13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Začin koji ubija sve loše bakterije u hrani

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Začin koji ubija sve loše bakterije u hrani

Izvor: B92

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Sečuanski biber se naziva i kineski korijander, a sastavni je dio azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinuje i sa slanim i sa slatkim jelima.

Sečuanski biber je važan začin u kineskoj i indijskoj kuhinji, koji se koristi za začinjvanje slanih i slatkih jela. Osim blage začinjenosti, nema prave veze sa klasičnim biberom.

Dobija se od dvije vrste biljaka iz roda Zanthokilum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se odlično kombinuje sa pečurkama i mahunarkama, kao i sa egzotičnim desertima.

U tradicionalnoj kineskoj medicini ovaj začin se vijekovima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje ponekad ne može da bira porijeklo i svežinu namirnica.

Pored toga, ljuti začini su poznati i kao čistači crijeva, koji čiste neželjene uljeze. Najnovija istraživanja su pokazala da je ovaj začin odlično sredstvo za mršavljenje i borbu protiv celulita.

Kako se koristi?

Sečuanski biber u zrnu je najbolje lagano tostirati u tiganju, a zatim samljeti. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a sjajna crna zrna se bacaju jer imaju gorak ukus i teksturu nalik pijesku koja može da pokvari ukus jela.

Začin se najčešće dodaje na kraju kuvanja, a posebno se dobro kombinuje sa zvjezdastim anisom i đumbirom u pripremi azijskih poslastica. U kombinaciji sa čili prahom, dobijate moćnu kombinaciju za začinjavanje egzotičnih jela.

Neki tvrde da sečuanski biber izaziva senzacije u ustima slične gaziranim pićima. Nakon konzumiranja može se primijetiti peckanje, utrnulost i blago zujanje. Budite pažljivi sa doziranjem jer ova paprika ima alkalnu pH-vrijednost, pa veća konzumacija može izazvati peckanje i utrnulost usana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR