29 °

max 29 ° / min 19 °

Srijeda

12.06.

29° / 19°

Četvrtak

13.06.

27° / 18°

Petak

14.06.

24° / 16°

Subota

15.06.

26° / 16°

Nedjelja

16.06.

28° / 18°

Ponedjeljak

17.06.

31° / 21°

Utorak

18.06.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo sa kim će se sve sastati Milatović u Njujorku

Politika

Comments 4

Evo sa kim će se sve sastati Milatović u Njujorku

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predvodiće delegaciju koja učestvuje na Generalnoj debati 78. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija od 18. do 23. septembra u Njujorku, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika.

Tema ovogodišnje Generalne debate je “Ponovna izgradnja povjerenja i pokretanje globalne solidarnosti: Ubrzavanje djelovanja na ispunjenju Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja ka miru, prosperitetu, napretku i održivosti”.

"Agenda Predsjednika Crne Gore planirana je u skladu sa ključnim prioritetima naše zemlje i obuhvata učešće na više samita, liderskih dijaloga i radnih sastanaka koji se organizuju u sedmici Generalne skupštine UN.

Predsjednik će učestvovati i u ime Crne Gore govoriti na generalnoj debati 78. zasijedanja Generalne skupštine UN. Osim Generalne debate, predviđeno je izlaganje Predsjednika Crne Gore na više važnih događaja", navode u saopštenju. 

Kako dodaju, na Samitu o klimatskim promjenama, koji treba da pruži jedinstven zajednički odgovor na ovaj izazov, Predsjednik Milatović govoriće o napretku Crne Gore u borbi protiv posljedica klimatskih promjena i mjerama koje se preduzimaju za dostizanje ciljeva održivog razvoja UN.

"Predsjednik će takođe govoriti na liderskom panelu o finansiranju za razvoj čija je glavna tema “Finansiranje održivog razvoja za svijet u kome niko nije izostavljen”. Izazovi rasta finansijskih potreba za ispunjenje ciljeva održivog razvoja i bolja koordinacija privatnog i javnog finansiranja za razvoj, takođe će biti teme ovog važnog liderskog okupljanja kome će prisustvovati i visoki predstavnici međunarodnih finansijskih institucija.

Predsjednik Milatović imaće važno izlaganje na sastanku visokog nivoa o univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti, koja promoviše globalni koncept da zdravstvena zaštita mora biti dostupna svakom čovjeku, bez obzira na njenu cijenu.

Jedna od aktivnosti Predsjednika biće i sastanak sa liderima zemalja Zapadnog Balkana čiji je domaćin Džozef Borelj, Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku", kažu u saopštenju.

Milatović će imati i bilateralni sastanak sa Generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, a predviđen je i niz bilateralnih susreta sa šefovima država i vlada zemalja učesnica, drugim zvaničnicima UN i međunarodnih organizacija.

"Predsjednik će biti gost na prijemu čiji je domaćin predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, povodom 78. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Takođe, prisustvovaće prijemu koji priređuje kancelar Njemačke Olaf Šolc povodom 50 godina članstva te zemlje u UN.

Na poziv Frederika Kempa, predsjednika Atlantskog Savjeta, Predsjednik Milatović biće gost prestižnog okupljanja Global Citizens Awards, zajedno sa odabranim sadašnjim i bivšim šefovima država, ambasadorima UN, istaknutim predstavnicima američke administracije, globalnim poslovnim liderima i uspješnim umjetnicima.

Trenutak u kome se održava ovogodišnja Generalna skupština na globalnom nivou obilježavaju brojni izazovi. Sve očiglednije negativne posljedice klimatskih promjena, rast siromaštva i nestašice hrane usljed rata i inflacije, produbljivanje nejednakosti, neophodnost strateškog pristupa ispunjenju ciljeva održivog razvoja, samo su neke od važnih tema o kojima će raspravljati svjetski lideri naredne sedmice u Njujorku", navodi se u saopštenju.

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Može, ali prvo sa Vučićem, da dobije instrukcije o formiranju Vlade u CG!

Doclea

Sve strane diplomate znaju ko je kakav...ovaj iz Crne Gore imat ce izuzetnu pažnju i postovanje..dje god dodje prestaje komentar a posebno o vojnoj pomoci Ukrajini...koje naoružanje..kad se šalje i kojim putevima...samo ce se ČUTI LOZINKA...ŠŠŠŠŠŠŠ

Korcula

A sta je sa Dritanom on ne moze sada da ostavi Tunel,sigurno nece sad otic za SAD.