8 °

max 13 ° / min 8 °

Ponedjeljak

27.03.

13° / 8°

Utorak

28.03.

8° / 2°

Srijeda

29.03.

10° / 2°

Četvrtak

30.03.

12° / 4°

Petak

31.03.

14° / 7°

Subota

01.04.

12° / 10°

Nedjelja

02.04.

12° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Matica crnogorska: Poziv na "informativni razgovor" dokaz posrnuća institucija i društva

Politika

Comments 0

Matica crnogorska: Poziv na "informativni razgovor" dokaz posrnuća institucija i društva

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Matica crnogorska najoštrije osuđuje postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore prema Neli Savković-Vukčević, crnogorskoj intelektualki, članici Matice crnogorske, profesorici i poslanici u Skupštini.

Kako navode, taj neprimjereni čin pozivanja na „informativni razgovor“ zbog kritičkog stava iznijetog u javnosti, govori o stepenu duboke posrnulosti institucija sistema i društva u cjelini.

"Osnovni grijeh profesorice Savković-Vukčević je u tome što je kritički problematizovala dodjelu nagrade NVO Udruženja novinara Crne Gore ruskoj novinskoj agenciji „Sputnjik“, i posthumno Dariji Duginoj. Agencija „Sputnjik“ opravdano slovi kao medijska ispostava ruske imperijalne politike, i zbog toga je njeno maligno djelovanje onemogućeno u mnogim zemljama Evropske unije. Takav postupak NVO Udruženja novinara Crne Gore je tek uspjela ilustracija dubokog pada i civilizacijskog sunovrata u „ruski i srpski svet“.

Stavovi koje je Savković-Vukčević iznijela ni na koji način ne mogu biti tumačeni kao „govor mržnje“, već predstavljaju mišljenje jedne intelektualke o činjeničnom stanju u našem društvu. I njen jasan glas pobune, koji svi neistomišljenici vlasti u Crnoj Gori mogu podijeliti", naveli su u saopštenju.

Kako dalje dodaju, korišćenje instrumenata prinude Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, svjedoči o potrebi vladajuće garniture da postepeno zavodi strahovladu i da sije nesigurnost među ljudima koji drugačije misle.

"Matica crnogorska apeluje na odgovorne ljude u institucijama sistema da ne dopuste nasilje koje se u njihovo ime provodi nad slobodom javno izrečene misli, jer svaka institucija ima svoja jasno prepoznatljiva lica, kako Vlada tako i resorna ministarstva. Takođe, pozivamo i ambasade zemalja Evropske unije da reaguju i stanu u zaštitu slobode misli i govora u Crnoj Gori, tim prije što mnoge od pomenutih adresa snose dio odgovornosti za postojeće stanje u Crnoj Gori", zaključili su u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR