11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naučni skup povodom 150 godina Žabljaka i 30 godina ekološke države  Crne Gore

Politika

Comments 0

Naučni skup povodom 150 godina Žabljaka i 30 godina ekološke države  Crne Gore

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Naučni skup, upriličen povodom 150 godina Žabljaka kao urbanog naselja i 30 godina donošenja deklaracije o proglašenju Crne Gore ekološkom državom, danas je počeo na Žabljaku, uz učešće brojnih stručnjaka iz različitih oblasti.

Teme sa skupa bazirane su na kulturološkim, antropogeografskim, ekološkim, turizmološkim i sociološkim problemima  i perspektivama.

Naučni skup se odvija po sesijama, a pozdravne riječi uputili su rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, dekanka Filozofskog fakulteta prof. dr Tatjana Novović i državna sekretarka za turizam mr Ivana Đurović.

Prof. dr Vladimir Božović, otvarajući skup poslužio se Spinozinom sintagmom “Bog ili priroda” i njegovim stavom da su te dvije kategorije isto biće.

“Oslanjajući se na Spinozu ali i mimo njega, pitanja ekologije i očuvanja životne sredine su suštinski etička pitanja. Problemi koji su nastali besomučnim uništavanjem prirode imaju duhovni odnosno moralni korijen. Bog nam je u Crnoj Gori, nominalno ekološkoj državi, dao sebe na najčistiji način kroz čudesno lijepu zemlju koju besomučno uništavamo tempom i intenzitetom iznad svjetskog prosjeka", rekao je Božović.

Durmitorci, kaže on,  prirodu Durmitora gledaju kao blagodet koji nije samo njihov već opštečovječanski.

"Pritom savršeno razumiju navedene stavove što je u njihovom duhovnom kodu i kulturološkom nasleđu. Poznata mi je posvećenost ljudi ovog kraja u zaštiti prirode od različitih nasrtaja, sve snažnijih i vulgarnijih. Stoga, potrebna im pomoć, naučna, stručna, kolegijalna i ljudska, što je upravo ovj skup", rekao je Božović.

Dugo smo, kaže Božović, kao civilizacija bili tragično zarobljeni antropocentričnom slikom svijeta u kojoj je patila priroda ali i život na sad već ranjenoj i izmučenoj planeti. Potrebno je, tvrdi on, da vratimo prvenstveno etičke, kako bi uspostavili ekološke standard.

"Danas se u nekoj površnosti postavlja dilemma ekonomija ili ekologija. Mislom da napretkom tehnologije ali i narastajuće svijesti o zaštiti prirode, ovo razdvajajuće može daa se preobrazi u toplo I spajajuće. Moramo uspostaviti pristup da za razliku od nekadašnjeg, u kom je ekologija predlagala a ekonomija odlučivala, sad ekonomija predlaže a ekologija odlučuje. Samo tako dolazimo do punoće smisla koncepta koji popularno nazivamo održivi razvoj. Zato su velike šanse da se vratimo nekim pregaženim etičko-ekološkim vrijednostima što je izuzetna prilika za Žabljak koji slavi 150 godina svog nastanka  grad u kome je Crna Gora prije 30 godina proglašena Ekološkom državom”, kazao je prof. dr Vladimir Božović.

Organizatori ovog naučnog skupa su Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja, Univerzitet Crne Gore, Opština Žabljak, LUTREX i Turistička organizacija Žabljak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR