14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poslanici usvojili: Zeta dobila status opštine, otvara se parlamentarna istraga o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra

Politika

Tag Video
Comments 6

Poslanici usvojili: Zeta dobila status opštine, otvara se parlamentarna istraga o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanici su podržali Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, čime je Zeta dobila status opštine.

44 glasa su bila za, 35 je bilo uzdržanih i dva su bila protiv. Zakon će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu. 

Usvojen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu. 44 glasa su bila za, 2 protiv i 35 uzdržanih.

Poslanici su podržali Predlog odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, a u odnosu na događaje na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine;

44 poslanika je bilo za, 32 protiv, jedan uzdržan.

Usvojen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Aleksa Bečić kaže da je razlog usvajanja izmjena Zakona kojima Zeta dobije status opštine panični strah od izbora.

"Siguran sam da večeras u Zeti teško možete naći Zećanina koji nije za rušenje ove vlade. Mi koji smo se borili protiv ove nelegitimne vlade, smo više puta saopštili da postoji sijaset razloga da ova vlada padne. URA sa DPS-om je učinila nepravdu prema građanima Zete, a utvrdili su i jednostrano listu kandidata za Sudski savjet", poručio je Bečić.

Marko Milačić iz Prave Crne Gore je nakon glasanja poručio da je pogažen Ustav.

"Vratićemo vam se ovo kao bumerang. I ako neko misli da ovdje pada samo Dritan Abazović, ovdje pada i DPS. Ovdje pada koncept prevarantske vlade. Građani koji ste na barikadama, poslanici će večeras doći. Večeras je ova vlada DPS-a, URE i SNP-a pala. Pala je na onom kružnom toku. Zato na kružni tok", kaže Milačić.

Glasanju je prethodila rasprava o amandmanima.

Aleksa Bečić iz Demokrata kazao je da se njihov amandman odnosi na to da se primjena zakona odgodi za 1. januar 2024.

On je poručio da će glasanje o tom amandmanu pokazati da li je posrijedi samo politički interes.

"Da se primjena odgodi godinu i četiri mjeseca. Da se stvore uslovi, uvaže se zahtjevi, podijeli se imovina. Pokazaće se da li je ovo zabrana da građani Zete ne glasaju na izborima u Podgorici. Ovo je klasičan izborni inženjering", poručio je Bečić.

Amandman nije usvojen.

Milan Knežević iz DF-a tražio je da dio Dajbaba pripadne opštini Zeta.

"Posle 19. avgusta ako želite da pregovarate o političkoj kriizi, i interesi građana Zete će biti dio pregovora. Kolega Andrija Mandić i ja ćemo odmah poslije glasanja poći kod ljudi na barikadama, da im saopštimo naš stav", kazao je on.

Amandmani DF-a nijesu prihvaćeni.

Sjednica je nastavljena a možete je pratiti na linku ispod.

Tok današnje sjednice:

Radunović: Sjednica zakazana u suprotnosti sa procedurom

Poslanik Slaven Radunović (DF) javio se proceduralno te kazao da je ova sjednica zakazana u suprotnosti sa procedurom.

“Dnevni red je neodrživ i čitava ova sjednica mora da se otkaže. Da li ste spremni da još jednom idete u brutalno gaženje propisa? Vjerovatno jeste, jer nemate kud, i očigledno vas više nije briga”, kazao je Radunović.

On je istakao i da nema te kombinatorike koja može zadržati DPS na vlasti u Podgorici.

Pozvao je da se povuče ova tačka dnevnog reda "i da se vidimo svi 19. kada bi pričali o povjerenju Vladi".

"Razumijem da gori vatra pod nogama. Mi smo i te kako za to da se izabere Sudski savjet, predložio sam na Kolegijumu da nadležni odbor danas, sjutra formuliše taj predlog da ga podrže poslanici i da sjednicu zakažemo za 15 dana. Ali Vas žulja ovih 15 dana, ali Vi hoćete da olakšate koliko sam shvatio Vašim budućim partnerima", poručio je Radunović.

Đurović: Ne vidim problem što je sjednica zakazana

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je da ne vidi problem što je sjednica zakazana.

On je kazala da je Odbor za politički sistem čine poslanici jednako, kao i u parlamentu.

"Odluka koju je Odbor donio 30. jula i koji je uputio Skupštini predstavlja materijal koji je u proceduri i ne vidim problem u smislu neurednosti zahtjeva predlagača za vanredno zasijedanje Skupštine", rekla je Đurović.

Radunović je na to kazao da je jasno da predlagač akta može da bude neko ko predlaže vanrednu sjednicu.

"Predlagač akta je Odbor za politički sistem, a on nije donio takvu odluku. Sve bih razumio da ste stvarno principijelni, ali već u sljedećoj tački koja se tiče Zete imamo apsolutnu neprincipijelnost", rekao je on.

Bošnjak: Jasno prekršena procedura

Poslanica Branka Bošnjak (PzP) istakla je da je jasno da je prekršena procedura i da ne može da se stavi na dnevni red tačka "čiji predlagač nijeste".

"Većina članova Odbora za politički sistem nije potpisala da ova tačka bude na dnevnom redu. Mogli ste se makar oko toga potruditi", rekla je Bošnjak.

On je istakla da stavljaju sjenku na nešto što je vrlo važno.

"Koliko imam informaciju biće pokrenuto pitanje legitimiteta ove odluke od strane učesnika konkursa jer će ovo naći za uporište za izbor Sudskog savjeta", navela je Bošnjak, dodajući da će izbor pasti pred Ustavnim sudom.

Bulatović: Brutalno kršenje poslovnika

Poslanik Predrag Bulatović (DF) je kazao da se ovdje radi o brutalnom kršenju ne samo Poslovnika, već i zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

"Ako Skupština ovu tačku zadrži, onda svako od 31 kandidata koji nije dobio prolaz za plenumu imaće zakonsko pravo da ospori ovu proceduru".

Kaže da se ovdje radi o svjesnoj namjeri Đurović da obmane javnost, jer je preskočila da pročita određene članove Poslovnika.

Bulatović je dodao da nakon ovakvih odluka imaju puno pravo da pokrenu inicijativu u odnosu na predsjednika Skupštine čiji je zadatak da "vodi računa o poštovanju Poslovnika".

Dodao je da neće glasati za ovaj zakon.

Nije došlo do povrede Poslovnika

Predsjednica Skupštine je ponovila da nije došlo do povrede Poslovnika, te da su poslanici ti koji su tražili vanredno zasijedanje.

Ona je stavila na izjašnjavanje da li je prekršen Poslovnik u ovom slučaju.

Većinom glasova utvrđeno je da nije došlo do povrede Poslovnika.

Milačić: Ko blokira izbor Sudskog savjeta

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je pitao ko blokira izbor Sudskog savjeta?

"Ne radite ovo Poslovniku Crne Gore, zakonu i pravosuđu jer ćete dobiti sijaset žalbi. Ovo je dobro da vidimo ko je naklonjen evropskim vrijednostima", naveo je Milačić.

Poslanici su počeli raspravu o tački dnevnog reda izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu.

Koprivica: Zeta zaslužila da dobije status samostalne opštine u skladu sa Ustavom

Poslanik Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da je Zakonodavni odbor jasno iznio mišljenje kada je u pitanju Zakon o Zeti, odnosno usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom.

On je kazao da je Zeta zaslužila da dobije samostalni status, ali u skladu sa Ustavom.

"U momentu kada se odlučuje za osamostaljivanje Zete, već su raspisani izbori za Glavni grad. Nakon raspisivanja izbora za Skupštinu Glavnog grada mijenja se i teritorija i struktura biračkog tijela u Glavnom gradu. Pa ćemo imati apsurdnu situaciju da se odluka o broju odbornika koji će se birati na izborima za Skupštinu Glavnog grada donosi nakon raspisivanja izbora a ne prije. To je nezapamćeno pravno nasilje i odstupanje od Ustava. Ovdje nije cilj da Zeta dobije status samostalne opštine, već da se zloupotrebom dođe do političke prednosti za jednu strukturu iako mislim da to neće uspjeti".

Skupština je većinom glasova poslanika utvrdila da su Prijedlozi zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore saglasni sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

Tačka o parlamentarnoj istrazi u skladu sa Ustavom

Skupština je većinom glasova utvrdila i da je u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom tačka dnevnog reda koja se tiče odluke o parlamentarnoj istrazi i formiranju anketnog odbora u vezi s postupanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine.

Milačić je upitao Đurović zašto je glasala uzdržano.

Đurović je kazala da nije predlagač akata koji su u proceduri, nije preglagač dnevnog reda, niti član Zakonodavnog odbora i odlučla je da ovako glasa.

Usvojen dnevni red

Nakon toga Đurović je stavila na glasanje Dnevni red i on je većinom glasova usvojen.

Živković: Stvoreni svi uslovi da Zeta postane samostalna opština

Danijel Živković (DPS) je kazao da je stav DPS što se tiče Zete odavno poznat, te istakao da vjeruje da su se sada stekli uslovi da ona dobije status samostalne opštine.

Smatra da se Zeta razvijala i da su se stekli uslovi na osnovu kojih bi Zeta mogla samostalno da funkcioniše.

"Nema nikakve dileme, vjerujem da su građani Zete čekali ovaj dan. U svakom slučaju moguće da postoje neki politički razlozi kod nekih političkih subjekata koji možda nijesu iskoristili svoju šansu kako bi Zeta postala samostalna opština i danas žale nad tom činjenicom", dodao je Živković.

Smatra da bi makar danas poslanici trebalo da se okupe oko ove ideje.

"Razumio sam da će biti podnijeti amandmani oko teritorije opštine i izjašnjenje građana i građanski da li žele samostalnu opštinu. Ne vidim nikakav razlog, ako Zeta dobije danas samostalnost, građani odlučuju o svojoj sudbini na narednim lokalnim izborima. Mislim da je to korektno i ispravno. To što neki razmišljaju o političkom inženjeringu i kombinatorici, a sigurni su u svoju pobjedu, onda nema problema da okušaju svoju snagu i u novoj opštini", rekao je Živković.

Dodao je da će DPS glasati za ovu tačku dnevnog reda.

Koprivica: Građani Zete diskriminisani

Poslanik Koprivica kazao je da je izdvojio mišljenje jer smatra da su ovim rješenjima građani Zete diskriminisani i da su im ovim Zakonima uskraćena osnovna Ustavna prava.

"Posebno sam izdvojio mišljenje jer se zalažem za samostalnost te Opštine. Naša stranka se odavno zalaže za samostalnost Zete. Međutim, način na koji se to radi je neprihvatljiv i razlozi dovode do obespravljivanja i diskriminisanja građana Zete i haosa u pravnom sistemu", pojašnjava Koprivica.

Kazao je da je van pameti da se nakon raspisivanja izbora mijenja teritorija opština u kojima će se izbori sprovoditi.

Pejović: Proces vođen transparentno

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović kazala je da joj je žao što je ova tema podigla tenzije u Crnoj Gori, iako razlozi za dizanje tenzija, kako smatra, nijesu adekvatno shvaćeni.

Ona je kazala da je ovaj posao počeo u maju 2021. i proces je vođen transparentno.

"Tokom cijele procedure tražene su dodatne informacije da bi sjutra Zeta bila održiva opština", dodala je.

Knežević: Ovo je zakon o spašavanju Vukovića i Rakčevića

Milan Knežević (DF) poručio je da ovo nije zakon o teritorijalnoj organizaciji Zete, već zakon o spašavanju Ivana Vukovića iz DPS-a i Luke Rakčevića iz URE.

On je istakao da se ovim zakonom žrtvuju interesi 20.000 građana Zete, samo da bi se obezbijedila početna prednost Vukoviću u trci za gradonačelnika i da bi Rakčević, vozač Dritana Abazovića, prešao cenzus sa UROM i bio tas na vagi.

Dodao je da Zećani ne traže ništa što im ne pripada.

Kako je kazao, ključni cilj DPS-a je da Zećani ne glasaju u Podgorici.

"Elaborat na koji se poziva Živković je čitulja za Zetu. Ovo je katastrofa jer ovim elaboratom nijesu definisana naselja i razgraničenje, i Zeta bi trebalo da preživi od 103.000 eura na godišnjem nivou. Je li ovo održivost buduće opštine Zeta. Ove pare potroše djeca vaših funkcionera u Top Hilu na piće, drogu i prostitutke", rekao je Knežević.

Upitao je da li misle da Zećani treba da dobiju opštinu bez ruku, nogu i glave, "i da vi samo napravite fikus tamo gdje treba da bude glava i da budu zadovoljni.

Kazao je da već sjutra biti predata inicijativa o smjeni predsjednice Skupštine, a takođe će biti predata i inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića.

Ivanović: SNP neće podržati ovaj predlog Zakona

Poslanik Dragan Ivanović (SNP) kazao je da je SNP bila potpisnik inicijative sve do trenutka dok nijesu shvatili da građani Zete nijesu za to.

On je kazao da je glavni razlog što se Zećani bune i što je SNP povukla potpis jeste razgraničenje koje je u ovom trenutku, kaže, veoma sporno.

Dodao je da SNP neće podržatiu ovaj predlog Zakona, jer smatraju da je to u ovom trenutku najbolje za Zetu.

Bogdanović: Prepali ste se opoziciono nastrojene Zete

Boris Bogdanović (Demokrate) poručio je da nakon što su odloženi svi izbori, odlučili su da prekroje Podgoricu i time i izbornu volju građana Podgorice.

"Komplekst koji osjećate zbog gubitka Podgorice je nešto što je neviđeno. Niko ovdje od 81 poslanika nije protiv samostalne opštine Zeta, ali jeste protiv otimanja osnovnih prava Zećanima da biraju i da budu birani u Podgorici.

"Želite da im zabranite da glasaju na lokalnim izborima jer je Zeta opoziciono nastrojena opština, pa želite da je udaljite, što je neprihvatljivo. Prepali ste se opoziciono nastrojene Zete. Pukla je tikva, i želite da odstanite sve ono što ne možete osvojiti, to je potez očajnika", rekao je on.

Konatar: Građani Dajbaba i Kuće Rakića da se na lokalnom referendumu izjasne kojoj teritoriji žele da pripadaju

Poslanik Miloš Konatar (URA) kazao je da ne postoji poslanik u Skupštini koji je bio protiv samostalne Opštine Zeta.

"To je nešto što nema nikakvog spora. Sporna je teritorija koja bi trebalo da obuhvata buduću opštinu Zeta", rekao je Konatar.

Kako je dodao, ima predlog za građane i poslanike - da se građani teritorije Dajbabe i teritorije Kuće Rakića na mjesnom referendumu izjasne da li žele da budu na teritroriji Podgorice ili Zete.

"A da se mi obavežemo da ćemo u skladu sa njihovom odlukom izmijeniti zakon ukoliko bude potrebe i na taj način ćemo otkloniti bilo kakvu sumnju da neko ima nešto protiv građana Zete".

Radunović: Referendum organizovati na cijeloj teritoriji Zete

Slaven Radunović kazao je da mu se sviđa predlog o referendumu, ali da ne vidi zašto bi se samo izjašnjavali građani Kuća Rakića i Dajbaba, već na cijeloj teritoriji Zete.

"Mislim da bi trebalo danas da zastanemo i da ovaj predlog vaš čitav stavimo na glasanje. Imate moju i riječ DF-a, ako građani Zete pod ovim uslovima prihvate da Zeta bude smostalna opština, glasaćemo stoprocentno za to", dodao je. 

Poručio je da bi trebalo da prekinu današnju sjednicu i sačekaju odluku referenduma.

Knežević je obavijestio javnost da su građani Zete izašli na ulice i blokirali aerodrom.

Traži od poslanika da se usvoje amandmani Odbora za spas Zete.

Knežević smatra da Zeti ne bi trebalo da pripadne kompletno područje Dajbaba, već dio Dajbabske gore gdje se nalazi manastir Dajbabe.

Konatar je kazao da u Zeti ne protestuju građani Zete, već aktivisti DF-a.

"Ne poistovjećujte sve građane sa svojim partijskim aktivistima", rekao je on. 

Bošnjak: Ovdje nešto ide na silu

Poslanica Branka Bošnjak (PzP) kazala je da je Zeta imala najbolje uslove da bude samostalna opština a nije to postala.

"Ali svi smo svjesni da ovo nije u skladu s Ustavom, ovdje nešto ide na silu. Ovo je partijski predlog DPS-a za očuvanje vladavine u Podgorici. Mene zanima zašto su kolege stavili potpise na memorandum DPS-a, jer je to partijski predlog. Nije mi jasno da Konatar ili Vuksanović-Stanković stavljaju potpise na akt s memorandumom DPS-a. Njima je uvijek najteže da nametnu većinu u Glavnom gradu, ali manipulacijama bi uvijek došli do većine. I ovaj zakon je pokušaj toga", kazala je Bošnjak.

Mugoša: Zeta ima veći potencijal nego mnoge lokalne samouprave

Poslanik Boris Mugoša (SD) kazao je da je suština stvaraju li se bolji uslovi za život građana Zete.

"Vjerujem da da. Uvijek su imali moju podršku uz pretpostavku da se pokaže da je samostalna opština ekonomski održiva. Da li je trebalo prije ovo da se desi - naravno da jeste. Zeta ima veći potencijal, nego mnoge lokalne samouprave u Crnoj Gori", naglasio je Mugoša

Apeluje da se razgovorom dođe do nekih rješenja.

Kaže da je najčistije rješenje da građani Zete glasaju za svoju opštinu.

Smatra da do glasanja treba obaviti još jedan krug konsultacija oko granica.

Popović: Podržaćemo oba zakonska rješenja

Andrija Popović (LP) kazao je da nema sumnje da će Zeta dobiti status samostalne opštine.

Kako je kazao, sigurno je da Zeta zaslužuje samostalnu opštinu, te ističe da je to trebalo da se desi mnogo ranije.

Kaže da će podržati oba ova zakonska rješenja.

Živković: Niko neće ograničiti pravo građanima Zete da se izjasne na izborima

Živković je poručio da niko neće ograničiti pravo građanima Zete da se izjasne na narednim izborima.

Kako je kazao, legitimno je pravo građana Zete koga će u odnosu na ponudu na političkom tržištu birati.

Govoreći o političkim kalkulacijama, Živković ističe da je DPS bila principijelna i kada se glasalo o opštinama Tuzi i Petnjica.

Navodi da kalkulišu oni koji spore pravo građana Zete da dobiju samostalnu opštinu jer uporno govore kako ništa neće spasiti DPS da ostanu na čelu Glavnog grada.

"Ako je to tako, ako su svi nosioci političkih funkcija u Zeti i Podgorici sigurni da će pobijediti u Glavnom gradu, a da je ovo dio političke kombinatorike koja treba da spasi DPS, onda je ta teza neodrživa", naveo je Živković.

Knežević mu je odgovorio da je rekao suštinu da je cilj da se spasi Vuković.

"Sporno je što vaš politički interes treba da tri dvadeset hiljada građana Zete. Budućoj opštini ostaju samo 103 hiljade da funkcioniše, ali treba više, ne možemo s tim parama da živimo. Niko ne traži da građani Zete glasaju u Podgorici, ali uvažiti ova naselja, to je minimum onoga što Zećani traže", kazao je Knežević.

Vučurović: DPS pokušava da spasi Vukovića od poraza

Poslanik Jovan Vučurović (DF) poručuje da DPS pokušava Ivana Vukovića da spasi od poraza.

Dodao je da stoje na raspolaganju građanima Zete da se zajedno bore.

Ističe da DPS želi da stvore samostalnu opštinu tako što će poniziti građane Zete.

- DF će raditi sve kako bi spriječio i zaustavio loše efekte koji mogu da proiteknu iz ovoga - poručio je Vučurović.

Božović: Studija održivosti ne pokazuje opravdanost inicijative

Bogdan Božović (SNP) kaže da ova incijativa nije od juče, već da postoji 30 godina.

Smatra da je postojalo dovoljno vrmena, posebno nakon 30. avgusta 2020, da se ovo pitanje pokrene u Skupštini.

"Umjesto toga, imali smo situaciju da se u pravi plan stavljaju lični, umjesto opšti interesi", rekao je Božović

On je rekao da SNP neće danas podržati ovaj prijedlog jer postojeća studija održivosti ne pokazuje opravdanost inicijative.

Bečić: Raspravljamo o zakonu o zabrani Zećanima da glasaju na izborima u Podgorici

Poslanik Aleksa Bečić (Demokrate) kaže da ovaj zakon nosi jedan naziv - zakon o zabrani građanima Zete da glasaju na predstojećim izborima u Podgorici.

To je, kako je kazao, cilj, a sve ostalo je magla.

"Niste se sjetili Zete Zete radi, već zbog vas samih. Zbog političkog inženjeringa. Pokušavate da smanjite razliku u Podgorici. Smatram da ovo ne vraća povjerenje građana već produbljuje krizu", rekao je Bečić.

Kako je kazao, ako se odbije amandman Demokrata pokazaće se da je ovdje u pitanju politički inženjering.

"Da se usvoji zakon danas ali da njegova primjena stupa na snagu 1. januara 2024", rekao je Bečić, dodajući da je praksa Tuzi pokazala da ni godinu i četiri mjeseca nije bilo dovoljno da se riješi razgraničenje teritorije.

Mandić: Ne želimo opštinu koja će sebi da iskopa grob

Poslanik Andrija Mandić (DF) kazao je da se DF godinama zalaže za samostalnu opštinu Zeta, ali da bude prava, a ne opština koja, kao ističe, sebi treba da iskopa grob jer neće dobiti sve što joj pripada.

Kako je naveo, bilo bi primjereno da se uzme u obzir to što su ljudi na ulicama, "i trebalo bi da budemo oprezni u donošenju odluka".

Šaranović: Ovo je nastavak operacije koja je počela usvajanjem zakona o bježaniji od izbora

Poslanik Danilo Šaranović (Demokrate) kazao je da ukoliko bi se ova dva zakona usvojila onako kako su predložena, onda bi njihov naziv bio- zakoni da se zabrani građanima Zete da glasaju na izborima u Podgorici.

Kaže da je ovo nastavak operacije koja je počela od usvajanja zakona o bježaniji od izbora.

Dodaje da bi se usvajanjem amandmana koji su predložile Demokrate, Zeta dobila samostalnost na pravedan način.

"Ukoliko se amandmani odbiju, biće jasno da se iza ovoga krije potreba predlagača da se zabrani Zećanima da glasaju na lokalnim izborima".

Milačić: DPS i URA okupljeni za spas Vukovića

Poslanik Marko Milačić (Prava Crna Gora) pita se "koja je to muka za GP URA kada moraju da podrže ovaj zakon DPS-a da bi ih umilostili da ne glasaju za pad Vlade Dritana Abazovića ili da povuku inicijativu o nepovjerenju vladi.

"DPS i URA su okupljeni za spas Ivana Vukovića. Vas inetesuje očuvanje vlasti u Podgorici, ali ste i sa Zetom i bez Zete pukli u Podgorici", dodao je.
Poručuje da Dritan Abazović danas glasa o sudbini svoje Vlade.

Koprivica: Ovo je akt koji uvodi haos i destabilizuje izborni sistem

Poslanik Momo Koprivica (Demokrate) poručio je da je ovo akt koji uvodi haos i destabilizuje izborni sistem.

Koprivica ističe da je ovdje u pitanju politički inženjering.

"Ovo je protivno pogledu izborne prakse Venecijanske komisije. Ovo je zakon o diskriminisanju građana Zete", dodao je.

Nimanbegu: Ja sam za punopravnost opštine Zeta

Genci Nimanbegu (FORCA) ocjenjuje da i ova tema polazi od iste premise - da se Crna Gora nalazi u velikoj društvenoj i institucijalnoj krizi.

Kako je kazao, sve partije su za samostalnost Zete, a imamo toliko dijametralno suprotnih izlaganja.

"Logično bi bilo da samostalnost jedne opštine bude svačani čin i da je u saglasnosti sa deklaracijom o lokalnim samupravama. Ja sam za punopravnost opštine Zeta", dodao je Nimanbegu.

Živković: Zeta dobija normativne pretpostavke da postane samostalna opština

Živković je u završnoj riječi, kazao da je suština da će Zeta danas dobiti normativne pretpostavke da postane samostalna opština.

"Ono što je do sada urađeno u Zeti dovoljan razlog da postane samostalna opština. Na teritoriji Zete uloženo 19.220.000 miliona eura", rekao je Živković.

Sjednicu pogledajte na linku ispod.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

igrarije

pranje biografije onog izdajnika i igrarije dps koje su nas kostale svega.

Petar

Top lista nadrealista, epizoda kad se pasos i viza traze od ulaza do ulaza. Ovo su sve pajaci,i pitanje je oceli se ikad oporavit ovaj parlament pa da mozemo cuti nekoga ko vjeruje u ono sto prica i ko bi napustio i fotelju i platu za sopstveno dostojanstvo. sic transit gloria montenegrina

Orwel

Kad će crnogorske partije shvatiti da SNP, URA, DF i Demokrate imaju istog nalogodavca - Aleksandra Vučića,a time i isti cilj - pripajanje Crne Gore Srbiji?