22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izmjene Zakona o popisu dobile podršku 64 poslanika

Politika

Tag Video
Comments 6

Izmjene Zakona o popisu dobile podršku 64 poslanika

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su večeras izmjene Zakon o popisu. Utvrđeno je i da izmjene ovog zakona stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Skupština je sa 64 glasa usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva. Rasprava je bila burna, u jednom momentu je došlo do verbalnog okršaja poslanika SD-a Nikole Zirojevića i poslanika URE Dritana Abazovića nakon čega je predjsednik Skupštine Andrija Mandić dao pauzu. Opozicija je saglasna da ukoliko se sporazum ne implementira, popisa neće biti. Riječi je bilo i o Kosovu. Lider DNP-a Milan Knežević izjavio je da kad dođe to oitanje na dnevni red, četiri poslanika njegove partije neće priznati ga. Poslanici su na početku zasijedanja odbili da se izmjene zakona o PIO i Alimentacionom fondu uvrste u dnevni red.

Tok rasprave:

Abazović: Plod dogovora između PES-a  i DPS-a stvaranje mosta za saradnju koja treba kasnije da se manifestuje

Poslanik URE Dritan Abazović saopštio je da je popis trebao biti završen 15. novembra, te da je rasprava suvišna.

"Jedan čovjek iz MONSTATA se nije promijenio i sva priča o softveru samo su dnevno političke igre. Neko iz političkih razloga nije htio da se najbrojnija nacija u CG izjasni. Plod ovog dogovora između PES-a  i DPS-a je stvaranje mosta za neku saradnju koja treba kasnije da se manifestuje".

Poslanik HGI-a Adrijan Vuksanović pozdravlja potpisani sporazum i kaže da ukoliko ne dođe do implementacije , obesmišljava se njegovo potpisivanje.

Rovčanin: Popis je potrebno deopolitizovati

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin saopštio je da je za tu partiju popis stanovništva statističko pitanje, te da je čitav postupak potrebno depolitizovati.

"Nijedana politička partija pops ne treba da koristi kao politički alat".

Rovčanin je pozvao građane da se izjasne slobodno.

Vučurović: Zašto bi bio problem ako na popisu bude više Srba, valjda tome treba da se radujemo

Poslanik ZBCG Jovan Vučurović saopštio je  da ne vidi smetnju da popis počne 30. novembra.

Zašto bi bio problem ako na popisu bude više Srba, valjda tome treba da se radujemo

Zenka: Gaze se naša osnovna prava

Lider DUE Mehmed Zenka kazao je da se gaze njihova osnovna prava

"Vas ne tangira što će oko 15 hiljada Albanaca ostati neregistrovano. Popis je sve samo ne čista statistika rekao je poslanik Zenka. Vi pet para ne dajete za prava manjina u Crnoj Gori. On je dodao da u Crnoj Gori postoji 7% Albanaca, uključujući dijasporu". 

Nastavljena sjednica Skupštine nakon što je došlo do sukoba između Zirojevića i Abazovića

Mandić je komentarišući verbalni okršaj između Abazovića i Zirojevića, kazao da je parlament mjesto živih ljudi, te da ima oštrih riječi i da ništa nije riskantno ni opasno.

Data pauza, došlo do sukoba između Zirojevića i Abazovića

Prilikom izlaganja poslanika SD-a Nikole Zirojevića došlo je do rasprave između njega i lidera GP URA Dritana Abazovića zbog čega je data pauza.

Zirojević je kazao da je "poslaniku koji urla" potrebno obezbijediti jedan bensedin i dati mu "strepsil", na šta je Abazović burno reagovao, krenuvši put njega.

Knežević: Ako je priznanje Kosova uslov da budem ministar, idem u Zetu da sadim paradajz jer mi je miliji obraz

Knežević obraćajući se Živkoviću, kazao je da ako je uslov da bude ministar u bilo kojoj Vladi, da prizna Kosovo, ide u Zetu da sadi paradajz jer mu je miliji obraz.

Na šta je Mandić prokomentarisao: " Efektno".

Živković poručio Abazoviću: Pripremite svoju odbranu jer će pravda zakucati i na vaša vrata

Poslanik DPS-a Danijel Živković kaže da razumije emociju Abazovića i povišen ton jer je izgubio funkciju premijera.

Napominje da je URA uspjela da zadrži četiri poslanika, jer su im, kako kaže, Demokrate izašle u susret, te da je pitanje kako bi prešli cenzus da nije tako.

Poručio je Abazoviću da treba da se navikne na opozicioni status te da priprema svoju odbranu jer će pravda zakucati i na njegova vrata.

Osvrćući se na izjavu Kneževića o Kosovu, Živković navodi da je lider DNP-a potpisao sporazum o priznanju Kosova.

Abazović poručio je Živkoviću da ne glumi Đukanovića gestikulacijom, te da treba da gradi svoj presonaliti.

"Sve što treba ja sam mu naredan i odgovaraću i nadam se da jednaku spremnost imate vi".

Živković je odgovorio Abazoviću da DPS nije kriva što GP URA nije dio vlasti, te da za to treba da se obrate koalicionim partnerima.

Abazović: Crna Gora će na kraju godine završiti sa suficitom

Poslanik URE Dritan Abazović kaže da će sve doći na svoje i da će istina naći put.

"Crna Gora će na kraju godine završiti sa suficitom i sva priča Spajića i Krvavca će pasti u vodu. Ti ljudi bi morali da se pozovu na političku i krivičnu odgovornost za iznošenje neistina. Nacionalni interesi u 42. i 43. Vladi bili su maksimalno odbranjeni".

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović istakao je da Abazovića niko u negativnom kontekstu nije prozvao, te konstatovao da se lider URE ne drži teme.

Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da je Adžić poslednji koji treba da priča o pregovorima o formiranju vlade.

"Briga o Crnoj Gori vas kao Cetinjanina vam ne može služiti na čast. Plašim se da vam Cetinjani to nikad neće zaboraviti", kazao je Vuković obraćajući se Adžiću.

Adžič je kazao Vukoviću da je jasno da su ispali naivni, kao i da su jeftino iskorišćeni, te da mu je zadovoljstvo što su oni kao grupa od tri poslanika uspjeli da ih "preveslaju" i ostvare svoje političke ciljeve.

"Vi ste svojom brigom za Crnu Goru i obaranjem 43. Vlade doveli na čelo Skupštine "četničkog vojvodu". To je vaš doprinos CG", dodao je on.

Knežević: Kad dođe pitanje Kosova na dnevni red četiri poslanika DNP-a ga neće priznati

Lider DNP-a Milan Knežević kaže da kad dođe pitanje Kosova na dnevni red, četiri poslanika DNP-a ga neće priznati.

Knežević je tražio od Adžića da elaborira na šta je mislio kad je pričao o političkoj trgovini PES-a sa DF-om i DPS-om, kao i da će DPS biti dio vlasti za manje od godinu.

Adžić je rekao da je samo načeo temu, iznoseći saznanja, koja su se, kaže, prije par dana potvrdila.

Dodaje i da su njegova saznanja da ZBCG na neke stvari neće pristati i da će zbog toga biti zamijenjeni.

Adžić: Još uvijek razgovaramo o bijelom papiru

Poslanik URE Filip Adžić kaže da još uvijek nemamo definisane principe o popisu i još uvijek razgovaramo o bijelom papiru.

"Nešto što je statistički mehanizam pretvorili smo u politički mehanizam, što pokuzuje da je nečiji cilj bio da imamo nefunkcionalne institucije. Neko će morati da kaže da li su uslovi zaista ispunjeni ili je neko u ovoj situaciji prevaren".

Poslanik ZBCG Milan Lekić odgovarajući na optužbe Hutera da je potpisao štetni ugovor sa Elektroprivredom Srbije, kazao je da to nije tačno.

"Potpisao sam ugovor sa EPS-om najbolji mogući. Taj ugovor će biti dobar potez i spas za EPCG i Rudnik uglja, pogotovo kada bude remont Termoelektrane".

Lider DNP-a Milan Knežević sugerisao je potpredsjedniku Skupštine Borisu Pejoviću ko ima pravo na repliku, osvrćući se na polemiku Hutera i Bojovića.

"Da smo mi gledali ono što su oni izjavljivali za vrijeme izbora Mandića za predsjednika Skupštine ja bih sad trebao da dođem sa zoljom da ih sve poubijam, pa niti smo reagovali niti smo ulazili u kršenje poslovnika", rekao je Knežević. 

Huter: Ođe se ne radi o statistici nego o srpskom jeziku

Poslanik DPS-a Oskar Huter istakao je da je očigledno da su predsjednik Srbije i portparol "srpskog sveta" dali određene naloge po kojima se mora djelovati. 

"Ođe se ne radi o statistici nego o srpskom jeziku", kazao je Huter i dodao da ta partija nije protiv popisa već protiv "montiranih i režiranih procesa", koji žele da se ovdje dese.

Strujić Harbić: Izjava Mandića dokaz da se pitanje popisa tretira kao političko pitanje

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić ponovila je da su za održavanje popisa, ali pod normalnim uslovima.

"Ne mislim da je ambijent povoljan. Izjava Mandića to potvrđuje. To je poslednji dokaz da se pitanje popisa tretira kao političko pitanje. Mi nećemo dozvoliti da se urušava ustavna pozicija bosanskog jezika u Crnoj Gori".

Pozvala je Bošnjake da hrabro odgovore na identitetska pitanja, jer kako navodi, nemaju čega da se stide.

Bogdanović: Svi smo listovi jednog te istog stabla

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović naveo je da popis ne služi da se mjeri ko je jači i bolji.

"Ovim prijedlogom zakona opoziciji obezbjeđujemo nikad jače mehanizme kontrole. CG postaje regionalni lider u postavljanju demokratskih i statističkih standarda".

Navodi da smo svi listovi jednog te istog stabla.

Radunović: Uslovi za popis nikad bolji nisu bili

Poslanik ZBCG Slaven Radunović kaže da građani konačno imaju priliku da se izjasne slobodno na popisu.

"Nikad bolji uslovi za popis nisu bili". 

Laković: Fali popisivača

Poslanik Pokret Evropa sad Miodrag Laković navodi da kada je u pitanju izrada softvera, softver treba da bude operativan kad se podaci pohrane u bazu podataka.

"Broj popisivača je trenutno nedostajući, ali znate da postoji mehanizam da se popis produži na 15 dana, što se takođe odnosi i na vremenske uslove".

Nikolić navodi da u Podgorici fali nešto više od 200 popisivača.

Mandić: Ako se na popisu utvrde neke činjenice, srpski jezik treba da bude službeni

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da ako se na popisu utvrde neke činjenice, srpski jezik treba da bude službeni.

"Ova nova većina želi da poštuje svakoga. Završeno je vrijeme kad se nasiljem moglo sve. Ako se utvrde neke činjenice, za sve stvare koje treba da usmjere život građana Crne Gore, ako se budu vrednovale te činjenice, da i onaj jezik kojim se govori najviše u Crnoj Gori, da i on bude službeni. To ne bi bilo na štetu bilo koga, i to je činjenica koju treba uvažavati", naveo je Mandić.

Nikolić je kazao da se ne sjeća da je Mandić prepoznat kao "poštovalac Ustava", te da u međuvremenu nije promijenio svoje političke ciljeve, a zna se, kaže, koji su.

Mandić kaže da i Srbi i Crnogorci moraju naći zajednički jezik.

Nikolić: Na stolu bila ponuda da eleminišemo tri pitanja koja nam stvaraju podjele i konfuzije

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić ponavlja da namjere prethodne Vlade nijesu bile dobre, te da dobra namjera nije postojala ni kod MONSTATA.

"Moraćemo još jednom sjesti sa Spajićem sa bijelim papirom da vidimo šta je od uslova ispunjeno i zauzmemo stavove. U ovom trenutku u jednom broju opština fale popisivači. Još uvijek nema softvera, niti rješenja o softveru.Ovih dana se najavljuje crveni meteo alarm. Pitanje je možemo li garantovati sigurnost i bezbjednost popisivača. Na stolu je bila ponuda da eleminišemo tri pitanja koja nam stvaraju podjele i konfuzije, jer ta tri pitanja, o naciji, vjeri i jeziku, nemaju veliki značaj za formulisanje politika. Mandić dan unazad izjavljuje da su moguće izmjene Ustava, je li ovo statističko pitanje ili inženjering za destabilizaciju države". 

Poslanik Pokret Evropa sad Miodrag Laković kazao je da je potreba za prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova proizašla iz činjenice da popis bude transparentan, te kako bi svi društveni subjekti imali povjerenja u proces, kako bi učestvovali u istom. 

"Popis ne treba posmatrati kaoizbore. Popis neće donijeti ništa epohalno. Pozivam građane da se slobodno izjasne i slobodno učestvuju u popisu i na taj način daju doprinos da institucije prikupe podatke koji će biti inputi za kreiranje javnih politika", naveo je Laković.

Poslanici odbili da se izmjene zakona o PIO i Alimentacionom fondu uvrste u dnevni red

Na početku zasijedanja poslanici Građanskog pokreta URA tražili su proširenje dnevnog reda kako bi mogle biti usvojene izmjene zakona o PIO i Alimentacionom fondu.

"Treba da pokažemo odgovornost prema građanima koji čekaju našu reakciju", kazala je poslanica URE Ana Novaković Đurović.

Zakonom o PIO propisuju se povoljniji uslovi za odlazak u penziju sa 64 godine, dok se drugim predlogom deblokira rad Alimentacionog fonda.

"Ovim prijedlog se propisuju povoljniji uslovi nego što su bili u prethodnom rješenju, poštuje se odluka Ustavnog suda odnosno eliminiše diskriminacija na način što se uslovi između muškaraca i žena izjednačavaju, i takođe ovaj predlog je usaglašen sa višegodišnjim naporima sindikata, USSCG i penzionera", navela je ona. 

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je da je Vlada pozvanija da predloži izmjene zakona PIO.

"Predlažem da se ova tačka ne uvrsti u dnevni red", naveo je Čarapić.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović kazala je da nije bila uzdržana zato što prijedlog dolazi iz redova opozicije, već što je GP URA prisvojila zasluge Ženskog kluba. 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Kako godj vi na to gledali iz opozicije, ja smatram da BOJKOTA mora biti. Vi nijeste svjesni što vam Srbija, crkva Srbije i stotine srpskih tajnih i javnoh organizacija spremaju! U ostalom za njih je popis bio spreman i po njima sasvim uredan još prije mjesec dana. “Spuštavam se ja na vaše uže..,,.

jovan

@Labud Dabanovic "Ljeta Gospodnjeg 1184 god. moj otac Nemanja pokori Duklju i poruši njene gradove : Drivest, Ulcinj, Bar, Rose...itd. ...." Polije toga Dukljani, porobljeni Crnogorci, žive kao robovi u svo joj kraljevinu. Čudi me od tebe kao iskrenog Crnogorca da ne znaš, ropstvo nije suživot.