8 °

max 13 ° / min 8 °

Ponedjeljak

27.03.

13° / 8°

Utorak

28.03.

8° / 2°

Srijeda

29.03.

10° / 2°

Četvrtak

30.03.

12° / 4°

Petak

31.03.

14° / 7°

Subota

01.04.

12° / 10°

Nedjelja

02.04.

12° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Markoč: Vanredni parlamentarni izbori prijeko potrebni, posvetiti se rješavanju problema nezaposlenosti mladih

Politika

Comments 0

Markoč: Vanredni parlamentarni izbori prijeko potrebni, posvetiti se rješavanju problema nezaposlenosti mladih

Autor: Portal Antena M

  • Viber

U Crnoj Gori, koja je preplavljena talasom nezapamćenog populizma, ne iznenađuje istina da ekonomski eksperti i vječiti zaštitnici najboljeg interesa mladih otćutaše poražavajući podatak da je svaka peta mlada osoba u državi nezaposlena, navela je u saopštenju Marija Markoč, potpredsjednica Savjeta mladih DPS Crne Gore i odbornica u SO Bar.

"Da su tridesetoavgustovsko oslobođenje na svojoj koži najviše osjetili oni, o kojima bi država dominantno i trebalo da vodi računa, mladi ljudi, govore i rezultati relevantnog istraživanja, koji bi u normalnim sistemima, kakav crnogorski danas, nažalost nije, predstavljali crveni alarm za sveukupnu javnost, a naročito za one koji kreiraju državnu politiku.

Međutim, kako smo prethodne dvije i po godine mogli svjedočiti opštem rasulu na svim nivoima, nije za čuđenje činjenica da je stopa nezaposlenosti mladih u posljednjih sedam godina bila je najveća 2021. godine, čak 32,5 odsto, koja automatski utiče na smanjenje kvaliteta života mladih u državi", navela je ona.

Nakon ovoga, kako je dodala, i nije potrebno tražiti dodatna obrazloženja zašto Crna Gora danas prednjači po procentu mladih koji i dalje žive sa roditeljima. Odgovor je jasan, zato što očigledno nemaju priliku da rade, te da kroz sopstveni radni angažman obezbjeđuju sredstva neophodna za troškove svakodnevnog života.

"U vremenu kad vlada trend masovnog uhljebljavanja partijski podobnih, koje za radno mjesto ne preporučuju reference, već izjašnjenje o političkoj pripadnosti strankama koje čine okosnicu vlasti, u Crnoj Gori biva zaustavljen put profesionalnog razvoja brojnih mladih ljudi, koji čekaju da dođu na red i dobiju posao u skladu sa sopstvenim znanjima i vještinama.

Kako u svemu ovome, pored nezaposlenih mladih, najviše trpi Crna Gora, koja će ostati uskraćena za znanje nekih novih kadrova koji nijesu dobili priliku, nakon što premijer, koji nikako da ode, i cijela njegova družina zaljubljenika u fotelje, uistinu prestanu da uzurpiraju funkcije, te nakon što građani na novim parlamentarnim izborima pokažu u koje političke programe najviše vjeruju, važno je da neka nova državno-odgovorna vlada pristupi kreiranju ekonomskog plana za osnaživanje mladih, ne kroz podršku, već kroz kreiranje realnih šansi da svoju karijeru započnu i stvore baš u svojoj zemlji, a ne daleko od nje.

Gospodo koja vršite vlast, čestitam vam na tome što ste za svega dvije i po godine uspjeli da stvorite atmosferu u kojoj mladi čovjek prvo pomišlja na pasoš kao na svoj jedini spas i na odlazak negdje daleko kao jedini izlaz iz mraka u koji ste nas uveli. Za takve sramotne rezultate potrebna je ekspertiza, ali ona isprazna koju vi demonstrirate, zasnovana na neznanju, neumijeću i nečinjenju", zaključila je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR