14 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koja hrana uzrokuje hrkanje?

Dom i porodica

Comments 0

Koja hrana uzrokuje hrkanje?

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Pretjeran unos soli dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu, zbog čega, kada ležimo ili spavamo dolazi do sužavanja disajnih puteva i otežanog disanja, pa samim tim i do hrkanja, pišu “Večernje novosti”.

Ako se noću često budite zbog hrkanja, manje solite hranu, savjetuju naučnici klinike Porto Alegre u Brazilu. Po njihovom mišljenju pretjeran unos soli dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu, zbog čega, kada ležimo ili spavamo dolazi do sužavanja disajnih puteva i otežanog disanja, pa samim tim i do hrkanja.

Do ovog zaključka su došli u istraživanju u kojem je jedna grupa ispitanika svakodnevno pila diuretičke ljekove i poštovala režim ishrane sa smanjenim unosom soli, dok druga nije. Medikamenti za izbacivanje tečnosti i propisani režim ishrane su uvedeni da bi se smanjio nivo soli u organizmu i izbacio višak vode.

Tom prilikom su ustanovili da se izuzetno opasna apnea u kojoj prestaje disanje javlja zbog dnevnog umora, hipertenzije, srčanih problema, ali i dužine vrata! Što je vrat duži rizik za nastanak ovog neprijatnog stanja je veći, ističu brazilski stručnjaci, uz napomenu da treba obratiti pažnju i na gojaznost, alkoholizam, pušenje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR