11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uz Krivokapića ostali samo Milojko Spajić i rektor Božović

Politika

Comments 0

Uz Krivokapića ostali samo Milojko Spajić i rektor Božović

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar finansija Milojko Spajić i novoizabrani rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović jedini su iz užeg ekspertskog tima, koji je formiran prije izbora, ostali najbliži saradnici aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića.

Originalni savjetnički tim su, po objavama medija bliskih Krivokapiću, sačinjavali Srećko Crnogorac, filozof i politikolog, zatim prof. dr Miloš Vulanović, advokatica Sandra Bulatović, Nikolina Babović, prof. dr Vladimir Božović (Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori), Boško Vukićević, dr Vuk Kadić i Milojko Spajić, tada mladi japi i koji se školovao u Japanu, Kini i Francuskoj.

Prvi je otišao Srećko Crnogorac koji je nakon što je formirana Vlada podnio ostavku iz razloga što je, kako je naveo, ,,time završena njegova misija“. Crnogorac je u toku tromjesečnih pregovora bio na čelu medijskog tima a ostalo je zabilježeno da ga je u nekoliko navrata lično demantovao Krivokapić svojim objavama na Tviteru. Trenutno je kandidat za ambasadora u Kini, a prema nepotvrđenim informacijama predsjednik Đukanović nije podržao taj prijedlog Ministarstva vanjskih poslova. Zanimljivo je da se Srećko Crnogorac upoznao sa Krivokapićem u julu prošle godine na jednom okruglom stolu u Podgorici koji je organizovala NVO ,,Ne damo Crnu Goru“, a bio je posvećen političkoj korupciji i u vrlo kratkom vremenskom roku je postao čovjek od njegovog najvećeg povjerenja.

Vuk Kadić, sin pokojnog lidera Demokratske narodne partije Ranka Kadića, je bio u najužoj konkurenciji za ministra zdravlja. Međutim, Krivokapićev izbor je ,,u foto- finišu“ bila Jelena Borovinić- Bojović i to na insistiranje SPC, odnosno pokojnog mitropolita Amfilohija. Vuk Kadić, prema saznanjima Pobjede, nema profesionalni angažman u Vladi.

Krivokapića je, dok je još bio mandatar, napustio i Boško Vukićević koji je u međuvremenu postao žestok oponent aktuelnom premijeru. U svojim objavama na Fejsbuku Vukićević je nekoliko puta napisao da ,,Krivokapić ne predstavlja onu koaliciju koja je imala najveći doprinos pobjedi na parlamentarnim izborima“.

Iz Vlade je nedavno izbačena i Sandra Bulatović koja se kratko zadržala na mjestu državnog sekretara Ministarstva odbrane. Ministarka Olivera Injac je u neuobičajenom obrazloženju navela da ,,Bulatović u toku mandata nije na adekvatan način pristupala izvršenju obaveza iz nadležnosti državnog sekretara, zbog čega njen rad nije doveo do očekivanih rezultata u oblastima za koje je zadužena“. Široj javnosti je Bulatović postala poznata prilikom smjene prvog čovjeka Obavještajnobezbjednosnog direktorata Aleksandra Šaranovića. Pobjeda je pisala da je tada Bulatović naložila Šaranoviću, pod prijetnjom vojne policije, da odmah napusti kabinet i nije mu čak dozvolila da uzme mantil i kišobran?!

Tu nije bio kraj odlascima: Krivokapića su napustila i četiri savjetnika koje je Vlada imenovala. Najprije su sredinom februara savjetnici premijera Krivokapića za unutrašnju politiku i bezbjednost Željko Savović i Aleksandar Novović podnijeli ostavke na te funkcije. Savović i Novović su izabrani za savjetnike na sjednici Vlade 8. decembra i funkcije su napustili, što je vrlo neuobičajeno, svega dva mjeseca nakon svog izbora. Savović je bio politički direktor Prave Crne Gore i dok je bio u kabinetu Krivokapića, zamrznuo je partijsku funkciju. Osim pozicije savjetnika, Savović je imao članstvo u dvije vladine komisije – Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja i Komisiji za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku. Imenovanje Savovića pratile su brojne kontroverze imajući u vidu da je njegova prvobitno dogovorena funkcija bila šef kabineta premijera, da bi naknadnim dogovorom premijera sa Markom Milačićem njemu pripala manje bitna funkcija u kabinetu.

Vlada Crne Gore razriješila je Gordanu Radović, savjetnicu predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića za ekonomska pitanja. Odluka o njenom razrješenju donijeta je na sjednici 17. juna, a objavljena je dan kasnije u Službenom listu. Radović je bila angažovana na lokalnim izborima u Nikšiću kao dio koalicije Demokrata koju je podržavao Krivokapić.

Savjetnica predsjednika Vlade Crne Gore – rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću Zdravka Krivokapića, Andrijana Đordan razriješena je takođe dužnosti 11. juna. I Đordan je bila u timu Radović za nikšićke lokalne izbore i njihovo razrješenje je predstavljalo veliko iznenađenje jer su one bile već viđene i u novoj stranci premijera - Demohrišćanskoj stranci.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR