16 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

20° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović: Konjević priželjkuje sukobe; Glasaćemo o Temeljnom ugovoru u petak, neću pasti pod pritisak grupice ekstremista u Vladi

Politika

Comments 26

Abazović: Konjević priželjkuje sukobe; Glasaćemo o Temeljnom ugovoru u petak, neću pasti pod pritisak grupice ekstremista u Vladi

Autor: Antena M

  • Viber

Mi smo zemlja paradoksa. Jedina smo država na svijetu u kojoj ministar odbrane priželjkuje sukobe sopstvenih građana, i jedina smo zemlja na svijetu u kojoj se ministar vanjskih poslova bavi više crkvom nego evropskim integracijama, poručio je premijer Dritan Abazović odgovarajući na pitanja novinara u Bijeloj.

"Na sjednici u petak glasaće se o ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ne pada mi na pamet da padnem pod pritisak grupice ekstremista unutar Vlade”, istakao je Abazović.

Upitan da li na Vladi ima većine za potpisivanje Temeljnog ugovora, Abazović je kazao da mu ne pada na pamet da vrši pritisak na ministre.

Kako je kazao, "ne plaše se oni Temeljnog ugovora, nego Europola, a ako me dovedu u tu situaciju i to ću saopštiti”.

Abazović očekuje da većina za izglasavanje bude kvalifikovana.

"Priča i propaganda sa fašističkim elementima ne znam kome ide u prilog. Pozivam građane da isprate tu sjednicu, ako bude potrebe ja ću objasniti situaciju u tu propagandu razbiti u paramparčad. Čitav svijet ide u pravcu veće stabilizacije, a ljudi ovdje žele da nas vrate u devedesete. To pitanje nema nikakav prioritet u odnosu na druge, Temeljni ugovor tretiramo u regularnoj proceduri", naglasio je Abazović.

Oni koji su podržali Vladu su, kaže, imali sporazum koji je tretirao to pitanje, te dodao da su davanjem podrške Vladi prihvatili da se to pitanje rješava.

On kaže da se stabilnost Vlade, teoretski, može poljuljati, ali da je ona svakako ograničena u svom mandatu.

Na pitanje da li u Vladi ima mjesta za ministre za koje kaže da su eksterimisti, Abazović ističe da je napravio vladu koja je inkluzivna, dodajući da u ovim okolnostima boljeg modela nema.

Abazović je, govoreći o izjavi predsjednika države Mila Đukanovića o Temeljnom ugovoru, kazao da je ona bila daleko odgovornija nego dvojice ministara, dodajući da je ne smatra neprijateljskom.

"Agenda je fulirana, nemamo vremena za čekanje. Ako ne treba da se sprovede, idemo na izbore. Svi su bili upoznati prije mjesec sa planom rada Vlade, kad su shvatili da je sve u skladu sa zakonom, rekli su da je preambula ovakva ili onakva. I u njoj je zaštićen interes države Crne Gore", rekao je Abazović.

Dodao je da se to vidi u dijelu u kome se pominje Hrišćanska crkva, i u onome koji se tiče Pravoslavne crkve.

"To ćete naći u knjizi Živka Andrijaševića. Tu se SPC ne pominje. Temeljni ugovor je između države i jedne vjerske zajednice, a ne svih. Sve ostale će doći sa svojim zahtjevima i tumačenjima. Država ne tretira kanonsko pravo nego Ustav i Zakon", pojasnio je Abazović.

On je kazao da Vlada Crne Gore ima veliku podršku međunarodnih partnera.

"O provokacijama koje imaju elemente i koji dolaze iz jedne TV stanice, to nije adresa na koju želim da odgovorim. Neka interpretiraju kako žele", ističe Abazović.

Upitan zašto se Vlada nije oglašavala nakon izjava Aleksandra Vulina, Abazović je kazao "da svaka vlada ima svoje Vuline", te da je najbolji odgovor na takve ljude da ih ignorišete.

"Što im više dajemo na značaju biće aktivniji", dodao je on.

Poručuje i da se vojni poligon neće graditi na Sinajevini.

Komentari (26)

POŠALJI KOMENTAR

MNE083

Svuda u svijetu drzavni neprijatelji sjede u zatvoru a nasi sjede u vladi. Zaista je zalosno ko nas predstavlja...Ali ,ako ima jedna pozitivna stvar to je da sad znamo ko je ko i dje je ko. Slobodarski duh naseg naroda je neunistiv, nista nam nemozes ljigavcu! OBURDAJ

Mirko

Pekinezeru tvoje vrijeme je prošlo, imao si priliku da nešto novo i dobro doneseš našoj državi ovako si postao Vučićev i Ramin pion, bljak. Ne znam što mi bida te glasam...