8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uprkos podacima, rat SZO protiv duvanskih alternativa se nastavlja

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Uprkos podacima, rat SZO protiv duvanskih alternativa se nastavlja

Autor: Antena M

  • Viber

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o "borbi protiv duvanske epidemije" blokira pristup manje štetnim opcijama od cigareta za punoljetne osobe, tvrdi Lindzi Straud, direktorka borda Centra za promet bezdimnih alternativa i direktorka Centra za potrošače u Alijansi za zaštitu poreskih obveznika SAD.

Komentarišući izvještaj u kom SZO osuđuje upotrebu elektronskih cigareta i takozvanih "vejping" proizvoda, Straud kaže da je izvještaj "obmanjujući" i da je SZO na ovaj način "demonizovala elektronske cigarete", jer zahtjeva od država da strogo regulišu moderne revolucionarne tehnologije. Time SZO odbacuje, ako ne čak i ignoriše samu ideju i nauku koja stoji iza koncepta smanjenja štetnosti od duvana, kaže ona.

U autorskom članku za Insidesources Straud podsjeća da je SZO ista ona organizacija koja zahtjeva smanjenje štetnosti kod saobraćajnih nesreća kroz stroge standarde prozvodnje automobila. "Ovaj pristup treba primijeniti i na duvan", tvrdi Straud, dodajući da SZO to ne čini: "Na 212 strana ovaj koncept je pomenut ukupno četiri puta, a svaki put i kada je pomenuto, SZO kaže da ga duvanske kompanije koriste da bi promovisale upotrebu svojih proizvoda i da to 'škodi uspješnim inicijativama za kontrolu duvana', navodi ona i ističe da pušači ne bi ni imali na raspolaganju razvijene moderne zamjene za cigarete da su se mjere kontrole duvana pokazale efikasnim.

Takođe, Straud smatra da proizvođači treba da budu u mogućnosti da ponude manje štetne alternative koje pušačima pomažu da ostave cigarete.

Direktorka borda Asocijacije za promet bezdimnih alternativa, ističe da je SZO pomenutim izvještajem i "zvanično objavila rat smanjenju štetnosti od duvana", zanemarujući širok raspon dokaza manje štetnosti alternativnih proizvoda i njihovu sposobnost da pomognu punoljetnim osobama da prestanu da puše i zauvijek eliminišu duvanski dim.

„Na kraju krajeva cigarete su te koje su u stvari pobjednici, a SZO nastavlja da preporučuje državama da se oslanjaju na takse na cigarete, dok istovremeno blokira pristup smanjenju štetnosti duvana za punoljetne osobe“, zaključuje Straud.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR