Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"I dišu i mirišu" - prve organske naočare od taloga kafe

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: nationalgeographic.rs

"I dišu i mirišu" - prve organske naočare od taloga kafe

Na kafu s prijateljima odnedavno možete otići s novim modnim dodatkom - prvim organskim sunčanim naočarima izrađenim od taloga kafe koje je dizajnirao ukrajinski brend OCHIS.

Uz to, ove eko-frendli naočare modernog dizajna i mirišu na kafu.

Na zamisao o jedinstvenom tipu naočara došao je izvršni direktor kompanije OCHIS Coffee Maksim Havrilenko koji je najprije eksperimentisao s raznim biljem poput nane, peršuna i kardamoma, da bi na kraju otkrio idealan prirodni materijal u talogu kafe, piše Hina.

Zelena industrija već ga koristi za proizvodnju namještaja, šoljica, boja i biogoriva, ali Havrilenko je odvažno krenuo u izradu sunčanih naočara koje mirišu na svježe napravljenu šoljicu kafe.

"Prije svega, kafa je crne boje, dakle, imate najčešću klasičnu boju sunčanih naočara koja ide na sve odjevne kombinacije. Potom, u svijetu postoje milioni tona taloga crne kafe koji se mogu iskoristiti u proizvodnji", rekao je Havrilenko agenciji Rojters.

Ekološke sunčane naočari ukrajinskog brenda izrađene su od kafe i lana, a lijepljene su prirodnim biljnim polimerima pa im je prednost i to što su biorazgradive i nakon 10 godina mogu se iskoristiti kao đubrivo.

Stakla nisu biorazgradiva, ali se mogu u potpunosti reciklirati, kazao je Havrilenko.

Ostavi komentar

0/300