19 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grenland se ubrzano topi – za sat gubi 30 miliona tona plutajućeg leda

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Grenland se ubrzano topi – za sat gubi 30 miliona tona plutajućeg leda

Izvor: FoNet/N1

Autor: Antena M

  • Viber

Grenland se ubrzano topi i u prosjeku gubi oko 30 miliona tona plutajućeg leda za samo jedan sat, piše naučni časopis Nejčer (Nature) i upozorava da se otapanje događa brže nego što se mislilo.

Proces otapanja, pod dejstvom klimatskih promjena, značajno je brži nego što su naučnici pretpostavljali, navodi se u najnovijem istraživanju danskog ministarstva za klimu i energiju.

Gubitak leda, smanjenje, pucanje i rasparčavanje glečera je toliko uzelo maha da Grenland, koji je inače najveće ostrvo na svijetu, površine veće od dva miliona kvadratnih kilometara, polako gubi svoju gravitacionu moć.

Član istrazivačkog tima Vilijam Kolgan navodi da Grenland svojom ogromnom masom privlači i drži blizu svojih obala velike količine vode koje, zajedno sa otopljenom vodom, zbog konstantnog smanjenja mase ovog ostrva, otiču sve brže u druge djelove Atlantskog okeana.

Ova količina vode, iako ogromna, za sada ne djeluje na povećanje nivoa vodenih površina na planeti, ali njeno oticanje negativno djeluje na cirkulaciju vodenih struja i temperaturnu distribuciju što, takođe, povratno djeluje i na izraženije klimatske promjene.

Te količine slatke vode remete distribuciju tople vode na sjever i hladne vode na jug Atlantika.

Vilijam Kolgan naglašava da je otapanje leda sa Grenlanda ozbiljan problem i da, ako se uzme u obzir ne samo topljenje leda oko obala ostrva, nego i kompletan ledeni pokrivač, kao i dio ostrva koji je pod vodom, količina izgubljenog leda vjerovatno dostiže oko 10.000 tona u sekundi.

Okeani širom svijeta mogli bi u bliskoj budućnosti postati kiseli, jer se topljenjem leda i glečera u svjetska mora i okeane sa vodom odliva i rastvoreni ugljen-dioksid. Trenutna prosječna pH vrijednost svjetskih okeana je 8,1 i na ljestvici od jedan do 14 kiselost nastaje od pH vrijednosti sedam i povećava se idući na niže.

Ugljen-dioksid u vodene površine dospijeva i direktno iz atmosfere.

Tokom 2022. godine globalna emisija ovog gasa dostigla je 37,15 milijardi tona, a naučnici predviđaju da je 2023. godine emisija ugljen dioksida u svijetu povećana za novih 1,1 odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR