24 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ambasador Rusije u UN optužio predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Bećirovića da potkopava Ustav

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 1

Ambasador Rusije u UN optužio predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Bećirovića da potkopava Ustav

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama (UN) Vasilij Nebenzja je na današnjoj redovnoj polugodišnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti o stanju u BIH optužio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da „potkopava Ustav BiH“.


On je rekao da današnji govor Bećirovića nije usaglašen u Predsjedništvu BiH i da se takvo djelovanje ponavlja suprotno ustavnom poretku BiH.

Nebenzja je u debati o stanju u BiH upozorio da „potkopavanje Dejtonskog sporazuma“ može dovesti do „novog krvavog sukoba koji ugrožava stabilnost države“.

„Ovdje pokušavaju da sprovedu zapadnjačke ideje unutar te države. Pozivamo izabrane predstavnike BiH da rade u interesu te države. U isto vrijeme izabrani predstavici (RS) i članovi njihovih porodica su pod sankcijama (SAD), čime se stvara kriza. RS nije srećna zbog toga, kao ni njihovo stanovništvo“ – rekao je on.

Ruski ambasador je ocijenio da su zvaničnici RS optuženi da djeluju separatistički i da „neki srpski narod smatraju genocidnim“.

„Niko ne treba da bude zaluđen zapadnjačkom retorikom“ – kazao je Nebenzja.

Rekao je da treba pažljivo pročitati i izveštaj Vlade RS upućen Savjetu bezbjednosti UN o situaciji u BiH, da bi se sagledala cijela slika.

„Vidimo pokušaje velikih država da se uništi sve što se izgradilo prethodnih godia. Preduzima se sve da se od BiH napravi kolonijalna zajednica“ – ocijenio je Nebenzja.

On je osporio legitimitet visokog predstavnika Kristijana Šmita, navodeći da on nema podršku ni među svim konstitutivnim narodima u BiH.

„Njegovo (Šmitovo) nezakonito djelovanje utiče na pogoršanje odnosa u BiH. Ne bi smio da sjedi ovdje, diskredituje ovo tijelo. On stvari predstavlja na subjektivan način“ – kazao je Nebenzja.

Ruski ambasasdor je rekao da se „nada se da će ovaj Savjet brzo donijeti odluku da zatvori Kancelariju visokog predstavnika (OHR), posebno jer je ona u državi koja želi da bude članica EU“.

Dodao je da je Rusija „razočarana i izvještajem Misije EUFOR-a Alteae“ o BiH, ocijenivši da je taj izvještaj pristrasan.


Govoreći o najavljenoj rezoluciji Generalne skupštine UN o Srebrenici, Nebenzja je rekao da je inicijativa za to pokrenuta iz BiH bez odluke Predsjedništva BiH što je u suprotnosti sa Ustavom BiH.

„Njemačka i drugi su kosponzori rezolucije“ čiji „tekst je pretnja miru i stabilnosti. Njemačka je advokat žrtava genocida u Srebrenici, a oni su to počinili dva puta u 20. veku“ – kazao je ruski ambasador.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Berza

Po ovom sto govori Ruski prestavnok svi lazu i svi su protiv BiH osim Dodika,Cvijanovic,Vicic oni su za celovitu Bosnu i Hercegovinu. Stvarno imaju debeo obraz i Ruski a i Srpski prestavnici u UN.