16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovo su tri uobičajene greške pri kuvanju kojim povećavate toksičnost hrane

Izvor: EPA

Dom i porodica

Comments 0

Ovo su tri uobičajene greške pri kuvanju kojim povećavate toksičnost hrane

Izvor: N1

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Možda jeste savršen kuvar, ali svejedno možete u kuhinji da pravite stalno jedne te iste greške a da toga nijeste ni svjesni. Evo nekoliko savjeta kako da ih izbjegnete...

1. Zagorela hrana

Sirova i slabo kuvana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na veoma visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se stvaraju hemikalije koje mogu prouzrokovati nastanak raka i uticati na promjenu u DNA što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

2. Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju pretnja od unosa viška neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na primjer krompir, prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je hemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi hemikalijama. Nastaje i kada se prži određena hrana, poput one koja sadrži skrob.

3. Zagrijavate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za kulinarstvo tvrdi da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za naše srce ako se zagrijava na veoma visokoj temperaturi, ali poručuju da ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrijavanja. Nutricionistkinja Bridžit Benet kaže da se maslinovo ulje, tokom zagrijavanja "raspada" i da veliki broj važnih supstanci, poput omega – 3 masne kisjeline i antioksidansa, propada u procesu.

Ali, ne odbacujte odmah ova ulja jer ih možete koristiti za pripremu salata ili namaza. Pronađite ukusan način kako da ga uvrstite u ishranu, ali ga ne morate zagrijavati na visokim temperaturama, piše Ordinacija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR