11 °

max 11 ° / min 4 °

Petak

28.02.

11° / 4°

Subota

29.02.

12° / 1°

Nedjelja

01.03.

12° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 10°

Utorak

03.03.

14° / 11°

Srijeda

04.03.

13° / 11°

Četvrtak

05.03.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vozač Tesle aktivirao autopilot, pa prespavao narednih 50 km

Izvor: Foto: Screenshot

Auto

Tag Video
Comments 0

Izvor: B92

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Vozač Tesle aktivirao autopilot, pa prespavao narednih 50 km

Sve više novih modela opremljeno je sistemima za poluautonomnu vožnju, a Tesla je jedan od proizvođača koji su najdalje odmakli na polju tehnologija “automobila bez vozača”.

Ipak, nijedan model, uključujući i Tesline, u ovom trenutku nije u stanju da se kreće u potpunosti bez nadzora vozača, što znači da osoba za volanom uvijek mora da bude na oprezu i da drži ruke na upravljaču kako bi u svakom trenutku bila spremna da preuzme kontrolu nad vozilom.

Iako su vlasnici Tesla automobila upoznati sa ovim činjenicama, mnogi od njih previše se oslanjaju na samovozeće tehnologije rizikujući tako svoje i živote drugih učlesnika u saobraćaju.

Najnoviji primjer takvog neodgovornog ponašanja zabilježen je u Kaliforniji, kada je vozač jednog Modela 3 snimljen kako spava za volanom, dok njegov Tesla u autonomnom režimu vožnje juri autoputem brzinom od oko 105 km/h.

Vozač drugog automobila koji je snimio ove kadrove i koji je slučaj prijavio policiji, navodi da je nakon toga pratio Model 3 narednih 30-ak milja (oko 50 km) i da je vozač Tesle sve to vrijeme i dalje spavao. Takođe je primijetio da ima nešto vezano oko upravljača kako se sistem autopilota automobila ne bi isključio tokom vožnje.

Naime, Tesla je predvidio da - preventive radi - vozač mora sve vrijeme da ovlaš drži ruke na volanu, inače se ovaj sistem automatski isključuje.

Ovo nije prvi slučaj da je kamera snimila nekog vozača Tesle kako drijema tokom vožnje autoputem. Slični incidenti zabilježeni su u Kaliforniji prošle godine u junu i novembru, a u jednom od tih slučajeva za volanom je bila osoba koja je zaposlena u kompaniji Tesla.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR