11 °

max 14 ° / min 7 °

Utorak

20.02.

14° / 7°

Srijeda

21.02.

14° / 5°

Četvrtak

22.02.

12° / 6°

Petak

23.02.

11° / 8°

Subota

24.02.

10° / 8°

Nedjelja

25.02.

9° / 7°

Ponedjeljak

26.02.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Barska maslina napunila 2.247 godina

Izvor: Mediabiro

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Barska maslina napunila 2.247 godina

Izvor: Mediabiro

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorsko najpopularnije drvo, Staru maslinu iz Bara, svake godine posjeti blizu 100.000 turista, koji na putu ka bedemima Starog grada rado obiđu jednu od najzanimljivijih prirodnih atrakcija, ne samo na Balkanu, već i u svijetu.

,,Na osnovu istraživanja koje je radio Šumarski fakultet sa Univerziteta u Istanbulu, možemo da kažemo da ove godine postoji 2.247 godina. Zaista jeste nijemi svjedok brojnih istorijskih previranja koji su se na teritoriji Bara dešavala. Ona predstavlja jedan varijetet autohtone sorte žutica. Poznata je po tome što i dalje rađa i od nje svake godine proizvodimo maslinovo ulje“, objasnila je izvršna direktorica Barske uljare, dr Marija Markoč.

U istoriji je doživjela dva požara, a od nedavno je upisana u poseban registar spomenika prirode.

,,Prvi put je upisana 1957. godine, ali promjenama na državnom nivou i kroz birokratske procedure, to se negdje izgubilo. Zahvaljujući lokalnoj upravi, ponovo je upisana u taj registar i to je uslovilo da se prema njoj moramo na poseban način brinuti. To je povjereno Društvu maslinara Bar, u saradnji sa stručnim i kompetentnim licima“, izjavila je Markoč, a ujedno i dodala da su se zabrinuli kada su primijetili da u posljednje vrijeme nešto manje obiluje zelenom masom.

,,Uputili smo apel lokalnoj upravi da ispita šta se dešava, i što se kaže, bolje spriječiti nego liječiti. Bili su angažovani sudski vještaci, kako iz građevinske, tako i iz poljoprivredne struke. Utvrđeno je da je usljed uređenja prostora oko Stare masline dolazilo do sakupljanja veće količine vode, nego što njen korijenov sistem može i treba da izdrži. Izvršene su drenažne procedure i vjerujem da smo na taj način pomogli njenom zdravstvenom stanju“, poručila je izvršna direktorica Barske uljare.

Nerijetko, oko stabla Stare masline, moći ćete da zateknete kornjače i veliki broj florističkih elemenata, što još jednom potvrđuje da nije odvojena od prirode i da živi u simbozi sa organizmima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR