23 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

26.09.

27° / 17°

Srijeda

27.09.

27° / 16°

Četvrtak

28.09.

27° / 15°

Petak

29.09.

27° / 16°

Subota

30.09.

28° / 16°

Nedjelja

01.10.

25° / 17°

Ponedjeljak

02.10.

28° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošković: Ovo je jedna od zadnjih prilika da se usmjerimo u pravom smjeru

Politika

Comments 0

Bošković: Ovo je jedna od zadnjih prilika da se usmjerimo u pravom smjeru

Izvor: gradski.me

Autor: Antena M

  • Viber

Sama ocjena tolikog broja intelektualaca da su ovo izbori na kojima se bira budućnost ove države, bez obzira što se bira predsjednik, dovoljno govori u prilog tome da sve ono što se dešavalo u zadnje dvije i po godine govori o jednom dubokom posrnuću, čitavog društva, a ne samo države, kazao je član Predsjedništva i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković gostujući na Gradskoj RTV.

“Bojim se da je ovo jedna od zadnjih prilika kada možemo ovaj brod koji je počeo da tone da usmjerimo u pravom smjeru i da na taj način okrenemo točak istorije i da ga vratimo na onaj put koji je bio do 30. avgusta. Sve ostalo značilo bi još dalje urušavanje države, društva, i u bliskoj budućnosti bojim se i nestanak kompletne države”, rekao je Bošković.

Mediji su ti koji su kreirali kompletan narativ još u susret izborima 2020. godine, ističe Bošković, sa jedne strane stavljajući oreol kriminalne organizacije DPS-u i njenom predsjedniku, sa druge strane govoreći da se ovdje urušavaju vjerske slobode

“Sve je to jedan narativ koji nije imao nikakvog dodira sa realnošću, ali je stvarao jednu atmosferu koja je dovodila do toga da se desio 30. avgust 2020. godine. Nakon toga nismo došli, nažalost, do poboljšanja medijske scene u Crnoj Gori, već su nakon toga primat preuzeli mediji iz regiona koji su određenim novcem finansirani iz inostranstva, prije svega iz Beograda, pokupovane su mnoge medijske kuće, tako da praktično u Crnoj Gori liše Gradske RTV i još jedne nedavno osnovane televizije, vi nemate nijedan medij koji slobodno govori o onim stvarnim dešavanjima u Crnoj Gori”, kazao je Bošković.

U ostalim medijima je prisutan spinovani narativ formiran na jednom mjestu, koji želi da od Crne Gore napravi jedan provizorij, objašnjava Bošković, kako bi Crna Gora bila u potpunosti dezavujisana, razorena po svim šavovima i na kraju krajeva kontrolisana iz jednog drugog centra, a ne iz Podgorice.

“Ko ima novac, taj u suštini vlada, pogotovo siromašnih i podijeljenim društvima, a osim toga Crna Gora je pogodno tlo za infiltriranje takvih narativa i nažalost to je ono što živimo u Crnoj Gori u posljednje dvije i po godine”, dodao je Bošković.

Borba između dva sistema vrijednosti

Ovo nije samo borba između jednog i drugog kandidata koji treba da predstavljaju Crnu Goru u narednom petogodišnjem periodu, ovo je prije svega borba dva sistema vrijednosti, istakao je Bošković.

“Jednog evropskog, evroatlantskog, i čovjeka koji je u svom dugogodišnjem radnom vijeku pokazao da zna kako kroz teška vremena sprovoditi jednu zemlju koja u svojoj tradiciji nije imala razvijene demokratske institucije i bilo je zaista vizionarski napraviti to što je gospodin Đukanović napravio sve ove godine”, rekao je Bošković.

Kada pogledate skupove jednog i drugog kandidata, objašnjava Bošković, vidjećete na skupovima gospodina Đukanovića imate sijaset zastava crnogorskih, zastava Evropske unije, mirnih skupova, skupova koji odišu jednom pozitivnom energijom, energijom pobjednika, želje da se izvučemo iz ovog Balkanskog blata i što prije postanemo članica Evropske unije.

“Sa druge strane, ne možete vidjeti nijednu crnogorsku zastavu, gdje se ne pjeva crnogorska himna osim onaj koji to izvodi na bini, i to su neke stvari koje upućuju na to koji vrijednosni sklad baštine i jedan i drugi kandidat”, dodaje Bošković.

Kada pogledamo dublje i sagledamo podršku koja dolazi iz zemlje, iz regiona i svijeta, dovoljno govori u prilog tezi da je izbor lak, smatra Bošković, pogotovo za svakoga kome je Crna Gora prioritet i ko želi da što prije vidi Crnu Goru integrisanu u zajednicu najrazvijenih država Evrope.

“Mislim da je to konačan dokaz teze da je ovo bitka za budućnost Crne Gore, budućnost mlađih generacija, onih koji prij svega žele da se razvijaju i rastu u normalnom svijetu”, kazao je Bošković.

DPS će uvijek biti brana velikodržavnim projektima koji Crnu Goru žele potčinjenu

Narativ koji se od medija pogrešno spinovao prema DPS-u, da imaju nešto protiv Srbije i srpskog naroda nije tačan, jer kako kaže Bošković, oni nisu ni protiv Srbije, ni protiv srpskog naroda, naprotiv, sve su to “naša braća, prijatelji, kumovi, ljudi sa kojima želimo da razvijamo najbolje međuljudske i međudržavne odnose”.

“Ali smo svakako i uvijek ćemo biti, bili u opoziciji ili na vlasti, brana i neprijatelji svim tim velikodržavnim projektima koji Crnu Goru ne žele da vide kao ravnopravnu i sebi jednaku, već potčinjenu i u sastavu tog velikodržavnog projekta, i to je naša civilizacijska razlika koja se, nažalost odlučuje na ovim izborima”, dodao je Bošković.

Multietnički sklad, građansko društvo i međuvjerska tolerancija su bile ideje vodilje u Crnoj Gori, gdje se svako mogao osjećati kao građanin ove države bez obzira na vjersku, nacionalnu i bilo koju drugu pripadnost, ističe Bošković.

“Nažalost to je u posljednje dvije i po godine je potpuno urušeno, i Crna Gora se želi predstaviti nacionalnom državom što ona nikada nije bila i ne može ni postojati kao nacionalna država jer ovdje imamo i Crnogorce, Srbe, Albance, Muslimane, Bošnjake, ali upravo iz tog razloga oni žele od Crne Gore napraviti ono što je trenutno Bosna i Hercegovina, podijeljena po nacijama, potpuno disfunkcionalna, potpuno nesposobna da napravi bilo kakav iskorak ka evropskim integracijama, i to će na kraju dovesti Crnu Goru da bude nesposobna bilo koji potez da napravi koji bi je približio EU”, kazao je Bošković.

Evropske, evroatlantske, građanske, multietničke, multivjerske Crne Gore ne može biti bez DPS-a u vlasti

Bilo je očigledno da je Milojko Spajić eliminisan iz razloga da bi Aleksandar Vučić imao aktivnog rezervnog kandidata, koji je sada postao njihov front-runner u bitci za predsjednika Crne Gore, smatra Bošković.

“Siguran sam da niti Demokratski front (DF) niti bilo koja stranka današnje parlamentarne većine nema interesa u tome da gospodin Milatović preuzme štafetnu palicu jer će to najviše uticati, upravo kao što piše u non-pejperu koji je objavila Srpska napredna stranka za svoje članove, na njihovo biračko tijelo za sledeće parlamentarne izbore i na taj način onemogućiti njih da dominantnije utiču na kreiranje poltika u narednom vremenskom periodu”, rekao je Bošković.

DPS ove predsjedničke izbore doživljava veoma bitnima, ističe Bošković, prije svega kako bi Crna Gora ostala stabilno na evropskom i evroatlantskom putu i da vrijednosti koje baštine, koje su apsolutno dominantne i superiorne u odnosu na retrogradne koje su se pojavile u zadnje vrijeme u Crnoj Gori, sačuvaju.

“Onda da to bude i jedan dodatni iskorak ka parlamentarnim izborima koji bi značio povratak DPS-a na vlast, jer sam siguran da evropske, evroatlantske, građanske, multietničke, multivjerske ne može biti bez DPS-a u vlasti”, objasnio je Bošković.

Ono što je bitno naglasiti, kazao je Bošković, jeste da nervoza oko dijaspore, pokazuje koliko druga strana strijepi od izbora u nedelju.

“Oni svakako niti mogu, niti će uspjeti da spriječe sve građane Crne Gore koji žele da ostvare svoje ustavno pravo da izađu na izbore i glasaju”, naglasio je Bošković.

Dodao je da će DPS obratiti pažnju i kroz svoje institucije podnositi krivične prijave protiv svih koji narušavaju izborni proces, na bilo koji način.

“Svako ko ima pravo glasa u Crnoj Gori, dobrodošao je, jer da bilo ko od njih nema pravo glasa, siguran sam da bi za dvije i po godine taj birački spisak izgledao potpuno drugačije jer su imali potpunu mogućnost da ga iskontrolišu, iščiste ako nije dobar. Mi smo i tada tvrdili da je birački spisak dobar, što se i sada potvrđuje jer se nije našla nijedna nedoumica kada je birački spisak u pitanju”, smatra Bošković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR