16 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

27.05.

23° / 13°

Četvrtak

28.05.

25° / 12°

Petak

29.05.

23° / 14°

Subota

30.05.

21° / 14°

Nedjelja

31.05.

19° / 15°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Starenje nije "najveći krivac" za sijedu kosu

Izvor: Wikipedia

Mozaik

Comments 0

Izvor: N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Starenje nije "najveći krivac" za sijedu kosu

Većina ljudi dobije sijede već oko 30. godine života, a do 50. i polovina glave može biti prekrivena sijedim vlasima. Uzročnici ove pojave su mnogobrojni - od starenja, nasljednih faktora, preko stresa do raznih zdravstvenih problema.

Naučnici su otkrili da za sijedu kosu nije najveći krivac samo starenje, već previše stresa, koji na ovu pojavu utiče indirektno. Ćelije zadužene za proizvodnju pigmenta, koji daje boju kosi, nestaju kada je tijelo previše izloženo djelovanju kortizola, hormona stresa, pokazalo je istraživanje.  

Tako je upravo dokazano da se boja dlake gubi onoga trenutka kada ste najviše izloženi stresu. Kada folikul dlake jednom prestane da proizvodi pigmentne ćelije koje stvaraju melanin, kosa ostaje trajno sijeda, jer ne postoji mogućnost regeneracije tih ćelija.  

Sijeda kosa u ranijoj dobi, oko 20. može da ukaže na zdravstvene probleme kao što su:  

Neurofibromatoza 

Ova bolest je poznata i kao Reklinghausenova bolest i spade u grupu nasljednih bolesti koja izaziva rast tumora duž nerava i nenormalni razvoj kostiju i kože.  

Tuberozna skleroza  

Neuobičajeno, nasljedno stanje koje izaziva benigne tumore u više organa, uključujući mozak, srce, bubrege, oči, pluća i kožu.  

Bolesti štitaste žlezde  

Poremećaj funkcije štitaste žlezde može da se manifestuje i kao vitiligo. To je autoimuna bolest koja dovodi do toga da se melanociti, ćelije u osnovi folikula dlake koje proizvode pigment, izgube ili budu uništene. Uzrok tome može biti slabljenje imunološkog sistema kada on napada vlasište, a ne samu infekciju.  

Neka istraživanja povezuju prerano dobijanje sijedih sa bolestima srca i gubitkom koštane mase. Pušenje cigareta takođe može dovesti do preranog dobijanja sijedih.  

Ishrana se može smatrati uzročnikom nastanka sijedih i povezuje se sa nedostatkom vitamina B12 u tijelu. Konzumiranje ribe kao što su losos, sardine i tuna, povećana konzumacija mliječnih proizvoda, ali i mesa kao što su govedina i jagnjetina stvaraju pomenuti vitamin, a korisne su i iznutrice, pogotovo životinjska jetra.  

Čupanje sijedih dlaka nije preporučljivo. Nije u pitanju vjerovanje da će vam izrasti umjesto te jedne, dvije ili tri nove, već se folikul dlake može oštetiti i dlaka više neće rasti. To može da dovede do znatnog prorjeđivanja kose. A i tako samo odlažete nešto do čega će neminovno doći.

Kako se na ovu pojavu ne može stopostotno uticati, jedino što preostaje je da jednostavno prihvatite činjenicu da sijedite. Ono što je najvažnije, ukoliko je ova pojava povezana za nekim zdravstvenim problemom, da to na vrijeme ustanovite, kako bi preduprijedili ozbilljne komplikacije.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR