22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prekić: Ministarstvo da odbaci pokušaj rehabilitacije četničkog pokreta u Pljevljima, 27. oktobar je obična istorijska izmišljotina

Izvor: ucg.ac.me

Politika

Comments 3

Prekić: Ministarstvo da odbaci pokušaj rehabilitacije četničkog pokreta u Pljevljima, 27. oktobar je obična istorijska izmišljotina

Autor: Antena M

  • Viber

Jučerašnji događaj u Pljevljima jedna je od najtežih stranica crnogorskog građanskog društva u prethodnom periodu, kaže za Antenu M istoričar Adnan Prekić. 

Odbornici lokalnog parlamenta, podsjetimo, većinom glasova usvojili su prijedlog da 27. oktobar bude novi Dan opštine Pljevlja.

U skladu sa tom odlukom, ubuduće će, umjesto 20. novembra, Dan opštine biti datum crkvenog praznika Sveta Petka.

Politika

Sveta Petka novi Dan opštine Pljevlja

28.09.2023. 13:07

"Ono što su odbornici SO Pljevlja uradili je jasna klerikalizacija društva suprotna Ustavu i jedan klasični primjer istorijskog revizionizma", ističe Prekić.

Poručuje da je na nekoliko nivoa ta odluka sporna. 

"Uvođenje vjerskog praznika u multikulturnoj sredini, suprotno je odredbama Ustava Crne Gore, koji ukazuje da je Crna Gora sekularna i antifašistička država. Po mom sudu ovo je u dubokoj suprotnosti sa Ustavom Crne Gore", kaže Prekić. 

Smatra da se "ovdje radi o pokušaju rehabilitacije četničkog pokreta".

"Zato što je 20. novembar 1944. datum koji revizionisti nikako ne mogu da prihvate. Sa druge strane, teza da su Pljevlja oslobođena 27. oktobra 1912. i 27. oktobra 1918. je obična istorijska fikcija i izmišljotina koja nema nikakve veze sa istorijskim činjenicama.

O tome postoji na desetine i na stotine istorijskih dokumenata. Ukratko, prilikom oslobođenja Crne Gore 1912. crnogorske trupe u Pljevlja nijesu ušle 27. oktobra nego 28. oktobra, po ranijem dogovoru sa srpskom komandom i bez ikakve borbe jer su se osmanske snage ranije povukle iz okoline Pljevalja.

Identičan slučaj je bio 1918. kada su se već sredinom oktobra austrougarske trupe preko Boke Kotorske, jedan dio tih snaga, a drugi preko Metaljke, povukle, tu nikakvih borbi nije bilo", kaže Prekić. 

Ističe da nema nikakvog dokaza da je 1918. srpska ili bilo koja druga vojska 27. oktobra oslobađala Pljevlja.

"Operacije srpske vojske počinju tek u novembru i Pljevlja uopšte nijesu interesantna srpskoj komandi što se jasno može vidjeti i iz njihovih dnevnih bilješki, depeša... Prvi dokument srpske vojne komande u kojem se pominju Pljevlja je tek 2. novembra 1918. kada srpska vojna komanda u Pljevlja šalje jedan manji odred da zavede red, a ne da oslobađa Pljevlja. Tako da nema nikakve veze datum 27. oktobar", kaže Prekić. 

Smatra da je jučerašnja odluka lokalnog parlamenta pokušaj unošenja nemira u multikonfesionalnu i multietničku zajednicu, što Pljevlja jesu.

Odluku odbornika i Skupštine opštine juče je pozdravio episkop mileševski Atanasije. Adnan Prekić kaže da je imao informaciju da Demokrate neće podržati takvu odluku.

"Šta se to promijenilo tokom noći možemo samo pretpostaviti. Ono što je uradio episkop Atanasije samo je nastavak miješanja SPC u politička i unutrašnja pitanja Crne Gore i ovo je jasan pokazatelj i primjer kako u praksi izgleda ono što oni u kontinuitetu rade od 2020.

Nadam se da Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture neće dati pozitivan odgovor na ovaj besprizoran pokušaj istorijskog revizionizma, rehabilitacije četničkog pokreta i klerikalizacije crnogorskog društva, zato što je makar po dva osnova ova odluka suprotna Ustavu. Duboko vjerujem da će Ministarstvo ovu odluku odbaciti. Ukoliko tako ne bude mislim da ćemo i u nekom narednom periodu svjedočiti sličnim pokušajima klerikalizacije crnogorskog društva", ističe Prekić. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

AperisaniKosovskijurišnik

Kako to fino objasni otac im nacije: "srbi lažu kako bi obmanuli sebe. srBi lažu inovativno, maštovito, stvaralački! Laž je najjače srpsko oružje! Laž je u samom biću srbinovom!"

Raičević

Duboko si vjerovao i da Demokrate nece glasat.

Lipovo

LAŽ je srpski i državni i vjerski projekat!!!