34 °

max 34 ° / min 22 °

Nedjelja

23.06.

34° / 22°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

31° / 20°

Srijeda

26.06.

33° / 22°

Četvrtak

27.06.

30° / 20°

Petak

28.06.

31° / 20°

Subota

29.06.

32° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đurović o radu raspuštene Skupštine: Mi radimo u punom kapacitetu, novi predsjednik će nakon 2. aprila pred nama položiti zakletvu

Politika

Comments 17

Đurović o radu raspuštene Skupštine: Mi radimo u punom kapacitetu, novi predsjednik će nakon 2. aprila pred nama položiti zakletvu

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Predsjednica 27. saziva Skupštine, koji je raspušten 16. marta ukazom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Danijela Đurović novinarima je na konferenciji nakon otvaranja izložbe "Pričam ti priču" kazala da mandat poslanicima postojećeg saziva Parlamenta traje sve do konstituisanja novog, pozivajući se na Zakon o izboru odbornika i poslanika. 

"Poslanici su u potpunosti u mandatu, dok ne bude konstituisana Skupština nakon izbora. Imamo i praksu drugih država, čak i članica Evropske unije koje funkcionišu na taj način, sve do početka mandata novog saziva. Stručnoj javnosti, koja komentariše naš trenutni rad kao neustavan, postavila bih pitanje: S obzirom na to da 2. aprila očekujemo da dobijemo predsjednika države, nakon što je istekao mandat Milu Đukanoviću, kome će i pred kim taj predsjednik položiti zakletvu i kako će započeti mandat ako Parlament ne radi?", kaže Đurović.

Đurović naglašava da Parlament u punom kapacitetu radi i očekuje da će novi predsjednik, nakon okončanih predsjedničkih izbora, upravo pred ovim sazivom položiti zakletvu i tako započeti svoj mandat.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Skupština izbjegavati da razmatra zakone od krucijalnog značaja, poput budžeta, Đurović kaže da to pitanje svakako trenutno nije na dnevnom redu.

Kada je riječ o sjednici Skupštine zakazane za 4. april na kojoj će poslanici raspravljati o ukidanju imuniteta dijelu poslanika Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, Đurović objašnjava da je predlog Administrativnog odbora bio upućen plenumu još u decembru, ali da u međuvremenu nije stigao na dnevni red, pa se o tome tek sada razmatra.

"Čak i poslanički klubovi na čije poslanike se odnosi pitanje ukidanje imuniteta zbog odluka o dodjeli stanova u okviru Stambene komisije, izjasnili su se pozitivno o predlogu da sjednica bude 4. aprila. Njihov jedini zahtjev je bio da dobiju mogućnost da se u plenumu obrate javnosti i ostalim poslanicima i zbog toga je dogovor bio da se to ne desi na prvoj sjednici Proljećnog zasijedanja, koja je tradicionalno na Cetinju, već na prvoj narednoj. Ja ću Vas podsjetiti da sam ovu sjednicu zakazala dan prije nego što je predsjednik donio ukaz o raspuštanju, a ja ću, ukoliko bude postojala volja poslanika i poslanica, nastaviti da sazivam sjednice sve do izbora novog saziva", objašnjava Đurović.

Kako kaže, od drugog kruga predsjedničkih izbora očekuje demokratiju na najvišem nivou i pobjedu najboljeg kandidata.

"U Crnoj Gori je krenuo talas promjena i zato vjerujem da će naša država dobiti novog predsjednika 2. aprila", zaklkučila je Đurović.

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Ne lupetaj!

To sto radite zavrsice na sudu! Slabi ste...slabi! A za predśednika ne brini! Nema veće skupštine od crnogorskog zbora! Sram te bilo!

€@€@€@€

IZVINJAVAM SE , MNOGO SE IZVINJAVAM , PA KO SI TI ????

Sve vi cvjetalo

Posto si pametnica i bistrica i lomila si glavu kako da opravdas ove gluposti o kojima pricas, da ti objasnimo prosto. Skupstina je raspustena, ne postoji, ne donose se pravno vazece odluke. Drugo, polaganje i stupanje na funkciju Predsjednika drzave ce se obaviti konstituisanjem nove Skupstine.