8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mandić: Poslije popisa otvoriti dijalog o jeziku, kao predstavnik srpskog naroda zalagao bih se da narodna volja bude odslikana u Ustavu

Politika

Comments 15
"I na popisu koji je organizovao bivši režim najveći broj građana govorio srpskim jezikom"

Mandić: Poslije popisa otvoriti dijalog o jeziku, kao predstavnik srpskog naroda zalagao bih se da narodna volja bude odslikana u Ustavu

Popis stanovništva je neophodan za Crnu Goru kao zemlju i kompletno društvo, jer bez podataka koje nam popis daje ne možemo da pripremamo bilo kakve dugoročne strateške planove, kazao je u intervjuu za srpske Novosti predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Izvor: Portal Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

Prema njegovim rijeima, ono što je svakako najbitnije jeste činjenica da će ovo biti prvi put da će se građani moći slobodno izjasniti. 

„Neće više biti pritisaka kakvi su postojali kroz istoriju, a koji su bili najistaknutiji 2011. godine, kada je figurativno iznad popisnog listića stajalo rješenje o stalnom zaposlenju ili mnogo češće rješenje o otkazu. Popis sam po sebi ne nosi korist za jedan ili drugi narod, ali ono što je svakako bitno jeste da će se konačno ispraviti istorijska nepravda i otkloniti bilo kakva sumnja u validnost podataka. Uvođenjem softvera za kontrolu svaki građanin će imati mogućnost da provjeri da li je ono što je popisivač stavio u popisnicu ispravno unijeto u bazu podataka“, navodi Mandić.

Na pitanje mogu li se očekivati ustavne promjene nakon popisa u dijelu jezika i da srpski dobije status službenog, Mandić odgovara da je „i na popisu koji je organizovao bivši režim najveći broj građana govorio srpskim jezikom“.

„Vjerujem da ćemo nakon popisa otvoriti dijalog u Skupštini koji bi mogao dovesti do takvog rješenja. Kao politički predstavnik srpskog naroda, svakako bih se zalagao da natpolovična volja naroda bude odslikana i u najvećem pravnom aktu naše zemlje“, kaže Mandić.

Govorio je i o Otvorenom Balkanu, kazavši da su kao politička organizacija uvijek davali značaj svim regionalnim inicijativama koje za cilj imaju povezivanje naroda Balkana, pa tako i ovoj.

„Smatrali smo i smatramo da ovakve i slične inicijative osim glavnog cilja, a to je podizanje životnog standarda građana zemalja učesnica, imaju i drugi efekat, da se u najboljem svijetlu pokažu zajednici razvijenih evropskih zemalja kojoj svi stremimo, Evropskoj uniji. Naravno, osim naše dobre volje kao potencijalne zemlje članice, tu je neophodno da zemlje koje su prvobitno i otpočele rad oko ove inicijative daju svoj maksimum da ona opstane i da se razvija“, ističe Mandić.

Ponovio je da je „Crnoj Gori neophodno pomirenje“.

„Smatram da je put koji zagovara svakim danom sve manje brojna grupa okupljena oko pojedinih funkcionera i poslanika DPS pogrešan i vjerujem da će vremenom i ta struja shvatiti da griješi i da je jedini put kojim naša zemlja može da ide put zajedništva. Srpski narod u Crnoj Gori je oduvijek želio da do tog pomirenja dođe. Mi smo i tokom perioda najgore diskriminacije nad nama tražili da se sa tim prekine i da imamo najbolje moguće odnose sa našim rođacima Crnogorcima. Bilo kako bilo, ruka svakog od nas je uvijek ispružena i svakim danom vidimo da sve veći broj ljudi koji su u nekom momentu i vjerovali u kvazinacionalističke ideje koje je zagovarao DPS sada shvata da Srbi nisu bili nikakav bauk i da svi mi treba da živimo i radimo zajedno“, zaključuje Mandić.

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Backovic E.

Dakle, samo da zavrsim. Ti nisi predstavnik srpskog naroda, ti si predstavnik velikosrpskog rezima i njihovih otrovnih ideja. I kako ono kazu, ako nesto hoda kao patka, ako se glasa kao patka, ako izgleda kao patka, to onda zaista mora i biti patka!! Vulpes pilum mutat, non mores!!!

Ilija

Nije bas da vas srpski narod smatra svojim politickim predstavnikom.Ne zloupotrebljavajte funkciju koju STE dobili.

Backovic E.

Vojvodo Mandicu nisi ti politicki predstavnik srpskog naroda u CG. Ta izjava ti je protivustavna. CG ja gradjanska i sekularna. Bulaznis o nekakvom pomirenju. Evropa se nije mirila, niti ce sa fasizmom i kvislinzima. Ti bi da stavis koljaca Macu uz rame komandantu Savi? Pa kako to mislis obraza ti?!