16 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krapović: Zemlje Zapadnog Balkana moraju imati svoje mjesto u evropskim strukturama

Politika

Comments 0

Krapović: Zemlje Zapadnog Balkana moraju imati svoje mjesto u evropskim strukturama

Autor: Antena M

  • Viber

Zemlje regiona moraju imati svoje mjesto u evropskim strukturama, kazao je ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović na sastanku ministara odbrane država članica i posmatrača inicijative Odbrambena saradnja država Srednje Evrope i Zapadnog Balkana (CEDC+WB) u Budimpešti.

Ministri odbrane, kako je saopšteno iz resora, su razgovarali o uticaju izmijenjene bezbjednosne situacije na region Zapadnog Balkana, kao i na Evropu u cjelini, te razmijenili informacije o učešću u programskim aktivnostima Inicijative tokom 2024. godine, kao i mišljenja u vezi evropske i evroatlantske perspektive regiona.

“Uz zaključak da Zapadni Balkan ostaje visoko na listi prioriteta Inicijative, potvrđena je podrška nastavku procesa integracija država regiona u evropske i evroatlantske strukture”, kazali su iz MoD.

Krapović je istakao značaj te podrške, posebno imajući u vidu izmijenjenu bezbjednosnu situaciju u Evropi.

“Zemlje regiona moraju imati svoje mjesto u evropskim strukturama”, kazao je ministar te dodao da će evropska bezbjednosna arhitektura do tada biti nekompletna. Poručio je i da će Ministarstvo odbrane Crne Gore aktivno učestvovati u projektima i aktivnostima CEDC+WB inicijative.

Iz MoD su naveli da od osnivanja 2010. godine, Inicijativa CEDC+WB funkcioniše kao istaknuti forum za razmjenu iskustava u domenu globalne bezbjednosti i kao platforma za razmatranje modaliteta unaprjeđivanja odbrambene saradnje na regionalnom i bilateralnom nivou. Inicijativa okuplja Austriju, Češku, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju i Slovačku, dok Poljska ima status posmatrača, a u proširenom (CEDC+WB) sastavu učestvuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

U saopštenju za medije se navodi da na marginama sastanka Inicijative, Krapović se sastao sa ministarkom odbrane Austrije, Klaudijom Taner.

Konstatovana je, dodaje se, odlična odbrambena saradnja dvije zemlje, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru regionalnih inicijativa.

Krapović je istakao značaj podrške Oružanih snaga Republike Austrije razvoju sposobnosti Vojske Crne Gore, posebno u pogledu planinskog ratovanja, kao i potrage i spašavanja iz vazduha.

“Posebno je naglasio važnost inicijativa koje doprinose jačanju regionalnog povjerenja i saradnje”, dodaju iz Mod.

Ministar Krapović je izrazio zadovoljstvo podrškom koju Austrija pruža u pogledu formiranja Bezbjednosnog i odbrambenog koledža Zapadnog Balkana u Crnoj Gori, ističući značaj spremnosti ministarke odbrane Austrije da, zajedno sa svojim mađarskim kolegom, krajem maja uruči Non-paper u vezi sa ovim projektom nadležnima u Evropskoj uniji.”

Navodi se da ministar danas u glavnom gradu Mađarske učestvuje na konferenciji „Budimpeštanski bezbjednosni dijalog”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR