14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rols-Rojs predstavio Spektru, svoj prvi električni ultra luksuzni model

Izvor: screenshot/youtube

Auto

Tag Video
Comments 0

Rols-Rojs predstavio Spektru, svoj prvi električni ultra luksuzni model

Izvor: klix.ba

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Rols-Rojs je u julu prošle godine saopštio da je razvoj prvog električnog modela ove kompanije stigao do 40 odsto, a sada je došlo vrijeme da napokon vidimo gotov proizvod, luksuzni automobil kojim poznati brend započinje svoju potpuno električnu eru.

Napredak tehnologije električnih automobila je omogućio Rols-Rojsu da usvoji električni pogon za Spektre jer konačno postoji standard koji može "ponuditi legendarno Rols-Rojs iskustvo" te ga čak i unaprijediti. Misija kompanije je da postane potpuno električni proizvođač do kraja decenije , a smatra se da trenutni obrtni moment, tihi rad i "osjećaj neprimjetne brzine" savršeno odgovara vrlinama koje gaji Rols-Rojs.

Iz kompanije kažu da je Spektru kreirao jedan potpuno novi automobilski segment koji nazivaju "ultraluksuzni električni super kupe segment". Zapravo, premium električno vozilo će biti pozicionirano kao duhovni nasljednik Fantom Kupea u ponudi te će efikasno preuzeti njegovu ulogu.

Što se tiče dizajna, Spektra ne izgleda dramatično drugačije u odnosu na druge RR modele, ali posjeduje najširu prednju rešetku koja je ikad postavljena na jedan Rolsov automobil u fabrici. Ona je blago osvjetljena s 22 LED diode, a iznad nje je aerodinamički optimizirana figurica Spirit of Ekstazi. Govoreći o aerodinamici, Spektre je Rolsov najaerodinamičniji model u istoriji s koeficijentom otpora zraka koji iznosi 0,25.

Unutrašnjost Spektre je tehnološki najnaprednija kabina koju je dobio jedan RR model. Kao opcija se ističe Starlajt Dors funkcija koja podrazumijeva 4.796 osvijetljenih tačaka u unutrašnjosti i to ne računajući strop. Osim toga, Spektre je dobio i potpuno nova sjediša inspirisana britanskim krojem.

Električni model je baziran na Arhitektur of Luksuri platformi, a njegove finalne specifikacije tek će biti objavljene. Preliminarni podaci govore da isporučuje 577 KS i 900 Nm trenutnog obrtnog momenta, dok domet prema EPA ciklusu iznosi 418 km s jednim punjenjem baterije, Za ubrzanje od 0 do 100 km/h je potrebno manje od 5 sekundi.

Ove brojke su već impresivne, no Spekctre nije fokusira na performanse i efikasnost, nego na pružanje najluksuznijeg iskustva vožnje. Novi Planar ovjes sigurno pomaže u tom cilju, a jedna od njegovih mogućnosti je da omogući svakom točku da djeluje nezavisno i pruži maksimalnu udobnost čak i na lošijim putevima.

Isporuke Spektre kupcima se očekuju u četvrtom kvartalu 2023. narudžbe se već primaju, a cijena nije javno objavljena. Inače, Spektra će biti pozicioniran između modela Kulinan i Fantom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR