22 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plenković iz Budve poručio: Neki u Evropskom savjetu ne žele proširenje bilo čega, pa ni ove prostorije

Izvor: EPA

Politika

Comments 0

Plenković iz Budve poručio: Neki u Evropskom savjetu ne žele proširenje bilo čega, pa ni ove prostorije

Autor: Antena M

  • Viber

Ponovljena podrška Hrvatske proširenju EU na jugoistok kontinenta, prvi susret s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem i podrška Hrvatima u Crnoj Gori - sažetak su jednodnevnog posjeta premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, o čemu smo pisali.

Plenković je na panelu govorio o temi proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, kazavši kako taj proces ide naprijed usprkos svim poteškoćama. 

Naglasio je da proces u jednoj mjeri zavisi i o kontekstu u kojem se Unija trenutno nalazi, suočena s "nevjerojatnim krizama" poput Bregzita, prijetnji terorizma i nezakonitih migracija, uz unutrašnja previranja i različite poglede, "čak i na temeljna pravna načela".

Plenković je rekao da su veliki uticaj na "kalkulacije političkih stranaka i interne procese na evropskom političkom spektru" što se tiče teme proširenja imali i negativni ishodi referenduma o Evropskom ustavu, piše portal index.

"Kad to sve stavite na skup imate dosta rezervisanu politiku nekih kolega u Evropskom savjetu oko proširenja bilo čega, pa i ove prostorije", kazao je Plenković, no dodao da u tom tijelu postoji sve veći broj aktera koji shvataju važnost ubrzanja proširenja EU. 

Hrvatski premijer je rekao da države koje "se žele dokazati" imaju prostora to učiniti ispunjavanjem "jasnih kriterija" u poglavljima o vladavini prava i "ključnim političkim i pravnim preduslovima prema EU", nakon čega je "jako teško nekome reći da se uslovi nisu ispunili". 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR