13 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

Politika

Comments 0

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

Autor: Antena M

  • Viber

Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i osigura da Crna Gora bude 28. država članica EU, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji boravi u posjeti Podgorici.

Komesar Varhelji je kazao, kako navode u saopštenju iz Ministarstva evropskih poslova, da naimenovanja u provosuđu potvrđuju da u Crnoj Gori, nakon dužeg perioda, postoje konstruktivan dijalog i uspješna saradnja između Vlade i Skupštine, koja rezultatima potvrđuje jasnu opredijeljenost ka članstvu u EU.

„Raduju nas pomaci u oblasti vladavine prava. Očekujemo nove rezultate i ubrzan napredak prema članstvu u EU. Želimo da Crna Gora ponovo bude izvoznik dobrih vijesti i pozitivan primjer sa Zapadnog Balkana. Evropska komisija će vam na tom putu pomoći“, kazao je Varhelji. 

Ministarka Gorčević je, dodaju, predstavila plan Vlade da do ljeta, kroz intenziviranje reformi, ispuni privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, što će otvoriti vrata ulasku u novu fazu pregovaračkog procesa koja podrazumijeva privremeno zatvaranje svih poglavlja.

Ona je, kako navode iz tog vladinog resora, upoznala komesara sa pripremom dinamičkih planova za poglavlja 23 i 24, odnosno obavezama i rokovim koji su pred Crnom Gorom istakavši očekivanje da će novi rezultati otvoriti vrata posljednjoj fazi pristupnih pregovora.

„Ova Vlada je odlučna da, zajedno sa druge dvije grane vlasti, u kratkom vremenskom periodu isporuči potrebne rezultate i osigura Crnoj Gori ubrzan napredak prema članstvu. Zahvalni smo Evropskoj komisiji i državama članicama na podršci koju nam pružaju, i odlučni da iskoristimo aktuelni momenat za ubrzanje pregovaračkog procesa. Cilj nam je da, do kraja mandata ove Vlade, transformišemo Crnu Goru, osiguramo vladavinu prava, uvedemo evropske standarde u svim oblastima i omogućimo našim građanima evropski kvalitet života“, kazala je Gorčević.

Sagovornici su se, navode u saopštenju, saglasili da je važno da sistem funkcioniše i da se poveća povjerenje u pravosuđe.

Iz Ministarstva evropskih poslova kažu da su sagovornici ocijenili da je pred Crnom Gorom period intenzivnih reformi i saglasili se da će sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan biti značajna podrška ispunjenju obaveza i približavanju standardima i kvalitetu života u EU.

Takođe su razmijenili mišljenja u vezi sa kandidovanjem velikih infrastrukturnih projekata za WBIF i drugoj fazi paketa energetske podrške.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR