10 °

max 13 ° / min 10 °

Utorak

13.04.

13° / 10°

Srijeda

14.04.

12° / 9°

Četvrtak

15.04.

15° / 7°

Petak

16.04.

17° / 5°

Subota

17.04.

14° / 8°

Nedjelja

18.04.

16° / 9°

Ponedjeljak

19.04.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naučnik razvio tehnologiju skeniranja mrežnjače za rano otkrivanje autizma

Dom i porodica

Comments 0

Naučnik razvio tehnologiju skeniranja mrežnjače za rano otkrivanje autizma

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Hongkonški naučnik razvio je tehnologiju skeniranja mrežnjače kod djece stare najmanje šest godina koja bi mogla da omogući rano otkrivanje autizma ili rizik od razvoja te bolesti i nada se da će do kraja godine uspjeti da razvije i komercijalni uređaj.

Skeniranjem mrežnjače može se značajno doprinijeti ranom otkrivanju autizma i ishodu liječenja djece, rekao je Beni Zi, profesor na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu.

„Važno je rano započeti sa intervencijom jer djeca još rastu i razvijaju se, što znači i da su izgledi za uspjeh veći“, rekao je Zi.

Njegova metoda koristi kameru visoke rezolucije sa novim kompjuterskim programom koji analizira kombinaciju faktora, uključujući slojeve vlakana, kao i krvne sudove u oku.

Tehnologija se može koristiti za otkrivanje i prepoznavanje djece koja su podložna razvoju autizma, kako bi se što prije uključila u programe liječenja, pojasnio je Zi.

U sklopu korišćenja nove tehnologije testirano je sedamdesetoro djece, od kojih je 46 već imalo dijagnozu autizma, a u kontrolnoj grupi je bilo 24 djece.

Zijevom tehnologijom uspjeli su da otkriju djecu s autizmom u čak 95,7 odsto slučajeva. Prosječna starost testirane djece bila je 13 godina, a najmlađa učesnica studije imala je šest godina.

Stručnjaci za autizam pozdravili su njegova otkrića, ali kažu da i dalje postoji velika stigma kada je u pitanju ova bolest, jer mnogi roditelji nerado prihvataju činjenicu da njihovo dijete boluje od autizma, čak i kada za to postoje vrlo jasni signali.

„Mnogi roditelji u početku poriču postojanje autizma kod svojeg djeteta“, rekao je dr Kaleb Najt, koji vodi privatni centar za terapiju autistične djece.

„Kada bi postojao medicinski test ili biološki marker poput ovog, to bi roditeljima moglo da olakša prihvatanje dijagnoze autizma, pa bi dijete brže dobilo medicinsku pomoć“.

Rezultati njegovog otkrića objavljeni su u stručnom medicinskom časopisu „EClinicalMedicine“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR