16 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulović: U Cetinjskom manastiru nije bilo naoružanih osoba; Spremala nam se velika muka

Politika

Tag Video
Comments 6

Sekulović: U Cetinjskom manastiru nije bilo naoružanih osoba; Spremala nam se velika muka

Autor: Antena M

  • Viber

Završena je posebna sjednica Skupštine na kojoj su ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i njegov saradnik odgovarali na poslanička pitanja.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić pitao je da li policija danas raspolaže kompletnim imenima bezbjednosno interesantnih osoba koje su boravile na Cetinju kao i u Cetijskom manastiru 4. i 5. septembra.

"Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju nije zahtijevalo pretres manastira Sv. Petra Cetinjskog jer nijesu postojali zakonski osnovi, ali je naloženo da policija provjeri da li u manastiru ima naoružanih ljudi. U odgovori ODT-a ne precizira se da li je uprava policije postupila po nalogu tužilaštva i kakve su mjere preduzete. Da li je UP izvršila nalog tužilaštva", upitao je Nikolić.

Sekulović je kazao da pitanje ima novih elemenata, te da pretpostavlja da je policija postupila po nalogu Tužilaštva.

Policija, kako kaže, nema saznanja da su bezbjednosno interesantna lica boravila u Cetinjskom manastiru.

"Ono što imamo informaciju, u manastiru nije bilo naoružanih lica. Činjenica je da u manastiru ne, na Cetinju na obje strane da, i bilo je visokorizično. Imali smo sreće i znanje i umijeća da iz te situacije izađemo. Spremala nam se velika muka. Mi smo dobili drugu šansu, na nama je umijemo li da je iskoristimo ili ćemo da se vratimo u muku pa da ovaj put to izvedemo do kraja", kaže Sekulović.

Nikolić je pitao da li su od drugih nadležnih organa dobili informaciju da su u manastiru bila bezbjednosno interesantna lica.

"Zašto postoji dodatna sumnja, jer smo imali te noći dva bezbjednosna štaba i Vi ste potvrdili da su postojale dvije linije upravljanja bezbjednonim sistemom. Pokušaj predsjednika Vlade da aktom obavezujućeg upustva preduzme nadležnost nad UP, je druga linija upravljanja bezbjednosnim sistemom. Ono što ste Vi uradili, davajući bezbjednosnu procjenu, i istrajavajući da svaka nasilna akcija može dosvesti do narušavanja građanskog mira je za pohvalu, ja Vam odajem priznanje, jer ste pokazali visok stepen odgovornosti. Za pohvalu je što nijeste prihvatili da podnesete ostavku.

Ostaje ozbiljna sjenka sumnje da su u noći boravili i neki drugi službenici bezbjednosti neke druge države. Da li je bilo bezbjednosno interesantnih lica ili ne, teško je utvrditi, ali nijesam siguran da ste dobili vjerodostojne podatke o ANB-a", kaže Nikolić.

On je upitao i da li je Ministarstvo Sekulovića dostavilo operativne informacije MVP, na osnovu kojih je taj Vladin resor formulisao instrukciju za diplomatsko konzularne predstavnike Crne Gore o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra?

"Ne, mi nijesmo dostavljali nikakve informacije. UP nije dostavilo MVP operativne informacije o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra", odgovorio je Sekulović.

Poslanik Vladimir Martinović pitao je ministra kako je i na koji način u policiji angažovan Ljubo Milović, te koje poslove trenutno obavlja i da li je od nadležnih organa ova osoba bila izložena provjeri svog imovnog stanja.

Sekulović je odgovorio da je Miliović neraspoređeni službenik policije od 2017, te da je suspendovan.

“Povodom pitanja imovine, u saznanju smo da Agencija za sprječavanje kompcije vrši provjeru imovine imenovanog stanja”, rekao je Sekulović.

Poslanica Dragina Vuksanović Stanković saopštila je da je državni sekretar MUP-a Miljanić obavijestio javnost da je od 4. decembra prošle godine do 8. novembra ove godine iz biračkog spisak izbrisano 8.438 lica, zanima je po kojem osnovu su te osobe brisane.

Sekulović je odgovorio da su 95 odsto tu preminula lica, te da ništa nije kriveno. Sve je kako kaže, u sklopu redovnih aktivnosti.

Vuksanović Stanković je kazala da je od tih osoba, 8.264 preminulih, ali smatra da je to treblo da se iskomunicira na bolji način.

"Za par sati putujem u Luksemburg, gdje me čeka dijaspora koju želim da posjetim, da iznesem ove podatke našoj dijaspori, da im kažem da niko u ovoj državi ko se brine o njima neće ugroziti njihovo biračko bravo. I da imaju pravo da biraju i da budu birani. Oni nikad ne mogu biti teret, oni su dragulj i blago ove države. To su naši najbolji investitori i ambasadori", kazala je Vuksanović - Stanković.

Poslanik Momo Koprivica je pitao da li je i kada donijet akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova?

Ministar Sekulović je odgovorio da je to akt poslije zakona koji mi je glavni.

"Ako tu pogodimo, mi vidmo svjetlo na kraju tunela. Štose kašnjenja tiče vidimo i naš dio odgovornosti. Nadam se u narednih desetak dana da će on biti gotov", kazao je Sekulović.

Koprivica je kazao da postoje i razlozi subjektivne prirode.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na našem portalu.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Anthropos

Ako su "na obije strane bili naoružani" - i vi ste to znali - što nijeste te kauboje pohapsili? Činite sve da jedne mirne demonstracije pretvorite u opasne samo da bi opravdali zasipanje Cetinja suzavciem, gumenim mecima i bombama. Šćeli ste da pokažete da je SPC moćnija od CG? Uspjeli ste?

Peofesorkamajka

Dobro ti stoji dvolicnost. Sram te bilo.