14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koji su simptomi toplotnog udara

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Koji su simptomi toplotnog udara

Izvor: citymagazine

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Talas toplih dana je i za nama i pred nama...

Visoke temperature vazduha sa sobom nose i dehidraciju, ali nažalost i drugi niz opasnosti po zdravlje. Ovo su neki od simptoma sunčanice i toplotnog udara.

Sunčanica

Kada pričamo o sunčanici, govorimo o vrsti toplotnog udara.

Simptomi su glavobolja, zujanje u ušima, slabost, mučnina i povraćanje, vrtoglavica, crvenilo. Ako je riječ o težem obliku može da dođe do omamljenosti i padanja u nesvijest. Takođe može da se javi plitko disanje i ubrzan rad srca, a u najtežim slučajevima pacijent može da bude i životno ugrožen.

Kako da pomognete?

Osobu kojoj je pozlilo obavezno prvo premjestite u rashlađenu prostoriju ili najbliži hlad, oslobodite je suvišne odjeće, stavite joj obloge na glavu i dajte joj da pije vodu.

Toplotni udar

Gubitak kontrole tijela nad temperaturom izazvan visokim temperaturama je toplotni udar. U ovom stanju temperatura tijela može da poraste za samo 10 minuta na 40,5 °C ili više, a puls se jako ubrzava. Ako se ne prepozna na vrijeme, toplotni udar može da bude opasan po život.

Simptomi toplotnog udara su crvena i topla koža koja se ne znoji, jaka glavobolja, vrtoglavica, visoka temperatura, nesvjestica i gubitak svijesti.

Ako je neko doživio toplotni udar odmah ga prenesite u hlad, postavite u ležeći položaj, a ako je u nesvijesti, postavite ga obavezno na bok, podignite noge iznad nivoa glave i polivajte osobu vodom. Kontrolišite temperaturu i pozovite hitnu pomoć.

Preventiva

Najbolje bi bilo da izbjegavate boravak na otvorenom u periodu od 9 do 17 časova. Ako ipak morate na sunce, pijte dosta tečnosti, nosite laganu odjeću i obavezno zaštitite glavu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR