16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veber: Imenovanje članova TS prije ljetnje pauze nije pogodno za širi konsenzus

Politika

Comments 5
Nakon Pope, oglasio se i ambasador Njemačke

Veber: Imenovanje članova TS prije ljetnje pauze nije pogodno za širi konsenzus

Izvor: Pobjeda

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Naročito je važno da za članove Tužilačkog savjeta budu izabrane stručne, kompetentne i politički neutralne osobe, saopštio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber i ocijenio da bi imenovanje novih članova neposredno prije ljetnjih odmora podrilo postizanje šireg konsenzusa.

"Nakon što smo se već kritički izjasnili o usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona  o državnom  tužilaštvu, prije  svega jer pri njegovoj izradi nisu prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije u cilju depolitizacije pravosuđa, sada je posebno u fokusu implementacija navedenog zakona", saopštio je Veber.

"Pritom je naročito važno da za člana Tužilačkog savjeta budu izabrane stručno kompetentne i ujedno politički neutralne osobe, koje se osjećaju odgovorne isključivo prema vladavini prava", dodaje ambasador Njemačke.

Kako bi se postigao taj cilj, dodaje Veber, neophodan je široki  konsenzus, s  obzirom da je za  dalja imenovanja u pravosuđu potrebna dvotrećinska većina u Skupštini.

"Trenutno planirani postupak imenovanja u Tužilačkom savjetu, neposredno prije ljetnje pauze, nije pogodan za obezbjeđivanje šireg konsenzusa, već ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu. Iz tog razloga podržavamo sve glasove koje se zalažu za postupak koji vodi ka dostizanju konsenzusa", navodi Veber.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Jocko

Procrnogorske partije su trebale bojkotovati izbor, ali su poslusnici medjunarodne zajednice.Kad se izabere TS bice kasno, onda krece lov na njih.

Jocko

To je besmislica.Cinjenica da ih biraju politicari , TS cini politizovanim. CG je krajnje ispolitizovano drustvo, pa CE I u ovom sl.prevladati politika

Crnogorac

Ova vlast je spremna da napravi nezapanceni haos.