13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Astronauti za šest mjeseci u svemiru oštete kosti kao za dvije decenije na Zemlji

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Astronauti za šest mjeseci u svemiru oštete kosti kao za dvije decenije na Zemlji

Izvor: klix.ba

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Istraživanje je pokazalo da su astronauti na šestomjesečnoj misiji doživjeli gubitak koštane mase koji je ekvivalentan dvije decenije na Zemlji, s tim da svemirska putovanja takođe vrše pritisak na kardiovaskularni sistem i povećavaju izloženost zračenju.

Akademsko istraživanje o astronautima otkrilo je razoran uticaj svemirskih putovanja na ljudski kostur. Samo oko polovine izgubljene kosti nadoknađeno je godinu dana nakon povratka, što je izazvalo zabrinutost oko budućih misija na Mars i Mjesec.

Duže svemirske misije dovele su do povećanog gubitka koštane mase i smanjene vjerovatnosti oporavka. Do gubitka koštane mase dolazi zbog nedostatka gravitacije u svemiru, gdje su kosti koje nose težinu na Zemlji obično bez težinskog pritiska.

Istraživanje je sprovedeno na 17 astronauta, 14 muškaraca i tri žene prosječne dobi od 47 godina, koji su letjeli na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u proteklih sedam godina.

Posada je bila iz američke svemirske agencije NASA, kanadske i evropske svemirske agencije te japanske agencije za istraživanje svemira.

Radili su s istraživačkim timom koji je vodio profesor Leigh Gabel sa Univerziteta u Kalgariju i to godinu to dana nakon povratka na Zemlju.

Devet članova posade doživjelo je trajni gubitak mineralne gustoće kostiju nakon što su proveli između četiri i sedam mjeseci u svemirskim misijama, prenosi Sky News.

"Astronauti su doživjeli značajan gubitak koštane mase tokom šestomjesečnih svemirskih letova, gubitak koji bismo očekivali kod starijih osoba tokom dvije decenije na Zemlji, a povratili su tek polovinu tog gubitka nakon godinu dana na Zemlji", rekao je profesor Gabel o istraživanje, objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR