9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sjutra dijalog mladih i predstavnika izbornih lista

Politika

Comments 0

Sjutra dijalog mladih i predstavnika izbornih lista

Autor: Antena M

  • Viber

UNICEF-ovi mladi reporteri organizovaće sjutra dijalog mladih Crne Gore i predstavnika izbornih lista koje učestvuju na parlamentarnim izborima, koji će biti održani u nedjelju.

Iz UNICEF-a je saopšteno da je poziv upućen svim političkim listama i njih 14, od 15, potvrdilo je učešće na tom događaju, a većina je imenovala nosioce lista.

Kako su naveli, tokom dijaloga mladi će političkim liderima postavljati pitanja o temama koje oni smatraju relevantnim i hitnim.

„Pitanja su prikupili UNICEF-ovi mladi reporteri od svojih vršnjaka i njihovih porodica širom Crne Gore putem društvenih mreža i terenske kampanje“, kaže se u saopštenju.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da se, kao potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, Crna Gora obavezala da će svakoj djevojčici i svakom dječaku omogućiti da ostvari pravo na učešće u donošenju svih odluka koje utiču na njihove živote.

„Na ovom događaju, dva dana prije izbora, UNICEF obezbjeđuje platformu za konstruktivan dijalog o ključnim pitanjima prava djeteta između predstavnika svih političkih lista i mladih u Crnoj Gori“, naveo je Santander.

On je rekao da je njihov cilj da podrže Crnu Goru uspostavljanjem primjera dobre prakse političke participacije mladih.

„Takav angažman mladih je njihovo pravo i od suštinskog je značaja za demokratski razvoj svake zemlje“, poručio je Santander.

Mladi reporter UNICEF-a Vojin Perović kazao je da kroz političko učešće mladih na tom događaju žele da osiguraju da se o rješenjima za probleme djece i mladih priča i tokom izbora.

„Zato pozivamo sve urednike medija da nas podrže tako što će svakodnevno praviti vijesti o pitanjima prava djeteta, a to znači i za vrijeme predizborne kampanje“, naveo je Perović.

Njegova koleginica, mlada reporterka UNICEF-a, Hana Ljuca uputila je apel svim građanima koji mogu da glasaju u nedjelju.

„Pozivam sve glasače, a posebno mlade, da prilikom donošenja odluke o tome za koga glasati u nedjelju uzmu u obzir šta svaka politička lista predlaže da uradi kako bi se riješila ključna pitanja prava djeteta u Crnoj Gori“, poručila je Ljuca.

Kako su naveli iz UNICEF-a, prema posljednjem popisu, djeca do 18 godina čine gotovo četvrtinu populacije Crne Gore, a zajedno sa svojim porodicama, oni čine većinu stanovništva.

“Brojne analize i izvještaji UNICEF-a o djeci u Crnoj Gori posljednjih godina ukazuju na goruće probleme vezane za dječje siromaštvo, nasilje, obrazovanje i zdravlje”, kaže se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su naveli da jedan od četiri građanina u Crnoj Gori i jedno od troje djece već žive u riziku od siromaštva.

Kako su kazali, djeca koja žive u ruralnim područjima i na sjeveru generalno su u lošijem položaju od svojih vršnjaka koji žive u urbanim područjima i na jugu Crne Gore.

“Djeca koja rastu u siromaštvu suočavaju se s deprivacijom u svim oblastima, a naročito u oblasti obrazovanja, stanovanja, zdravlja i ishrane”, navodi se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su poručili da je obrazovanje od suštinskog značaja za izlazak iz začaranog kruga siromaštva.

Oni su kazali da siromašna djeca pohađaju predškolsko obrazovanje, osnovne i srednje škole u mnogo manjem broju nego njihovi vršnjaci.

Iz UNICEF-a su naveli da je dvije trećine crnogorske djece starosti od jedne do 14 godina doživjelo neki oblik fizičkog kažnjavanja i/ili psihološke agresije od strane odraslog člana domaćinstva u posljednjih mjesec.

Kako su kazali, dvoje od troje djece u Crnoj Gori pohađa osnovnu školu koja nema odgovarajuću infrastrukturu.

Iz UNICEF-a su naveli da se u Crnoj Gori rodi otprilike sedam hiljada djece svake godine.

“I uprkos nedavnim naporima da se promijeni praksa u pojedinim porodilištima, nijedno od porodilišta nije u potpunosti po mjeri beba i majki, što je preporučeni međunarodni standard u cilju obezbjeđivanja kvalitetne njege za sve majke i najboljeg početka života za sve bebe”, dodaje se u saopštenju.

Događaj Mladi pitaju političare će se uživo prenositi na svim društvenim mrežama UNICEF-a u Crnoj Gori.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR