16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porše se uključio u milionsku svemirsku trku, Bezos i Mask dobijaju novog rivala

Izvor: Screenshot/Twitter

Mozaik

Tag Gallery
Comments 0

Porše se uključio u milionsku svemirsku trku, Bezos i Mask dobijaju novog rivala

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Trka za osvajanje svemira pretvorila se u konkurentno tržište moćnih kompanija. Poslije uspjeha Ilona Maska, Džefa Bezosa i Ričarda Brensona, u trku se uključio i „Porše“, investirajući u njemački startap "Isar Aerospace".

„Porše“ ulaganjem u "Isar Aerospace", želi da ima pristup svemirskim tehnologijama, a postoji i mogućnost da se neke od njih nađu u automobilskoj industriji.

„Porše“ se pridružio investitorima "HV Capitalu" i "Lombard Odieru" i uložio 75 miliona eura, čime je ukupna investicija porasla na 165 miliona dolara. Startup "Isar Aersopace" je još uvijek relativno nepoznat, ali su njegove ambicije ekstremno visoke s obzirom na to da je cilj takmičiti se s kompanijama „Blu oridžin“, Džefa Bezosa, kao i „Spejs iksom“ Ilona Maska.

Dok „Blu oridžin“ i „Spejs iks“ već napreduju sa svemirskim misijama sa posadom, "Isar Aerospace" vjeruje da može da se takmiči na konkurentnom tržištu lansiranja malih satelita u Zemljinu orbitu.

„Finansiranje će omogućiti kompaniji 'Isar Aerospace' da i dalje ulaže u lansiranje, testiranje i proizvodnju infrastrukture za automatizovanu proizvodnju i komercijalne operacije raketa“, navodi se u saopštenju te kompanije.

Kompanija "Isar Aerospace" je ranije ove godine počela sa izradom rakete „Spektrum“, a u procesu proizvodnje koristi tri-de štampu i automatizaciju kako bi smanjili troškove proizvodnje. Ova raketa će moći da ponese 1.000 kilograma tereta, a u drugoj fazi bi dostavljala teret do konačne orbitalne putanje.

Prvi probni let je najavljen za narednu godinu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR