14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nenezić: Milatović ne može poništiti Đukanovićev ukaz o raspuštanju Skupštine

Politika

Comments 3

Nenezić: Milatović ne može poništiti Đukanovićev ukaz o raspuštanju Skupštine

Izvor: RTCG

Autor: Antena M

  • Viber

Izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Ana Nenezić smatra da novoizabrani predsjednik države Jakov Milatović ne može donijeti ukaz kojim bi poništio raniju odluku predsjednika Mila Đukanovića da raspusti Skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. jun. Smatra i da nije dobro što Milatović nije podnio ostavku na partijske funkcije.

U Jutarnjem programu TVCG ona je saopštila da vanredni parlamentarni izbori u ovom trenutku odgovaraju samo “Evropi sad”.

“Očekujem ili neku vrstu mirne kampanje gdje će svi govoriti o svojim prednostima, što nisam sigurna da može donijeti benefite GP URA, Demokratama ili ćemo da vidimo i neku vrstu sukoba koja je već počela u medijima da provijava”, poručila je Nenezić.

Ustavni sud je, kako kaže, trebalo da donese odluku o tome da li je Ukaz predsjednika o skraćenju mandata Skupštini u skladu sa najvišim pravnim aktom. Nenezić podsjeća da je CEMI upozoravao da Ustavni sud ne smije da bude politički sud.

“Nažalost, imamo situaciju da dominiraju političkih partija i da neki članovi suda zastupaju ono što su njihovi interesi. U ovoj situaciji imamo tri - tri i to proizvodi pravno dejstvo, zato što imate Ukaz koji je objavljen u Službenom listu, MUP je objavio birački spisak, procesi su krenuli”, navela je Nenezić.

Smatra i da novoizabrani predsjednik države Jakov Milatović ne može donijeti ukaz kojim bi poništio raniju odluku predsjednika Mila Đukanovića da raspusti skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. jun.

“Čini mi se da su pravni ekspetri oko toga saglasni”, kaže Nenezić. Podsjeća da će Milatovićeva inauguracija biti 21. maja, a da se izborne liste predaju do 16. maja.

“Znači zaustaviti čitav proces, koji je osnov ili razlog, zato što nijeste imali dovoljno vremena da se spremite za izbore, ja mislim da to nije dobar pristup, niti ima utemeljenja u zakonima i Ustavu”, kaže Nenezić.

Ona kaže i da su predsjednički izbori trasirali put partijama za parlamentarne izbore.

“I to je ono što mi vidimo sada “Evropa sad” je u konstantnom rastu, to je počelo od lokalnih, pa preko predsjedničkih izbora, a parlamentarni izbori su pravi test koji će nam pokazati snagu političkih partija. Biće interesantno da vidimo koliku podršku imaju partije koje vrše izvršnu vlast, da se cijeni koliko su doprinijeli da se reformiše društvo”, kazala je Nenezić.

Država u v.d. stanju

Skupština je bila jedino tijelo koje je imalo legitimitet, ali nakon raspuštanja parlamenta, kako kaže Nenezić, možemo reći da nam je država u v.d. stanju.

Sve to je, kako ističe, posljedica činjenice da nijesu usvojeni zakoni o Skupštini i Vladi.

“Koji su razlozi, mislim da nam je jasno mnogo je lakše funkcionisati u tom nekom međuprostoru pravne prirode, nego kada imate jasne propise”, ističe Nenezić i dodaje da se sada otvara prostor da se zakoni tumače kako kome odgovara.

Za Skupštinu, kojoj j je skraćen mandat, smatra da bi trebao da vrši samo najosnovnije obaveze.

“Neko ko nema pun mandat ne bi trebalo da donosi odluke koje bi mogle sistemski da mijenjaju društvo”, saopštila je Nenezić.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Ana

Problem Ustavnog suda nije njihov broj, nego njihovo poštenje, odn. nepoštenje i politička pripadnost i poeni. I kada bi ih bilo 7, pa bi 4 glasalo kako Dritan kaže. I što smo s tim dobili? Vrsni crnog. pravnici su protumačili Zakon i ukazali što je zakonito, a US ne zna, odn. neće da se izjasni.

Bajo

Pod hitno sredjivanje birackog spiska. Sada su ukrali oko 50-60000 glasova. Da se razumijemo , mislim da bi i bez toga Milatovic pobjedio. ali sa nekih 4-5-6000 razlike . Sigurno ne bi sa 66000. Ovi ce po svaku cijenu sprijecavati da se uredi biracki spisak. I samo ih EU sa svojim ekspertima moze primorati da ga srede da bude tacan. Po broju djece koji primaju dodatak lako je zakljuciti da su ukrali .

MNE KO

Za sređivanje biračkih spiskova tražite pomoć međunarodnih institucija.. Oni to mogu lako riješiti .