Marko Bato Carević uzurpirao zrmljište za koje je rekao da je "ogledno dobro", dok je bio njegov gost.

- Ja više nikad neću otići tamo", obećao je predsjednik Vlade.

Vladi "četvorka" za dosadašnji rad, DF kriv što Budžet kasni

Premijer Krivokapić smatra da je njegova Vlada za rad u prvih 200 dana zavrijedila ocjenu 4, jer ne bi bilo pedagoški dati joj čistu peticu! Najzadovoljniji je rezultatima u zaštiti javnog zdravlja i ekonomiji.

Za kašnjenje Budžeta Krivokapić okrivljuje parlament, preciznije Demokratski front koji "Zakonom o budžetu ucjenjuje Vladu":

- Demokratski front je od početka krenuo jednu priču koja je pomalo nekorektna. On je krenuo u optužbe ove vlade oidmah nakon njenog izglasavanja. Čak je i samo izglasavanje, kao što ste imali prilike da vidite, bilo političko licemjerje. Ako je Zakon o budžetu odnos prema Vladi, onda je DF možda ispravan. Ali, Zakon o budžetu, koji treba da bude usvojen, omogućava funkcionisanje  svih građana i privrede u Crnoj Gori" - kaže Krivokapić.

Ne razmišljam o vanrednim izborima

Predsjednik Vlade uvjeren je da bez njega na čelu liste Za budućnost CG nikad ne bi došlo do promjena u Crnoj Gori. Zato je od starta vjerovao da nikome drugome ne pripada mjesto premijera.

Krivokapić kaže kako ne zna zašto je DF odlučio da glasa za Budžet, niti ima podataka da je mitropolit Joanikije uticao na njih. Na pitanje da li opstabnak Vlade zavisi od političkih interesa i kalkulacija unutar parlamentarne većine , Krivokapić kaže:

- Vjerujte, ne razmišljam o vanrednim izborima. Razmišljamo bukvalno svi u ovoj Vladi da ćemo trajati 48 mjeseci, kao što je i definisano... Naša strategija je okrenuta prema svim građanima, bez izuzetka i mi samo o tome brinemo. Mi ne brinemo, niti kalkulišemo kakva će biti reakcija odgovarajućih političkih partija. Ako bismo to radili, mi bismo se sve vrijeme bavili samo time".

Premijer, međutim, misli da je "sve rješivo", uprkos teškim međusobnim optužbama. A, na Medojevićeve optužbe da se bavi švercom cigara, kaže da se nikad u životu nije bavio švercom. Dodaje da je stranim partnerima obećao borbu protiv kriminala, a na saslušanje u parlament nije išao jer nije želio da sluša neosnovane optužbe.

Podrška DPS jedna od alternativa

Na konstataciju voditelja da bi se mogao naći u paradoksalnoj situaciji da njegova inicijativa za smjenu ministra Leposavića može proći samo ako se "njemu omrznuti DPS" vrati u skupštinske klupe i glasa "za", Krivokapić kaže:

- Ja i ova Vlada ne kalkulišemo i ne namećemo Skupštini bilo šta, mi samo predlažemo, u skladu sa našim ustavnim obavezama.Sad zamislite da neko to iskazuje, a ja sam to slušao na nekoliko sastanaka kada sam komunicirao sa liderima stranaka i šefovima poslaničkih klubova, da je to direktno glasanje DPS-a, a ne njihovo. To je njihov odnos, a ne moj.Ne možemo da se krijemo iza nikoga. To je odnos koji je jasan i koji je nedvosmislen i svi moraju da budu odgovorni prema tome. Ja ne kalkulišem i mislim da te igre koje se igraju i zaklanjanje iza određenih aktivnosti nikome dobra ne donose".

Na direkto pitanje kakve mogu biti posljedice ukoliko njegova inicijativa prođe uz podršku DPS i je li to budući put za Crnu Goru, Krivokapić odgovara:

- Pa, vjerovatno može da bude budući put za Crnu Goru jer je to jedna od alternativa. Ali, najbolja alternativa je da ta prosta većina od 41 iskaže svoj stav. Da traži nepovjerenje Vladi. Ja namjerno ne želim da im dam tu šansu ostavkom koju oni očekuju, jer im tada ne bi smetalo što bi za tu ostavku glasao i DPS."

Komite iz 43.!

Krivokapić je govoreći o protestu na Bogetićima rekao da svako ima pravo da protestuje, ali da bi učesnici tih protesta trebalo da se zapitaju gdje su bile komite 1943.!?

(Istorija Crne Gore ne poznaje komite kao vojnu ili paravojnu formaciju u Drugom svjetskom ratu! Premijer, najvjerovatnije, ima konfuziju i misli da su sljedbenici Krsta Popovića u tom periodu komite, kao što je to bilo nakon srpske okupacije 1918, Božićnog ustanka i otpora "bijelom teroru" - prim Antena M)

Govoreći o poznatom incidentu u kojem je učestvovao pomoćnik sekretara Vlade Kandić, Krivokapić je kazao da je posrijedi "jako dobar čovjek", ali da će biti suspendovan kad procedura utvrđivanja njegove odgovornosti bude završena.

Premijer je kazao da je generalni sekretar Vlade Božo Milonjić, koga je opisao kao "energičnog čovjeka, punog znanja, spremnog da radi dan i noć", bio saradnik u koga je imao puno povjerenje.  

Krivokapić je kazao da je postojala namjera nekih predstavnika vladajućih partija u Bordu direktora da prodaju EPCG Srbiji, ali da to ne dolazi u obzir jer je Elektroprivreda "koka nosilja" i treba da ostane u vlasništvu Crne Gore. 

...

Komentari (34)

POŠALJI KOMENTAR

Jack Hustlle

@Odgovor Okupirana jer su se Crnogorci zatvorili sami u sebe.Dva mjeseca demokratskih protesta (gospodskih) bi vratilo zemlju na noge.

Jack Hustlle

@Marina Isto ka DPS do 1997 (oktobar) kad su bili za sve i za svakog,a najviše za svoj dzep.Aleksa će doć na naše samo ga trebamo fino prihvatit i posavjetovat.Radi se sa onim što imaš.Od nervoze nema ništa.

Jack Hustlle

@Nera Opasan je jer mu vi dajete na važnosti i povećavate ga sa ovakvim komentarima kao da vas je strah. On je odličan za saradnju,okreće se kako puva vjetar. Da su svi ovakvi sigurna bi država bila 100%!