16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ova biljka je na jako lošem glasu, a zapravo bi u sebi mogla da krije lijek za brojne bolesti

Mozaik

Tag Gallery
Comments 0

Ova biljka je na jako lošem glasu, a zapravo bi u sebi mogla da krije lijek za brojne bolesti

Autor: Antena M

  • Viber

Kada pomislimo na ljekovito bilje, uvijek nam prvo padnu na pamet razne čajne mješavine i melemi koje možemo pronaći u biljnim apotekama ili kod licenciranih travara, a čak i kad znamo da se mnogi klasični ljekovi prave od supstanci dobijenih iz biljaka, obično zamišljamo da se za te namjene koriste bijela vrba, menta, kamilica, sljez, ehinaceja, gingko biloba...

Ipak, postoje i one biljke za koje se do sada čvrsto vjerovalo da, zbog svog sastava, nikako ne mogu biti dobre za ljudsko zdravlje. Jedna od takvih biljaka je duvan, koja u sebi sadrži visoku koncentraciju nikotina – adiktivnog alkaloida zbog kojeg mnogi ne ostavljaju pušenje.

Međutim, kako piše Blic, sve više naučnih studija pokazuje da se nikotin već decenijama potpuno nezasluženo nalazi na stubu srama i stručnjaci tvrde da mu se nepravedno pripisuju negativna svojstva koja uopšte nemaju uporište u stvarnosti.

Za početak, uvreženo mišljenje je da je nikotin isključivo sastojak duvana, tako da mnogi ni ne znaju da ga u znatnoj mjeri ima u mnogim drugim biljkama, pa čak i namirnicama koje su redovan gost na našoj trpezi – krompir, ljute papričice, plavi patlidžan, paradajz, karfiol, godži-bobice, crni čaj…

S druge strane, istina jeste da nikotin izaziva zavisnost, kao i da nije u pitanju supstanca bez rizika. Zato se njegova upotreba, ni u kojem obliku, nikako ne preporučuje trudnicama, dojiljama, osobama sa kardiovaskularnim poteškoćama, onima koji imaju visok krvni pritisak ili dijabetes.

No, naučnici tvrde da je zabluda da je nikotin primarni izazivač takozvanih “pušačkih bolesti”, kao i to da on sam po sebi izaziva maligna oboljenja i ima toliko negativne posljedice po zdravlje.

Stvar je u tome da konzumacijom klasičnih cigareta dolazi do sagorijevanja duvana, čime se u vazduh – a posljedično i naša pluća i disajne organe ljudi oko nas – oslobađa na hiljade štetnih supstanci po zdravlje, od čega ih je njih oko stotinu kancerogeno.

- Katran, ugljen monoksid i ostali toksini i kancerogene supstance u duvanskom dimu, a ne nikotin, uzrokuju bolest i smrt – reči su En Meknil, profesorke iz oblasti liječenja zavisnosti od duvana u Institutu psihijatrije, psihologije i neuronauke na Kings koledžu u Londonu, koja je posvetila svoju karijeru istraživanju načina za pomoć pri odvikavanju od pušenja.

Ipak, ono što će mnoge iznenaditi jeste činjenica da se u posljednje vrijeme sve više istražuje potencijalna pozitivna uloga nikotina u liječenju pojedinih bolesti. U toku je nekoliko kliničkih studija koje pokušavaju da utvrde koje benefite nikotin može da ima u terapijama za Parkinsonovu bolest, neke vrste demencija, hiperkinetički poremećaj nedostatka pažnje (ADHD), depresiju, ulcerozni kolitis, infekcije gornjih disajnih puteva, pa čak i maligna oboljenja kao što je sarkom.

Naravno, nijedan ljekar neće oboljeloj osobi savjetovati da počne da konzumira klasične cigarete, niti iko pokušava da tvrdi da bi pušenje moglo da bude dobro za zdravlje, već se istražuju potencijalno pozitivna dejstva nikotina u zamjenskim proizvodima poput nikotinskih žvakaćih guma, nikotinskih flastera, nikotinskih inhalatora…

Što se pušača klasičnih cigareta tiče, njima se svakako preporučuje da pokušaju da se zauvijek oslobode ove izuzetno loše navike za zdravlje. Međutim, pokazalo se da je to ponekad, upravo zbog zavisnosti od nikotina, uzaludna borba.

Zato se okorjelim pušačima predlaže da se informišu o manje štetnim alternativama. A opet, da bi bili sigurni da je u pitanju zaista manje štetna alternativa klasičnoj cigareti, važno je da se opredijele za provjerene, na nauci zasnovane proizvode.

Među alternativama klasičnim cigaretama nalaze se i takozvani bezdimni proizvodi, koji duvan ne sagorijevaju, već ga samo zagrijevaju.

Prema tvrdnjama stručnjaka, među kojima su i eksperti Američke agencije za hranu i ljekove (FDA), ovakvi uređaji su “bolja opcija upravo zbog toga što ne proizvode duvanski dim, koji je glavni uzrok obolijevanja od pušačkih bolesti, čime emituju značajno manju količinu štetnih materija od klasičnih cigareta i smanjuju rizik za pogoršanje zdravlja”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR