22 °

max 22 ° / min 15 °

Utorak

27.09.

22° / 15°

Srijeda

28.09.

20° / 14°

Četvrtak

29.09.

19° / 15°

Petak

30.09.

21° / 15°

Subota

01.10.

18° / 15°

Nedjelja

02.10.

19° / 12°

Ponedjeljak

03.10.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeta dobila OIK; DF pokreće postupak za razrješenje Đukanovića; Bulatović: Ako želiš mir i stabilnost u Crnoj Gori daj mandat Miodragu Lekiću

Politika

Tag Video
Comments 15

Zeta dobila OIK; DF pokreće postupak za razrješenje Đukanovića; Bulatović: Ako želiš mir i stabilnost u Crnoj Gori daj mandat Miodragu Lekiću

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanici Skupštine Crne Gore, na današnjoj sjednici devetog vanrednog zasijedanja u 2022, izabrali su Opštinsku izbornu komisiju (OIK) Zeta.

Administrativni odbor predložio je da predsjednica OIK-a bude Nela Anđušić, a sekretarica Tijana Trifunović.

Za članove OIK-a predloženo je da budu naimenovani Nada Ulićević, Veljko Kostić, Marina Stanović i Pavle Cavnić, a ovakav predlog je usvojen uz 39 glasova za, 10 uzdržanih i bez glasova protiv.

Na početku sjednice Skupština je konstatovala prestanak funkcije Miodragu Iličkoviću, sudiji ustavnog suda, zbog sticanja uslova za starosnu penziju. On je bio sudija Ustavnog suda od 2013.

Pogledajte tok rasprave:

Koprivica: Nezapamćena lakdrija 

Momo Koprivica iz Demokrata rekao je kako je u pitanju "nezapamćena pravna lakrdija" - od početka predlaganja uspostavljanja Opštine Zeta, pa do formiranja organa za sprovođenje izbora.

"Epilog je da je predsjednik države tri puta raspisivao izbore za Podgoricu, ali i to da jedna gradska opština u sred izbornog procesa dobija status samostalne opštine", dodao je on.

"Trideset dana nakon raspisivanja izbora u Zeti, nema izborne komisije, partije nemaju gdje predati liste, nijesu određena ni biračka mjesta, građani su na ledu i nemaju pravo da biraju i da budu birani. Raspisani su izbori, a nema organa za sprovođenje izbora - to je dokaz da je u pitanju klasičan izborni inženjering", konstatovao je on, dodajući kako će u Zeti imati pet dana za predaju izbornih lista, čime su diskriminisani u odnosu na ostale građane.

Za sve su odgovorni, kazao je oni, koji su prekrajali izbornu volju i granice Zete.

Rakočević: Ili ćete skratiti mandat ili bježite od izbora

Nikola Rakočević (DPS) kazao je kako "neće biti nelogično da oni, koji nijesu ni htjeli da Zeta bude samostalna, sada uskrate glas i za OIK".

"Pozivam te poslanike koji nijesu glasali da Zeta bude samostalna, da dobijemo OIK Zeta i stvorimo preduslove da tamošnji građani imaju izbore", dodao je.

Osvrnuo se i na ostale događaje, navodeći kako smo svjedoci krize koja traje od 30. avgusta, te da su dvije vlade uvele Crnu Goru u ogroman problem.

"Ta većina je potrošila svoj vijek trajanja. Tu nema sreće i ako je pala i druga Vlada, a ako je većina odlučila da nema novog mandatara, došli smo do inicijative o skraćenju mandata Skupštini. Logično je da idemo na izbore, ali antisistemski elementi imaju dva razloga da glasaju protiv toga - jedan je bježanija od izbora, a drugo da žele Crnu Goru dodatno uvući u probleme", poručio je on.

Bulatović: Može doći do sukoba, pokrećemo postupak za razrješenje Đukanovića 

Predrag Bulatović (DF) poručio je Rakočeviću da ne obmanjuje, te da Đukanović nije ispoštovao Ustav.

"Predsjednici Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore nijesu pozvani na konsultacije. I to je dovoljno da se zna da je Milo Đukanović prekršio Ustav", rekao je. 

Đukanović, kako tvrdi, nasiljem pokušava da obnovi vlast.

"Možemo doći u podjele i u sukobe zato što Đukanović želi silom da opstane na vlasti. Odbrana ustavnog poretka je svetinja za DF", istakao je.

DF je zato pokrenuo postupak za razrješenje Đukanovića, kako bi se preispitalo da li je on prekršio Ustav, rekao je Bulatović. 

"Ako želiš mir i stabilnost u Crnoj Gori daj mandat Miodragu Lekiću. Od njega tražimo da ne podiže tenzije jer se mi izbora ne bojimo", poručio je Bulatović Milu Đukanoviću. 

Kazao je da će poslanici DF-a biti uzdržani kada se bude glasalo o OIK Zeta.

"Glasajući protiv značilo bi da ne želimo opštinu Zeta. Mi želimo, ali ne ovako. Pobijediće DF u Zeti", smatra Bulatović.

U CG nema minimuma povjerenja među političkim subjektima i zbog toga omogućimo građanima Zete da glasaju 23. oktobra, kazao je poslanik SD-a Boris Mugoša. 

Sjednicu možete pratiti uživo: 

Podsjetimo, parlament Crne Gore je 16. avgusta izglasao je da Zeta bude nova crnogorska opština, a prema odluci predsjednika Mila Đukanovića, izbori i u novoj opštini Zeta biće održani 23. oktobra.

Prema dostupnim podacima, glasačko pravo u Zeti ima oko 12,5 hiljada građana.

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

BMX

Poceli su opet da prijete. Prvo Radulovic sad i Bulatovic. Imaju podrsku, ljudstvo, logistiku naoruzanih skaljaraca i paramilitarnih crkvenih udruzenja pod kontrolom Crkve Srbije. Rusija preko Srbije i crkve prebacuje haos na Balkan

Labud Dabanović

Bidnite hrabri pa zametnite kavgu da mi Crnogorci imamo s čim igrat buća

Oscar

Evo konačno, predsjedniče Đukanoviću, imamo drugu šansu kao prije izbora 2016. kada su prijetili ovi isti. To vidimo, čine i danas, pa ćete morati uhapsiti i procesuirati sve njih....