16 °

max 22 ° / min 16 °

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Četvrtak

23.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović predložio manjinsku vladu: U njoj ne mogu biti DF i DPS, a mogu je podržati svi

Politika

Tag Video
Comments 34

Abazović predložio manjinsku vladu: U njoj ne mogu biti DF i DPS, a mogu je podržati svi

Autor: Antena M

  • Viber

Koalicija "Crno na bijelo" predstavila je plan za prevazilaženje političke krize. 

Lider URE i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević kazali su da oni vide izlaz iz aktuelne situacije u manjinskoj vladi.

"Mi nudimo manjinsku Vladu i ponudićemo je 81 poslaniku, a ako bude pameti i volje biće na nivou najmanje 41 poslanika", kazao je Abazović i dodao da neće nikome nametati svoju ideju niti nikoga prisiljavati ni na što.

Pojasnio je da manjinsku vladu može podržati svako, ali u njoj, kako je rekao, ne mogu biti svi.

"Za DPS i DF nema mjesta u manjinskoj vladi, onda to ne bi ni bila manjinska vlada. Prioritet za mjesta u toj vladi imaće potpisnici Memoranduma. A da se ja pitam mjesta u toj vladi će biti i za neke ministre iz aktuelne vlade", kazao je on.

"Ako naš koncept dobije podršku, onda možemo mi pokrenuti povjerenje Vladi, ako ne dobije podršku, onda neka je podnosi ko god hoće", kazao je Abazović i dodao da je tražio i od DF-a da je podrži.

"Ja bih volio da je podrže i DPS i DF, iskreno", kazao je.

"Ako bilo ko ima neko drugo rješenje neka ga predstavi, ali neka bude održivo. Ako niko nema nikakvo rješenje, a neće da podrži ovu našu ideju, onda ova Vlada neka radi do kraja mandata", kazao je on i dodao da su još jedna opcija, sasvim legitimna, izbori.

Abazović je, upitan da li je ovaj potez urađen u koordinaciji sa međunarodnim partnerima rekao da strani partneri ne stvaraju i ne ruše vladu u Crnoj Gori, već samo traže stabilnost.

"Vidjeli ste šta je jutros rekao Eskobar...Ja i dalje očekujem neke dobre vijesti kada je posrijedi borba protiv korupcije i kriminala", kazao je Abazović. 

Na pitanje da li bi za njih bilo prihvatljivo da manjinsku vladu podrži DPS, a ne DF, on je kazao.

"Naravno", naveo je on.

Kako je dodao, DPS se neće vratiti na vlast i izborna volja je sačuvana u ovom slučaju.

Naveo je i da je o ovom planu jutros obavijestio aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića.

Očekuje da se do kraja sedmice partije javno oglase i saopšte stav o njihovom prijedlogu, pa će se nakon toga vidjeti ima li podrške da se ideja, kako je rekao, razradi.

Pavićević: Odluku nijesmo donijeli ishitreno, niti je bilo lako

Kako je kazao Pavićević, ekpertska Vlada bila je plan za smirivanje strasti.

"Eksperti je trebalo da budu tas na vagi koji su po našem mišljenju trebalo da pomire dvije strane koje su antagonizovane. Nažalost ideja ekspertske vlade pretvorila se u nešto potpuno suprotno, i nije ni blizu realizovala ono što smo mi očekivali i tražili. Na današnji dan konstatujemo da je dinamika promjena i tranzicije na jednom nezavidno lošem nivou", kazao je on.

Kako je dodao, suočeni sa stanjem konfuzne hibernacije koja je zaleđena u sopstvenoj nemoći, nijesu imali više pravo da to posmatraju nijemo.

"Zato samo danas ovdje da kažemo da takvoj politici više ne možemo da dajemo zeleno svijetlo", kazao je on i dodao:

"Zbog toga smo se odlučili na novi potez koji bi trebalo da bude jedno novo rješenje.

"Shvatićete da ovo nije nimalo lak potez niti je stav koji je donesen ishitreno. Ovo je stav koji je prošao duboku analizu. U ovom trenutku ne znamo gdje je situacija gora, da li u Vladi, da li u Skupštini ili u sudstvu", kazao je Pavićević.

Pavićević dalje navodi da sve počinje da liči na papazjaniju.

"Vlada funkcioniše sama za sebe, ona ima stavove koje ona sama sprovodi, ona je sama sebi nekad dovoljna, došli smo do jedne potpune ignoracije. Veliki broj ministara je daleko od onoga što im je ustavom propisana obaveza, pa čak ni ne komunicira sa parlamentom. Ne možemo da funkcionišemo svako za sebe i da budemo zadovoljni s tim što smo osvojili vlast. Ako je neko zadovoljan time što ga prati desetak kamera, onda to nosi neku odgovornost. Ne možete biti sami sebi dovoljni, ne. To je teška zloupotreba. Smatrao sam i smatram da je ovo stanje neodrživo", naveo je Pavićević.

"Mi smo obećali građanima nešto 30. avgusta - nadu, a nade više nema i to je kraj", saopštio je Pavićević.

I CIVIS i Koalicija Crno na bijelo boriće se do posljednjeg daha do realizovanja svoje ideje.

"Ovim putem šaljemo poziv svim građanskim opcijama da zauzmemo što više crnogorskog političkog prostora. Ekstremi nas vraćaju tamo gdje smo bili i gdje ne želimo više da se vraćamo. To znači da svi oni koji žele i žive filozofiju i koncept podjela kao aktuelni koncept svi oni su pluskvamperfekat - to bijaše nekada. Podjele, rovovi, tabori, za 13 mjeseci nijesmo izašli iz toga. Zašto? Jer nije bilo hrabrosti da se povede dijalog, jer smo živjeli hibernirani u slasti svoje pobjede. Svima onima koji dijele demokratske i evropske vrijednosti naša vrata su širom otvorena i naša ruka pružena. ALi svi oni koji misle da ćemo imati bilo kakvu toleranciju smpram njihovih vjerskih, nacionalnih ili bilo kojih drugih uvjerenja, nemaju šta da traže s nama", poručio je Pavićević.

Komentari (34)

POŠALJI KOMENTAR

DDj

Ovo moze biti samo Vlada na kratki rok,a prica im je toliko populisticka i prizemna sa povremenom amnezijom da o njoj nije vrijedno komentarisati!

nenad_mne

A ovi su na izborima dobili 40 mandata, i neko drugi je sastavljao vladu? Đe ovi žive?