20 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

22° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: SPC u Crnoj Gori jeste realnost, ali vlast treba da uvaži i postojanje CPC

Politika

Comments 1
Iz Građanske inicijative „21. maj“ podrška inicijativi bivšeg premijera Markovića da Skupština hitno usvoji rezoluciju o očuvanju mira

Zeković: SPC u Crnoj Gori jeste realnost, ali vlast treba da uvaži i postojanje CPC

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Inicijativa poslanika Duška Markovića dolazi u dobrom trenutku jedne vrlo osjetljive situacije u kojoj smo se primarno našli nemarom aktuelnih vlasti i ne samo da je podržavamo već smatramo da Crna Gora treba puno više od teksta skupštinske rezolucije – kazao je za Pobjedu član Savjeta Građanske inicijative „21. maj“ Aleksandar Saša Zeković. 

Komentarišući poziv bivšeg premijera Duška Markovića (DPS), koji je u utorak pozvao predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da zakaže hitnu sjednicu najvišeg političkog doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda - donošenje rezolucije o zaustavljanju daljih podjela i očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori, Zeković je istakao da je Crnoj Gori „potreban funkcionalan program, vođen Ustavom Crne Gore, koji bi društvo poveo pomirenju i boljem razumijevanju“.

- Taj proces podrazumijeva postojanje političke volje i pokretanje dijaloga uz uzimanje u obzir šireg istorijskog, društvenog i političkog konteksta. Prihvatanje nespornih činjenica u odnosu na 1918. godinu i ukidanje samostalnog statusa Crnogorske pravoslavne crkve su teme koje se više ne smiju ignorisati. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori jeste realnost, ali vlasti trebaju uvažiti i postojanje CPC i posebnom podrškom, afirmativnom akcijom, otkloniti posljedice njene višedecenijske diskriminacije i progona – poručio je Zeković.

Objašnjava da je to pitanje ljudskih prava, pa i tranzicione pravde.

- Potrebno je osnažiti pristup izučavanja nasljeđa prošlosti i podržati građane u objektivnom „ukorjenjivanju“ posebno kako bi se spriječilo dalje negiranje tuđih i različitih tradicija i identiteta. U posljednjih godinu dana naročito su intenzivni pokušaji negiranja bošnjačko-muslimanskog, hrvatskog, a naročito crnogorskog identiteta u Crnoj Gori.

Kroz dijalog i program je važno afirmisati antifašizam jer su sve učestaliji i pokušaji revizije prošlosti i reafirmacije četništva. Prema prikrivenim grobnicama nastalim tokom i nakon Drugog svjetskog rata treba imati humanistički odnos i sve ih, bez razlike i ograničenja, označiti – smatra Zeković.

Samom rezolucijom i programom, kako kaže, potrebno je iskazati i simbolički čin izvinjenja svima kojima su službenici različitih javnih službi, tokom dosadašnjeg trajanja države Crne Gore, kršili njihova osnova ljudska prava i slobode.

– To podrazumijeva naročito period jednopartijskog sistema, ali i nakon formalnog uspostavljanja demokratije kada su progonu naročito bili izložene pristalice nezavisnosti i pripadnici manjinskih naroda od kojih je značajan broj, baš zbog nedovoljne kohezije, otišao u političku i ekonomsku emigraciju. Tu je i kršenje prava pripadnika različitih društvenih grupa koji i danas pate zbog diskriminacije. Potreban nam je pristup koji će razumijevanje prepoznati i prihvatiti kao vodeću političku vrijednost – poručio je Zeković. 

Vlada produbila političke podjele
Aleksandar Saša Zeković ocjenjuje da je Vlada produbila političke podjele u Crnoj Gori.

- Umjesto da društvo povede u dalju demokratizaciju, odlučila se za širenje nacionalizma, desekularizaciju i etabliranje SPC. Ovu vlast prati postojanje straha od nasilja koji nastavlja da oblikuje dalje stavove, učvršćujući podjele i odsustvo konsenzusa. Iako je to dovoljan razlog da se pokrene dijalog, crnogorska vlast ignoriše zahtjeve građanske opozicije i civilnog društva.

Potvrda toga je aktuelna situacija. Policija pristupa političkim pritiscima prema CPC i vladinim neistomišljenicima. Predsjednik Vlade je simulirao dijalog sa gradonačelnikom Cetinja, a on i potpredsjednik Vlade nijesu imali razgovore sa opozicijom. Posebno je interesantno da visoki vladini zvaničnici izbjegavaju dijalog sa CPC iako je to u datim okolnostima krajnje neophodno.

Interesantno je da to do sada nije niko registrovao, a jasno je da je razlog kako se ne bi zamjerili SPC koja je apsolutni gospodar njihove političke budućnosti – upozorio je Zeković.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Legenda

To da je realnost nije zato što se zna na koji način i kako je došlo do toga.Ona može biti CPC autokefalna.a da u njoj svi vjernici pravoslavni bilo Crnogorci i Srbi koji se tako pišu budu zajedno.Samo CPC bi trebalo,ali su je okupirali i preuzeli 1918