22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bilčik: Neće biti prečica na EU putu, političke snage umiješane u pokušaje podrivanja proevropske i proNATO orijentacije Crne Gore da ostanu po strani

Izvor: Arhiva

Politika

Comments 6

Bilčik: Neće biti prečica na EU putu, političke snage umiješane u pokušaje podrivanja proevropske i proNATO orijentacije Crne Gore da ostanu po strani

Izvor: Portal Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

„Glavni zadaci nove Vlade koju predvodi premijer Spajić vrlo su slični onima s kojima su se suočavale prethodne crnogorske Vlade u vezi s evropskim dnevnim redom. Ključno pitanje je može li nova vlada ostvariti konkretan napredak, posebno u kontekstu koji je vjerojatno najpovoljniji za stvarno proširenje u dugom vremenskom razdoblju“, istakao je u razgovoru za Portal Analitika  predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju pridruživanje, poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik. 

Prema njegovim riječima, proširenje je ponovo na dnevnom redu EU na način koji dosad nije viđen - dobilo je potpuno novu dinamiku i stratešku pažnju otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

„S tri dodatne zemlje kandidatkinje u istočnom susjedstvu EU, od kojih dvije započinju pristupne pregovore ove godine, ovo predstavlja jedinstvenu priliku za Zapadni Balkan, posebno Crnu Goru, koja je najnaprednija zemlja u pristupnim pregovorima u regiji. Sada je veliki zadatak pred vladom gospodina Spajića da završi ključne odluke i sprovede ključne reforme koje odvajaju Crnu Goru od zatvaranja pristupnih pregovora“, poručuje Bilčik.

Spajić da pokrene razgovor o prioritetima i u koaliciji i sa opozicijom

Vjeruje i da je ovo ostvarivo i da je to realan cilj. 

„Nadam se da će gospodin Spajić moći da pokrene razgovor o prioritetima ne samo unutar svoje raznolike koalicione vlade, već i sa svim proevropskim snagama u opoziciji“, ističe Bilčik.

U vremenima rata u Evropi i u vremenima ogromnih geopolitičkih izazova na Zapadnom Balkanu, važno je, smatra sagovornik Analitike, da stranke u parlamentu prevaziđu svoje kratkoročne razlike u interesu dugoročno stabilnog mjesta Crne Gore unutar Evropske unije. 

„To je ono što vidim kao najveći strateški zadatak trenutne vlade. Takođe, sve institucije Evropske unije, uključujući i Evropski parlament, spremne su pomoći i sarađivati s Crnom Gorom“, napominje Bilčik. 

Zanemariti male političke razlike u interesu očuvanja evropske budućnosti

Sagovornik Analitike naglašava da Crnoj Gori hitno trebaju sveobuhvatne reforme. 

„Institucije EU i Evropski parlament više puta naveli su što treba učiniti kako bi se napredovalo na evropskom putu. Nadam se da će ova vlada napokon početi to da radi. Nakon pozitivnih sastanaka s predstavnicima vlade, uključujući ministarku za evropske integracije, s nestrpljenjem očekujem svoj sastanak s premijerom Spajićem u Briselu sljedeće nedjelje“, navodi Bilčik.

Kako dodaje, Vlada mora prioritetizovati zadatke vezane za reforme pravosuđa, vladavinu prava i ključnih mjerila koja, ako se postignu, mogu ubrzati pristupne pregovore. 

 „To je u strateškom interesu Crne Gore i tu se PES, najveća politička snaga vlade, može pokazati kao dosljedna svom imenu“, kaže Bilčik.

Prema njegovim riječima, kako bi PES isporučio ono što se traži, trebaće saveznike ne samo u vladi već i u parlamentu u nekim ključnim odlukama i pitanjima. 

„Stoga se nadam da će ovi razgovori biti obilježeni saradnjom umjesto sukoba, ističući hitnost pronalaženja sporazuma umjesto produbljivanja podjela. Za malu zemlju poput Crne Gore na Zapadnom Balkanu danas, važno je zanemariti male političke razlike u interesu očuvanja evropske budućnosti zemlje“, napominje Bilčik.

Ciljevi da ne budu zasjenjeni manjinom koja traži bliže veze s Moskvom nego s Briselom 

Sagovornik Analitike ponavlja da Crna Gora treba vladu utemeljenu na vodećem glasu proevropskih političkih snaga i poručuje da se njegov stav po ovom pitanju neće promijeniti. 

„Vjerujem da sve političke snage koje su bile umiješane u pokušaje podrivanja proevropske, prozapadne i proNATO orijentacije Crne Gore treba da ostanu po strani“, ističe Bilčik.

Kad su u pitanju crvene linije o kojima je ranije govorio ni tu se, poručuje, ništa ne mijenja.

„Politički spektar u Crnoj Gori, koji obuhvata sve proevropske snage, mora sarađivati na ostvarivanju nekih ključnih strateških ciljeva. Nadam se da ti ciljevi neće biti zasjenjeni manjinom koja traži bliže veze s Moskvom nego s Briselom“, podvlači Bilčik.

Više je prilika za ubrzanje napretka

Bilčik je uvjeren da je Vlada Crne Gore svjesna što treba da učini.

„Redovno sam u kontaktu s predstavnicima vlade i diplomatskim predstavnicima ovdje u Briselu i želim nastaviti naš dijalog. Vjerujem da je ključno riješiti otvorena pitanja u području vladavine prava, pravosuđa, ali i raditi marljivo na ukorjenjivanju zemlje u geopolitički Zapad“, smatra Bilčik. 

Stava je da bi to trebalo da pokaže napredak u pristupnim pregovorima. Ako postoji većina za neke ključne odluke i dobra volja za približavanjem članstvu u EU, konkretni napredak, kako kaže sagovornik Analitike, može biti postignut u roku od nekoliko mjeseci, a temeljni napredak je pitanje nekoliko godina. 

„Vjerujem da ova vlada ima potencijal da približi zemlju članstvu u EU. Ključno je naglasiti da nema prečica i neće biti prečica. Međutim, postoji više prilika za ubrzanje napretka. Na primjer, učinkovitom upotrebom prilika koje nudi Plan rasta EU može se podsticati prisutnost EU i njenih investicija širom regije“, kaže Bilčik.

Budućnost Crne Gore trebala bi biti u rukama političkih snaga unutar zemlje

Sagovornik Analitike napominje da se ne može dopustiti ruski uticaj, dezinformacije i hibridni pokušaji trećih aktera da ugroze potencijal za evropsku budućnost Zapadnog Balkana, uključujući i Crnu Goru.

„Pažljivo pratim događaje u Srbiji od parlamentarnih izbora u decembru. Nadam se da će Srbija prioritetizovati napredak kao stvarno vjerodostojna kandidatska zemlja za članstvo u EU. To uključuje i važnost podsticanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa na temelju međusobnog poštovanja“, ističe Bilčik.

Ovaj pristup, kako dodaje, pruža najbolju osnovu za značajan evropski napredak u regiji i Crnoj Gori. 

„Ponavljao sam to više puta i reći ću sada - Crna Gora ima potpunu priliku da odluči o vlastitoj budućnosti na temelju svojeg političkog predstavljanja. Nijedan vanjski uticaj ne bi trebao odlučujuće da utiče na odluke u Crnoj Gori. Budućnost Crne Gore jeste i trebala bi biti u rukama političkih snaga unutar zemlje. To je put naprijed i nadam se da će Crna Gora iskoristiti ovu priliku i pokazati liderstvo ne samo u regiji Zapadnog Balkana, već i u procesu proširenja u cjelini. To bi bio značajan podsticaj kako bi Crna Gora napredovala i završila pristupne pregovore u narednim godinama“, napominje Bilčik. 

Poručuje da bi za sve uključene u proces proširenja kako na Zapadnom Balkanu tako i u istočnom susjedstvu, to bila vrlo ohrabrujuća vijest.

Zapadni Balkan treba da napreduje, a ne da se zadržava na tragičnoj prošlosti

Osvrnuo se i na situaciju u Ukrajini, naglasivši da je važno da EU nastavi da slušama Zelenskog i ljude iz Ukrajine.

„Oni se ne bore samo za svoju budućnost, već i za našu budućnost širom Evrope, uključujući značajnu budućnost svih proevropskih snaga na Zapadnom Balkanu. Ukrajina zahtijeva punu solidarnost i nastavljamo pažljivo da slušamo predsjednika Zelenskog. Međutim, dozvolite mi da vas uvjerim da pridajemo potpunu pažnju ne samo onome što se događa u istočnom susjedstvu Evropske unije, već i širom Zapadnog Balkana. Svjesni smo hibridnih prijetnji i pokušaja trećih zemalja, posebno Rusije, ali i Kine, da podrivaju potencijal za evropsku budućnost u regiji“, navodi Bilčik.

Sagovornik Analitike ističe da kao što su spremni djelovati solidarno s Ukrajinom, takođe su potpuno solidarni sa svim proevropskim snagama u regiji Zapadnog Balkana. 

„Kada se prisjećamo tragedija 1990-ih, odlučni smo da osiguramo da regija napreduje, umjesto da se zadržava na tragičnoj prošlosti. U tom smislu, vjerujem da Crna Gora može biti primjer. Uspješno pristupanje Crne Gore EU u narednim godinama bio bi najbolji odgovor na riječi predsjednika Zelenskog, ali i na sve one koji se brinu o preuzimanju regije od strane konfliktnih i neevropskih sila. Ne možemo i nećemo to dopustiti“, zaključuje Bilčik.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Ko ovom amateru šta vjeruje kad se prosuo oko izbora u Srbiji?

Sve vi cvjetalo

Ko se nada u "zapadne patrnere" neka se sjeti kako su nam drzavu uzeli 1918 potezom olovke. Podrzali su nas samo kad im je odgovaralo da Milosevica skinu. Zabolje njih za CG. Tako da moji tastatura Crnogorci, demokratski na ulicu, iskazimo protest protiv fasizacije CG.

Tara

Gospodine ..Bilcik..imate pravo..imate moj glas..CG..vladaju fasisti..sve je receno..CG i njen Ustav-zakon se ne postuje..Oni se izrugavaju..a u tom poslu ih podrzavaju albanci..a mozda ce i jos neke manjine..uci u ovaj nesojski..antidrzavni posao..Nasa drzava..se nalazi u opasnosti..