7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Britanka koja je alergična na emocije: Previše smijeha, plača ili stresa može je ubiti

Mozaik

Comments 0

Britanka koja je alergična na emocije: Previše smijeha, plača ili stresa može je ubiti

Izvor: klix

Autor: Antena M

  • Viber



Natasha Coates (27) ima sindrom aktivacije mastocita (MCAS). Mastociti su zapravo bijele krvne ćelije najpoznatije po ulozi u alergijama, a spomenuti proces dešava se kada one u tijelu osobe ispuštaju previše tvari u pogrešno vrijeme.

Kod Natashe, sasvim normalne pojave u njenom tijelu poput smijanja, plakanja, ali i pretjeranog stresa - znojenja, mogu uzrokovati ozbiljnu alergijsku reakciju koja može biti opasna po njen život. Ona je otkrila kako protiče njen život.

Dok je bila mlađa, Natasha koja je gimnastičarka te osvajačica 22 elitne gimnastičke titule u Britaniji, često je bila bolesna i imala čudne reakcije na različitu hranu. Iako je pretpostavljala da je samo "osjetljiva", sa svojih 18 godina doživjela je prvi anafilaktički šok.

"Bila sam na velikom javnom događaju kada sam odjednom osjetila drhtavicu, vrtoglavicu i bilo mi je teško disati", rekla je. "U bolnicu su me odveli uz policijsku pratnju i brzo sam izgubila svijest. Ljekari su me uvjeravali da je to nešto što se događa, pa sam mislila da je to u redu", prisjetila se ona.

 Međutim, u sljedeće dvije sedmice imala je još osam reakcija zbog kojih se vraćala u hitnu pomoć. Natasha je rekla da je dugo tražila '"specifičan okidač", a u jednom periodu jela je samo određenu hranu zbog čega se "izobličila": "Nikad nisam znala šta će izazvati reakciju. I ljekari su bili zbunjeni", rekla je ona.

Konačno, nakon dvije godine, Natashi je uspostavljena dijagnoza. Međutim, to nije pojednostavilo situaciju.


Objašnjavajući sindrom aktivacije mastocita, Natasha je rekla: "Kada vam ubod koprive izazove plikove koji svrbe, to je uzrokovano histaminom, hemikalijom koja dolazi iz mastocita. U mom su tijelu te mastocite preosjetljive. One oslobađaju previše hemikalija", rekla je.

Čak i obični noćni izlazak može završiti katastrofom: "Jednom sam se pretjerano smijala s društvom, kada sam osjetila da su mi jezik i grlo natekli. Prijatelj je pozvao hitnu pomoć, dok mi je drugi pomogao da se ne ugušim. Prije nego sam stigla do bolnice, izgubila sam svijest. Pravi kraj noćnog izlaska", prisjetila se ona.

Iako danas koristi određene ljekove i terapije, istakla je kako se napadi događaju gotovo svaki dan, a do danas je bila hospitalizovana više od 500 puta.

 "Kada osjetim da počinje, uzrujam se i pokušam to potisnuti, oa je reakcija još gora - to je začarani krug", objasnila je.

Ova 27-godišnjakinja nedavno je počela živjeti sama, a u svakodnevnim obavezama pomaže joj i lični asistent.

"Imam i pomoćnu tehnologiju. Ako pritisnem dugme na satu, svjetla na krovu moje kuće počnu svijetliti crveno i poziva se hitna pomoć", rekla je.

 Svi njeni prijatelji takođe su obučeni za trenutak kada ona dobije napad, no priznaje da je njena porodica uplašena jer ne znaju "koja će reakcija biti ona zadnja".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR