11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nijedan kandidat nije dobio podršku poslanika za Sudski savjet

Politika

Comments 10

Nijedan kandidat nije dobio podršku poslanika za Sudski savjet

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanici u Skupštini izjasnili su se o četiri predložena kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Profesor Radoje Korać nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku, glasalo je 49 poslanika, svi za.

Ni Fikret Kurgaš nije dobio potrebnu podršku, kao ni ostala dva kandidata Nebojša Vučinić i Dragan Šoć.

Rasprava o kandidatima za članove Sudskog savjeta.

21:00 Poslanik Genci Nimanbegu navodi da ne prihvata da mu bilo ko drži lekcije da li je više ili manje za EU.

"Ovdje mislim na kolegu Konatara", ističe on.

Da bi došli do sporazuma kaže mora se razgovarati.

Bulatović: Ovo je neizdrživo šta je uradila i ova i prethodna vlada

20:45 Predrag Bulatović iz DF-a podsjeća da taj savez neće glasati za kandidate.

"Ovo je više neizdrživo šta je uradila i ova i prethodna vlada. Pozivamo na opšti dijalog prije svega zbog Ustavnog suda, dijalog oko VDT-a. Tu DPS je bacio oko da bi se zaustavila hapšenja", navodi on.

Smatra da nijedan kandidat neće dobiti podršku dvije trećine.

"Sudski savjet je magla za folirante koji pričaju o evropskim integracijama. To su priče za malu djecu. Umjesto da Sudski savjet gdje su ugledni pravnici neustavno skoro devet godina se preispita njihova odgovornost za stanje u pravosuđu izabran je predsjednik, i treba da nas proglase državnim neprijateljem što nećemo da glasamo. Nećemo da glasamo. Pozivamo vas da se vratite u regule, ako ne mi imamo značajan datum 19. imamo prije toga sjutra kada DF predaje inicijativu za nepovjerenje vladi sa drugim razlozima", ističe Bulatović.

20:34 Boris Mugoša iz SD-a navodi da nije bilo dijaloga oko kandidata.

"Mi smo 12. jula saslušali posljednjeg kandidata. Od 12. jula do 30. jula - tajac. 30. jula donosi se lista kandidata koju je dogovorila parlamentarna većina. I ja vas pitam jesu li samo kolege iz parlamentarne većine mjera evropskog puta CG?", pita Mugoša.

Smatra da to nije korektno, te da lekcije o Evropi drže oni koji oko Ustavnog suda su napravili političko blamiranje.

"18 kandidata, i niko od 18 kandidata ne ispunjava uslove po želji poslanika. Četiri mjeseca nijesmo riječi progovorili oko izbora VDT-a. I mi pričamo o prioritetima, pa što ne pričamo o tim prioritetima".

20:23 Branko Radulović iz PZP-a kaže da je ovakav spisak gubljenje vremena.

"Ovakav Sudski savjet - ovo mačku o rep. Ovo vodi u katastrofu, ovo je gubljenje vremena. Zašto Milan Popović nije na ovom spisku, vazda čist i pošten. Ja osjećam stid zašto taj čovjek nije ovdje", kaže Radulović.

On je kazao da će sve biti bolje kada DF bude u vlasti.

"Kad mi dođemo u Vladu, a to možda bude već u ponedjeljak, onda lopovi neka se paze", kazao je on.

Popović: Abazović je zadao posljednji udarac Crnoj Gori

20:15 Andrija Popović iz Liberalne partije kaže da je evropska agenda mrtva, da poglavlja 23. i 24. postaju misaona imenica.

"Crna Gora je u najgoroj situaciji od obnove nezavisnosti. Abazović je zadao posljednji udarac Crnoj Gori. Mi smo mu poklonili povjerenje, sve nas je prevario i izgrao. Ali postoji odogovrnost svih nas, svi smo mi postali saučesnici u najvećem poniženju CG od 1918", kaže Popović.

Navodi da mu je žao što smo napustili evropsku agendu te da današnje glasanje je potpuno prazan pokušaj. 

"Sačekajmo što će se desiti za tri dana. Moramo resetovati odnose, krenuti polako, sigurno je da ta jedna godina, jer nakon tehničke vlade, parlamentarnih izbora, nakon nove vlade, proteći će godinu dana, izgubljenih, do tada putuj Evropo i ne čekaj Crnu Goru", poručio je Popović.

20:12 Branko Radulović iz PZP-a se javio proceduralno, ima kaže obavezu da prenese jednu lijepu vijest.

"Uspjeli smo da investiramo dva miliona u Komane, zahvaljujem Bemaksu na jednom izuzetno profesionalnom radu. Napravili smo puteve, obnavljamo školu. To nije nijedna partija uradila, već volonteri i rodoljubi", kaže Radulović.

19:52 Momo Koprivica iz Demokrata pojašnjava da su se prijavili stručni ljudi, da su 33 kandidata saslušana, te da imaju biografije za poštovanje.

"Kako je bilo moguće da jedna partija prije 20 dana jedna vladajuća aprtija bude uzdržana za sve kandidate za sudije Ustavnog suda? Na tom glasanju se pokazalo da je politika potreba da se odlože izbori jača od bilo kakve potrebe da se deblokira pravosuđe", navodi Koprivica.

"Danas imamo jednu listu utvrđenu od DPS-a, URE i SNP-a. Odgovornost parlamentarne većine je zato što neće biti većine, jer su odbili dijalog", ističe on.

19:44 Božena Jelušić iz URE kaže da ne zna koje je to opravdanje poslanicima da ne glasaju.

"Da i sada i opet i sjutra ostanemo zaglavljeni u ovom limbu, i da dokazujemo građanima da stvarno ovdje više nemaju za koga da glasaju", kaže Jelušić.

Mandić: Nećemo podržati nijednog člana za Sudski savjet

19:37 Andrija Mandić iz DF-a navodi da su jasno rekli "potpišite TU sa SPC i računajte na glasove DF-a."

"Šta se desilo posljednjeg dana jula, da se na brzinu organizuje sjednica Odbora za politički sistem i da se suprotno tom dogovoru koji je trebalo postići da se ide na predlog četiri kandidata, i da danas na sjednici da se biraju kandidati za koje nije teško pretpostaviti da će njihova sudbina biti određena od Ustavnog suda da je ovo sve nelegitimno, i mi u tome nećemo učestvovati", kaže Mandić.

"Naš uslov politički je bio da se potpiše TU. DF ima 20 poslanika, i neko ko ima 2-3 poslanika drži predavanje DF-u, a znaju da treba da treba da postoje 54 ruke, odnosno 49 u drugom glasanju. Zato što su bili najgrlatiji oni koji imaju najmanje poslanika nalazimo se ovdje gdje se nalazimo, zato nijesmo krivi mi, jer smo bili spremni za dogovor. To nije bila ucjena, već dogovor i sad imamo političku krizu", navodi Mandić.

Očekuje kaže da ćemo u periodu pred nama vratiti politički život u normalne okvire.

"Mi večeras nećemo podržati nijednog člana za Sudski savjet", ističe Mandić.

19:30 Adnan Striković iz SDP-a navodi da iz svega što je danas čuo to ne uliva nadu da će se danas doći do dvotrećinske većine.

Brajović: Očekujem da padne vlada

19:21 Ivan Brajović iz SD-a kaže da očekuje da 19. avgusta padne Vlada.

"Kriza u kojoj se nalazimo može se riješiti samo izborima. U oba slučaja, prilikom formiranja 42. i 43. Vlade. Poslanici SD-a nijesu glasali ni za Krivokapićevu ni za Abazovićevu Vladu. 43. vlada nema povjerenje one većine koja je izabrala, čini mi se da smo bili u pravu, kada smo upozoravali na opasnosti", navodi on.

"Naša tri glasa će dobiti profesori Vučnić i Korać. Kada govorimo o evropskom putu, pa nama je važno da to prije svega uradimo zbog nas, pa tek onda zbog EU. Pustite vi očekivanja drugih, ali mi valjda želimo da institucije rade u punom kapacitetu. Nažalost daleko smo od toga, i onda tu priču u EU neke kolege koristi kao poštapalicu. Pored najbolje volje mislim da danas nećemo uspjeti", navodi Brajović. 

19:14 Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke vjeruje da će prijedlog dobiti široku podršku, bez obzira što bi se mogle naći pojedinačne zamjerke.

"Mi smatramo da je kompletiranje pravosudnog sustema naša ključna obaveza i zato podržavamo prijedlog. I prije svega jer je to naša ustavna obaveza", ističe Mustafić.

Dodaje da je izbor Sudskog savjeta nešto što čini utemeljenje pravosudnog sistema.

"Očekujemo da će taj SUdski savjet kada bude izabran, eliminisati trule daske iz našeg pravosuđa, i ubrzati borbu protv kriminala, korupcije i ono što je za nas jako važno procesuiranje slučajeva deportacija, Štrpci, Kaluđerski laz i slučaj u Morinju", navodi Mustafić.

19:07 Branka Bošnjak iz PZP-a kaže da je ovo problem za koji je vjerovala da sada postoji politička volja da se riješi.

"Mogli smo da dogovorimo, ali nije postojalo volje. Pod okriljem noći se glasalo na Odboru o članovima Sudskog savjeta. Ja sam glasala po savjesti ali se vidjela trgovina, a još se vidjelo i da su mediji znali prije nas. Vrlo je zanačajan izbor Sudskog savjeta i značajan iz reda uglednih pravnika, jer se od ovo četvoro bira predsjednik ili predsjednica Sudskog savjeta i to je zlatni glas. I nemojte da mislite da DPS, koja je dugo na vlasti, da dozvoljava tako lako da se na ovoj poziciji bira neko ko nije u njhovom interesu. I tu je trebalo da budemo oprezni, da dođemo do najbolje liste", kaže Bošnjak.

Ona kaže da su oni za evropski put, ali način na koji se došlo do ovoga pokazuje, ističe ko nije za evropski put.

19: 01 Miloš Konatar iz URE kaže da ako postoji nešto oko čega može da se postigne konsenzus to je EU.

"Da bi taj cilj ispunili, mi imamo tri zadatka. I danas imamo priliku da ispunimo jedan od tri cilja, da izaberemo članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Svi oni kojima su usta puna EU će podržati izbor članova. Imamo dva profesora, dva advokata i imamo sastav koji na neki način oslikava CG u malom. Onaj ko neće da podrži ostaćemo u blokadi. Nije tu logika puno teška, ne nalazimo se pred teškim izborom", kaže Konatar.

On je pozvao poslanike da se izdignu iznad partijskih interesa, zbog interesa građana Crne Gore.

18:55 Boris Bogdanović iz Demokrata kaže da je lista kandidata nastala po principu "ja tebi ti meni". 

"Sudski savjet ili prodavnica presuda. Mi danas imamo plaćanje oprosta kao u srednjem vijeku", kaže on.

"Naša dužnost je da zaštitimo institucije CG. I vrlo vjerovatno da danas na ovoj sjednici ne možemo spriječiti upliv politike", navodi on.

Poručio je da će naredni sudski savjet funkcionisati pod imenom Zla maćeha.

18:48 Milosava Paunović iz SNP-a kaže da je stanje u pravosuđu loše, da je od časne profesije sudijske ta profesija srozana i uliva nepovjerenje građanima. 

"Treba da konačno smognemo snage da deblokiramo pravosuđe. Čuli smo da ovaj predloženi sastav Sudskog savjeta idu na ruku DPS-u, to nije istina. Mora se praviti kompromis, kad tad, mora se naći kvalifikovana većina koja će izabrati Sudski savjet. SNP je održala svoju riječ, potpisan je TU i sada se nadam da DF održi svoju riječ i da pokažemo da nam je stalo do deblokade sistema. Da li su ovi predloženi članovi najbolji, pretpostavljam da ne i da se nikad ne može naći pravo rješenje", kaže Paunović.

Poslanik Demokratskog fronta, Milun Zogović smatra da je u Skupštini sve više odluka koje imaju elementarnu krizu legaliteta.

On smatra da je prekršen poslovnik kod zakazivanja sjednice, ali i Ustav.

"Od nas se očekuje da budemo kooperativni i podržimo kandidate koje nam nameće većina pod dirigentskom palicom DPS. Iako znate da nemate tri petine napravili ste listu od četiri kandidata ne želeći konsenzus i dogovor sa opozicijom. Potvrđujete da vam je najmanje stalo do evropskog puta. I opet pravite farsu kao 2018. jer vam odgovaraju zarobljene institucije. Niste htjeli da nađemo minimum dogovora oko kandidata, već želite da glasamo za one kojima ste vi dali podršku", naglasio je on. 

Poslanik Milan Knežević upitao je Nikolića da li to znači da će DPS povući inicijativu o nepovjerenju Vladi.

"Inicijativa je aktivirana da bismo provjerili raspoložeje parlamenta u odnosu na povjerenje Vladi Abazovića. Ne sjekirajte se, ohrabrujem vas da nastavite putem kojim ste krenuli", odgovorio je Nikolić.

Nikolić: Vidjećemo u narednim danima po čijem je nalogu radila manjinska vlada

Poslanik Andrija Nikolić (DPS) poručio je da se oni bore za CG u EU zato to je to interes CG.

"Šta imamo na današnji datum. U 100 dana rada vlade nije stao nijedan od ključnih prioriteta kada je ona formirana. Trebalo je do 31. jula isporučiti određene rezultate. Ovo je druga šansa u kojoj svi pojedinačno treba da kroz izbor članova Sudskog savjeta izvještaj Evropske komisije učinimo koliko toliko pozitivnim", rekao je Nikolić.

On je istakao da je ta šansa ugrožena činjenicom da je Vlada uvela u politički život temu koja nema veze sa EU integracijama i podrškom na koju je računala kad je formirana i koju je dobila od međunarodnih patnera.

Crna Gora je, kako je istakao, manjinskom vladom, pokušala da napravi određeni iskorak.

"Ta Vlada je interese evropske agende pretvorila u druge. Da li je radila po naručenoj agendi, iz Beograda, Tirane ili u nekoj sinhronizovanoj, vidjećemo u narednim danima", naglasio je on.

Čuli smo od Kneževića da će podnijeti neku inicijativu što znači da je ona pala, dodao je Nikolić.

DPS će, prema riječima Nikolića, glasati kako je glasala na Odboru za politički sistem.

18:25 Poslanik Momo Koprivica (Demokarte) kazao je da je odluka donesena većinom glasova, nakon što su obavljena saslušanja.

Kako je istakao, čitava procedura je sprovedena u skladu s Ustavom, poslujući poslovnik.

"Ovo je bio i prvi put da se proces saslušanja kandidata dešava u direktnom prenosu, čime smo postigli i punu transparentnost ovog procesa", naveo je Koprivica.

Koprivica je naglasio da je Odbor učinio ono što je do njega, te da su ispoštovali sve procedure.

Sjednicu možete pratiti na linku ispod.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

pomoracnkcg

Predsjednik države u saradnji sa crnogorskim partijama i EU da preduzme i odredi koji članovi će biti u sudskom savjetu i sudovima ostalim kao VD do završetka izbora

front

frontu da se dodjeli odlikovanje za javno laganje vucenje za nos koriscenje i na kraju odbacivanje najveceg izdajnika crne gore.

pop

je li ovo moguće da se ovako igraju sa ugledom vrhunskih pravnika zbog partijskih interesa...veliki broj ovih poslanika ne zaslužuje da bude poslanik...ovo je bruka za demokratiju...