30 °

max 37 ° / min 24 °

Petak

30.07.

37° / 24°

Subota

31.07.

39° / 22°

Nedjelja

01.08.

40° / 24°

Ponedjeljak

02.08.

38° / 24°

Utorak

03.08.

38° / 23°

Srijeda

04.08.

38° / 25°

Četvrtak

05.08.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Injac: Unapređenje sistema odbrane jedan od nacionalnih prioriteta

Izvor: Twitter

Politika

Tag Gallery
Comments 1

Injac: Unapređenje sistema odbrane jedan od nacionalnih prioriteta

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Unapređenje sistema odbrane jedan je od nacionalnih prioriteta Crne Gore, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je Injac, koja se nalazi u crnogorskoj delegaciji na Samitu NATO u Briselu, razgovarala sa kolegama iz Turske, Grčke i Albanije, Hulusijem Akarom, Nikosom Panajotopulosom i Nikom Pelešijem.

Navodi se da su Injac i Akar poručili da su spremni za dalje intenziviranje saradnje dvije zemlje, realizacijom novih bilateralnih projekata, posebno imajući u vidu razvijenu vojnu industriju Turske.

"Injac je kazala da je dalje unapređenje sistema odbrane jedan od nacionalnih prioriteta Crne Gore, te informisala turskog kolegu o procesu modernizacije Vojske Crne Gore (VCG) kroz opremanje jedinica i razvoj sposobnosti", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je Injac istakla projekte vezane za nabavku vojne opreme turskih proizvođača i da se posebno zahvalila donaciji od 30 MPT pušaka Turske VCG.

Akar je rekao da je Crna Gora prepoznata kao kredibilan saveznik u Sjevernoatlantskom savezu, ističući njen doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti.

On je naglasio važnost ulaganja u nacionalne kapacitete sistema odbrane, kako bi se adekvatno odgovorilo na savremene bezbjednosne prijetnje i izazove.

Akar je istakao i posvećenost Turske unapređenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, kao i otvorenost za razmatranje njenih novih modaliteta.

Iz Ministarstva odbrane naveli su da se Injac zahvalila Panajotopulosu na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci Grčke na evropskom putu Crne Gore.

"Govoreći o konkretnoj saradnji na polju odbrane, Injac je podsjetila na značaj višegodišnje podrške Grčke u obrazovanju i školovanju budućih oficira VCG koji svoja znanja stiču na vojnim akademijama u Atini", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je posebno istaknuta saradnja dvije saveznice u okviru Alijanse, budući da je Grčka od juna 2018. godine, zajedno sa Italijom, nosilac Programa zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing).

Injac je u razgovoru sa Pelešijem iskazala zadovoljstvo intenzivnim odnosima dvije susjedne i prijateljske zemlje, koji su dodatno afirmisani članstvom u Alijansi.

Peleši se, kako se navodi, osvrnuo i na saradnju u okviru regionalnih inicijativa što, kako je kazao, svjedoči posvećenosti Crne Gore i Albanije jačanju dobrosusjedskih odnosa i međusobne podrške.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja o mogućnostima za unapređenje saradnje dvije zemlje u domenu odbrane, u cilju jačanja njihove uloge u domenu sistema kolektivne bezbjednosti. Susreti su obavljeni na marginama NATO Samita, koji se danas održao u Briselu", navodi se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

zoran v

Gospođo Ministarko, đe je Crnogorska zastava.