26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Doktori ukazali na najgora pića za zdravlje crijeva

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Doktori ukazali na najgora pića za zdravlje crijeva

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Prerađena pića obuhvataju široku paletu napitaka koja su prošla kroz različite procese proizvodnje. Ova pića često sadrže dodatne šećere, vještačke arome, konzervanse i druge aditive za poboljšanje ukusa, izgleda i roka trajanja.

Iako može izgledati zgodno, uživanje u prerađenim pićima može imati štetne efekte na zdravlje crijeva i doprinijeti akumulaciji visceralne masti. Dr Blen Tesfu i dijetetičar i nutricionista Lorin Haris-Pinkus otkrili su takva pića.

Energetska pića

Energetska pića, koja se često konzumiraju za brzo povećanje energije, mogu imati štetne efekte na zdravlje crijeva i doprinijeti akumulaciji visceralne masti.

Prepuna kofeina, šećera i vještačkih aditiva, ova visoko obrađena pića mogu poremetiti delikatnu ravnotežu crijevnih bakterija, što dovodi do upale i problema sa varenjem.

Visok sadržaj šećera u energetskim napitcima takođe može povećati nivo šećera u krvi i podstaći skladištenje masti, posebno visceralne masti, ako se previše konzumira.

„Energetska pića mogu izazvati gastritis, upalu i dijareju. Pored toga, mogu izazvati tremu i povećati anksioznost“, kaže Haris-Pinkus za „SheFinds“.

Gazirani napici sa šećerom

Napici puni visokih količina dodatih šećera, vještačkih aroma i konzervansa, poput gaziranih napitaka, prave haos na različite načine.

Brz dolazak šećera iz ovih napitaka može izazvati nagli skok nivoa šećera u krvi, što tjera tijelo da višak energije skladišti kao mast.

Osim toga, nedostatak vlakana i hranljivih materija u gaziranim napicima dodatno pogoršava njihove štetne efekte na zdravlje crijeva, otvarajući put potencijalnim dugoročnim zdravstvenim komplikacijama.

„Gazirani napici sa šećerom sadrže prekomjerne količine dodatih šećera, što može dovesti do poremećaja u crijevnoj mikroflori i podsticanja rasta štetnih mikroorganizama,“ kaže Tesfu.
On dodaje da „konzumacija zaslađenih napitaka može izazvati upalu crijeva niskog intenziteta, što doprinosi gastrointestinalnom nelagodnosti i drugim zdravstvenim problemima.
Visok unos šećera takođe je povezan sa smanjenjem raznovrsnosti crijevne mikroflore, koja je ključna za zdrav probavni sistem.

Alkohol

Alkohol uključuje različite vrste, od piva i vina do žestokih pića kao što su votka i viski. Prekomjerni unos može dovesti do štetnih efekata na zdravlje crijeva, doprinijeti nagomilavanju sala oko stomaka i drugim ozbiljnim zdravstvenim tegobama, upozorava ljekar.

Određene vrste alkohola, posebno one sa visokim sadržajem šećera i kalorija, kao što su slatki kokteli i vino, mogu oštetiti zdravlje naših crijeva i podstaći upalu, što na kraju dovodi do problema sa varenjem i debljanja, prenosi City Magazine.

„Prekomjerna konzumacija alkohola može da poremeti ravnotežu crijevnih bakterija, što dovodi do disbioze i poremećaja rada crijeva. Takođe, redovna konzumacija alkohola je povezana sa povećanim rizikom od inflamatornih bolesti crijeva, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis“, zaključio je Tesfu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR