24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

24° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izglasan Budžet za 2022.

Politika

Tag Video
Comments 15

Izglasan Budžet za 2022.

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su Predlog zakona o budžetu za 2022. u cjelosti.

Za su glasala 42 poslanika, 30 protiv, bez uzdržanih.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je, ranije, da je na budžet podnijeto bilo 173 amandmana.

Skupština je usvojila i izmjene i dopune Zakona o radu kojim će minimalna zarada u Crnoj Gori će biti 450 eura od januara 2022.

Glasalo je 77 poslanika - 50 je bilo za, a 27 uzdržanih.

Pored poslanika parlamentarne većine, za su glasali i poslanici SDP-a, SD-a, Bošnjačke stranke, Albanske koalicije - Jednoglasno i Albanske liste.

Poslanici DPS-a bili su uzdržani.

Uz povećanje minimalne zarade od 1. januara 2022. godine, program „Evropa sad“ predviđa i ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, uvođenje neoporezivog dijela bruto zarade od 700 eura i progresivno oporezivanje zarada iznad 1.000 eura.

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada za troje ili više djece.

Njegova primjena počeće 1. aprila.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti kojima se predviđaju dječiji dodaci za svu djecu do 18 godina sa primjenom od 1. oktobra 2022. godine.

Od tog datuma biće povećane i minimalne penzije pošto su usvojene i izmejne i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Skupština Crne Gore podržala je inicijativu za interpelaciju rada ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića, ministarke prosvjete nauke kulture i sporta Vesne Bratić i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića glasovima opozicije i DF-a.

Poslanik URE Miloš Konatar pozdravio je glasanje DF-a.

"Nadam se da je ovo korak narijed, i da više nikad nećemo postavljati pitanje ko sa kim glasa već ko o čemu glasa", kazao je Konatar.

Poslanik DF-a Slaven Radunović kaže da ovoga ne bi bilo da su se držali koalicionog dogovora.

"Vi ste ti koji su počeli, vi ste ti koji su rušili sve dogovore jedan za drugim.  Pošto mi ne prijetimo praznom puškom, ministri koji ne zaslužuju da budu ministri dobijaju negativnu ocjenu. Vrlo brzo će se to možda odnositi na čitavu Vladu ".

Skupština je glasovima vladajuće većine podržala izbor četiri člana Tužilačkog savjeta. 

Politika

Kompletiran sastav Tužilačkog savjeta

29.12.2021. 14:56

Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović izabrani su za članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Stevo Muk izabran je za člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, predstavnika nevladinih organizacija.

Opozicija se nije izjašnjavala po ovoj tački dnevnog reda.

Donijeta je odluka o produženju rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

Rad je podružen do 31. jula naredne godine, kako bi to tijelo završilo posao zbog kojeg je osnovano.

Poslanici vladajuće većine donijeli su i odluku o smjeni predsjendika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, Sretena Radonjića, kao i člana tog tijela Bojana Obrenovića.

Kao član Savjeta Agencije za elektronske medije glasovima 50 poslanika izabran je Milan Radović.

Nije prihvaćen u načelu Prijedlog Zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2020. godinu. Glasalo je 76 poslanika, 30 za, 37 protiv, a sedam je bilo uzdržano.

Usvojen je i Prijedlog zakona o reprogramu poreskog potraživanja. 

Usvojen je u Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Podržan je i amandman da ovaj zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Glasovima vladajuće većine usvojene su izmjene Zakona o objedinjenoj registraciji, sistemu izvještavanja o naplati poreza i doprinosa i amandman koji predviđa njegovo hitno sporvođenje.

Odbijen je Vladin predlog Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji nije dobio nijedan glas za - svi poslanici su bili uzdržani, dok je podržan Predlog zakona o poporezivanju zarada fizičkih lica.

Usvojen je Predlog zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja u vezi sa bankarskim karticama.

Predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakonu o računovodstvu u javnom sektoru je usvojen sa svim pratećim amandmanima. Glasalo je 75 poslanika za, nije bilo glasova protiv ni uzdržanih, pa je prihvaćen Zakon u načelu.

Prihvaćen je u načelu Predlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na upotrebu putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica.

Skupština je usvojila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju. Glasalo je 75 poslanika, 41 za, jedan protiv, 33 suzdržana pa je Skupština usvojila Predlog zakona.

Na Predlog zakona u izmjeni zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti 75 poslanika je glasalo - 73 za, jedan protiv i jedan uzdržan.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona na o porezu na dobit pravnih lica u načelu podržalo je 45, protiv je bilo 32 i jedan uzdržan.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dobit pravnih lica sa amandmanima prihvatilo je 44 poslanika, 33 je bilo protiv i jedan suzdržan.

Usvojen je Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u načelu, glasalo je 75 poslanika, 74 za i jedan suzdržan.

Govoreći o amandmanima na taj predlog, Radunović je kazao da se ovdje radi o amandmanu da minimalna plata bude izjednačena sa visinom potrošačke korpe, što bi značilo 650 eura.

"Ima li ko od vas ovdje da je spreman da ne pritisne dugme i da građani CG imaju minimalnu platu 650, a ne 450 eura. Naš klub je predložio ovaj amandman jer smatramo da bi svaki građanin trebao od te plate makar da preživi. Građani CG ne zavisi od ovoga prsta to, nego da li naša privreda može to da omogući", kaže Radunović.

Misli da je ovo "lizalica", te dodaje da će glasati za ovaj zakon jer neće da iznevjere birače.

"Povlačimo amandman od 650 eura, a sa platom od 450 eura neka nam je Bog u pomoć", navodi on.

Skupština Crne Gore usvojila je Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Erlajnza. Glasalo je 62 poslanika - 41 za, 18 protiv, a tri su bila uzdržana.

Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Erlajnza je usvojen 2019. godine, a njime se država obavezala da će 155 miliona eura uložiti u MA.

Skupština je usvojila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o državnim i drugim praznicima.

Glasala su 72 poslanika - 69 su bila za, 3 protiv, a nije ih bilo uzdržanih.

Dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, 13. novembar, biće državni praznik.

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Crni panter

@haker o tome sada ne razmišljaju, sada su opijeni racunaju koliko dobijaju u Januaru. Problem će nastati kada počnu da se zatvore mala privatna preduzeća u kojima rade na hiljade duša. Kada poraste već prevelik broj nezaposlenih pa bude falilo para i počne se sa zaduzivanjima tada nastaje haos.

haker

Srecan ti bankrot Crna Goro! A vi penzioneri kad vam ne bude penzija legla za 3-4mjeseca, ljekove koje trebate sa kupite uzmite iz apoteka Krivokapic...

Nepravda

Sta ce ove majke sa 2oje djece ili sa 1im?A NAJVEĆA JE NEPRAVDA PREMA MAJKAMA KOJE ZBOG BOLESTI NIJESU OSTVARILE MAJČINSTVO! A OVE MAJKE NEĆE NIKAD NI CENT DOBITI!