22 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bečić i Abazović se sastali sa delegacijom EP

Politika

Comments 0

Bečić i Abazović se sastali sa delegacijom EP

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Predsjednici Demokrata i Građanskog pokreta URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, sastali su se danas u sjedištu Delegacije EU u Podgorici sa sedamnaestočlanom delegacijom Evropskog parlamenta, koju je predvodio Petar Kurumbašev, inače kopredsjedavajući Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije (POSP), saopšteno je iz te dvije stranke.

Lideri Demokrata i URA-e sastanak su, kako kažu, ocijenili sadržajnim i konstruktivnim, jer su u okviru njega delegaciju EP upoznali sa detaljima Plana izbornih reformi i svim onim sa čim oni nijesu bili upoznati. Bečić i Abazović, u razgovoru sa uvaženim međunarodnim partnerima, još jednom su istakli važnost Plana izbornih i drugih reformi za nastavak političkih procesa u Crnoj Gori i prevazilaženje stanja u kojem se nalazi Crna Gora.

"Nema dileme da je Plan izbornih i drugih reformi koji su predložile Demokrate i URA, a koji su snažno podržali komesar Han, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini, Delegacija EU u Podgorici, institucije EU u Podgorici i Briselu putokaz za prevazilaženje složenog, institucionalnog i političkog stanja u kojem se nalazi Crna Gora", rekao je Bečić.

Lider URA-e, Dritan Abazović, izrazio je optimizam po pitanju realizacije Plana, rekavši da on treba da zaživi u "ad hoc" parlamentarnom tijelu, uskoro, ukoliko ne bude većih opstrukcija.

"Predsjednik Demokrata istakao je da su Demokrate i URA učinile sve što je bilo do njih i u formalnoj ravni, da rad parlamentarnog "ad hoc" odbora, koji bi se bavio pitanjima koja su definisana Planom počne što prije sa radom, na način što su pravovremeno, nakon prezentacije Plana i sastanka u Briselu na kojem je Plan zavrijedio podršku Evropske unije, predsjedniku Skupštine uputili i sve potrebne akte u dijelu radne verzije, kako bi se čim prije stvorile formalne pretpostavke da odbor počne da radi.

Prema mišljenju Abazovića, posebnu važnost ima činjenica da je EU konačno prepoznala da u Crnoj Gori postoji jasna, proevropska, građanska alternativa vlastima, a traženje novog partnera, traženje nekoga ko može da ispunjava evropsku agendu jeste nasušna potreba ovoga društva. Abazović je dodao da u ova dva politička subjekta misle da je danas stavljen još jedan pečat nakon vrlo uspjele posjete Briselu, da je Delegacija POSP-a htjela da se sastane s predstavnicima URA-e i Demokrata da bi na taj način dodatno približili stavove koji su važni u ispunjenju onoga što je zacrtani plan koji je predstavljen i komesaru Hanu", navodi se u saopštenju.

Bečić je, kako dodaju, naglasio da Demokrate i URA, za razliku od Đukanovića, koji šalje evroskeptične poruke i osjeća veliki strah od finiša evropskog puta, jer su Poglavlja 23, 24 i 27 njegova omča o vratu, smatraju da je implementacija Plana u cilju i interesu svih činilaca društva koji žele dobro Crnoj Gori i evropskim integracijama.

O značaju Plana izbornih reformi za evrointegracijske procese Crne Gore, govorio je i predsjednik GP URA, Dritan Abazović, koji je izjavio da je situacija jasna, da se Crna Gora nalazi pred izborom između dva puta: puta evropske perspektive, evropskih mogućnosti, visokog životnog standarda i puta daljnjeg urušavanja svih institucija sistema, daljnjeg tjeranja čitavog sistema u potpunu privatizaciju, u potpunu kontrolu od strane grupice ljudi ili jednog čovjeka, daljnjeg okretanja ka nečemu što nisu evropske vrijednosti i propadanje u dalju autokratiju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR