23 °

max 36 ° / min 22 °

Ponedjeljak

22.07.

36° / 22°

Utorak

23.07.

37° / 23°

Srijeda

24.07.

37° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 21°

Petak

26.07.

34° / 20°

Subota

27.07.

37° / 20°

Nedjelja

28.07.

39° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zenović: Među državama članicama EU postoji konsenzus da Crna Gora dobije IBAR

Politika

Comments 3

Zenović: Među državama članicama EU postoji konsenzus da Crna Gora dobije IBAR

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora je uradila sve da ispuni uslove potrebne za dobijanje IBAR-a, a prema našim saznanjima, za davanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila postoji i konsenzus među državama članicama Evropske unije, ocijenio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

“Usvajanjem važnih IBAR zakona, zakona koji se odnose na pravosuđe, medije, borbu i prevenciju korupcije i druge važne oblasti, Crna Gora je ispunila sve što je od nje zahtijevano u ovom složenom procesu, ostavivši male segmente određenih mjerila neadresiranim u ovom trenutku, ali izrađujući vrlo jasne mape puta kako i da u tim segmentima ostvari kompletan uspjeh”, rekao je Zenović.

On je podsjetio da je otvaranjem poglavlja 23 i 24, Crna Gora dobila 83 privremena mjerila koja je bilo potrebno da ispuni, a prema Novoj metodologiji usvojenoj 2020. godine ne može se zatvoriti ni jedno poglavlje prije nego što se ispune privremena mjerila u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava.

“U periodu koji je iza nas, crnogorske institucije uspjele su da odgovore upravo ovim zahtjevima i da ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, posebno u vrlo intenzivnom periodu u zadnjih šest mjeseci, u kojem je između Evropske komisije i crnogorskih institucija vođen intenzivan dijalog, a sve sa ciljem da se odgovori i na preostala neispunjena mjerila”, kazao je Zenović.

U periodu koji je pred nama, rekao je Zenović, očekuje nas intenzivan dijalog između Evropske komisije, koja priprema Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlje 23 i poglavlje 24 (tzv. dva IBAR-a). Predlog tog dokumenta biće upućen organima Savjeta Evropske unije.

Glavni pregovarač je pojasnio da prvo dokument razmatra Radna grupa za proširenje Savjeta EU (COELA). Nakon nekoliko sastanaka ovog tijela, dokument ide na razmatranje Odboru stalnih predstavnika vlada država članica Europske unije (COREPER), tijelu koje priprema sastanke Savjeta EU.

“Kada oba ova tijela daju svoj pozitivan predlog državama članicama, tada se može obznaniti da će Crna Gora u okviru Međuvladine konferencije dobiti pozitivan IBAR za poglavlje 23 i pozitivan IBAR za poglavlje 24”, rekao je Zenović.

On je dodao da mi u ovom trenutku znamo da, budući da je Crna Gora uradila sve što je političkom voljom bilo moguće uraditi, postoji konsenzus i među državama članicama oko toga da Crna Gora treba da dobije pozitivan IBAR za poglavlje 23 i poglavlje 24 i tako otključa pregovarački proces.

“Očekujemo da će u okviru belgijskog predsjedavanja biti organizovana upravo u danima pred nama Međuvladina konferencija i da će na njoj Crna Gora dobiti pozitivan izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlje 23 i 24”, kazao je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka

Prazna priča nevidljivog pregovarača koji je u medjuvrrmenu “aplicirao”za drugi posao,predsjednika opstine Budva,doživio debakl i sad opet kao on je pregovarač za EU.Nadajmo se da zbog lažnih predstavljanja uradjenog,pogrešnih rjesenja, nepoštovanja ljudskih prava,revanšizma , nećemo dozivjeti i debakl za nastavak puta u evropske institucije dje vladaju zakoni.Ako zazmure na katastrofalnu situaciju na svim poljima u državi,onda nam svaka čast.

Katunjanin

Ma koje je to uslove Crna Gora Ispunila .Pohapsili ste toliko zvucnih imena a dokaza ni u tragovima. Sto nijeste barem to promijesali malo pa pohapsili dvije tri radnice iz Volija ili bar jednog iz gradske cistoce da to djeluje uvjerljivije.Mozete vi da folirate EU ,ali gradjani su ti koji se pitaju

Pivljanin

Jesili siguran gospodine ? A šta će reći Hrvacka poslije vaše podrške o rezoluviji Jasenovac ,stvarno mislite da su svi kratke pameti i da vi i vaši koalicioni partneri možete da ih vučete za nos plus događanja oko spomen ploče u Morinju .